Previous Years English Questions for SSC CGL 2017_00.1
Latest SSC jobs   »   Previous Years English Questions for SSC...

Previous Years English Questions for SSC CGL 2017

Previous Years English Questions for SSC CGL 2017_40.1

Dear Students, We are providing quizzes which include sentence improvement, error detection, idioms, one-word substitution, reading comprehension, vocabulary related questions etc. we have also provided study notes on English for SSC CGL 2017 Exam. Practice all these questions, if any doubt, post your queries in the comment section, we will answer surely. Today in this quiz we have included one-word substitutions Questions. Learn and score maximum marks in SSC CGL 2017.

Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q1. Place where bees are kept.
(a) house 
(b) apiary
(c) graveyard
(d) cemetery
S1. Ans.(b) 
Sol. apiary-a place where bees are kept; a collection of beehives. 
Q2. A small shop that sells fashionable clothes, cosmetics, etc.
(a) boutique
(b) shop
(c) garments
(d) artillery
S2. Ans.(a) 
Sol. boutique-a small shop selling fashionable clothes or accessories. 
Q3. One who looks at the dark side of things.
(a) optimist
(b) pessimist
(c) bleak
(d) anarchist
S3. Ans.(b) 
Sol. pessimist- someone who feels that bad things are more likely to happen than good things 
Q4. One who loves and collects postage stamps.

(a) bibliophilist
(b) patriot
(c) philatelist
(d) pessimist
S4. Ans.(c) 
Sol. philatelist- a philatelist is literally a person who “loves stamps 
Q5. One who has great love for his country.
(a) patriot
(b) martyr
(c) politician
(d) soldier
S5. Ans.(a) 
Sol. A patriot is someone who feels a strong support for their country 
Q6. One who makes a special study of animals or plants.

(a) scientist
(b) naturalist
(c) cosmopolitan
(d) specialist
S6. Ans.(b) 
Sol. naturalist-One versed in natural history, especially in zoology or botany. 
Q7. One who takes an active part in politics.
(a) activist
(b) politician
(c) minister
(d) supporter
S7. Ans.(b)
Sol. politician-a person who is professionally involved in politics, especially as a holder of an elected office. 
Q8. One who is honorably discharged from service.

(a) retired
(b) emeritus
(c) official 
(d) amateur
S8. Ans.(b) 
Sol. emeritus-(of the former holder of an office, especially a university professor) having retired but allowed to retain their title as an honour. 
Q9. One who is divorced.

(a) divorcee
(b) widow
(c) widower
(d) prudent
S9. Ans.(a) 
Sol. divorcee-a divorced person. 
Q10. Person who is skilled in horsemanship.

(a) cavalier
(b) counsellor
(c) founder
(d) architect
S10. Ans.(a) 
Sol. cavalier- a gentleman trained in arms and horsemanship 
Q11. Person who maliciously sets fires to buildings or other property.

(a) incendiary
(b) hypocrite
(c) protector
(d) saviour
S11. Ans.(a) 
Sol. incendiary-a person who starts fires. 
Q12. One who is in charge of a museum or art gallery.

(a) cynic
(b) pauper
(c) curator
(d) chauvinist
S12. Ans.(c) 
Sol. curator-a keeper or custodian of a museum or other collection. 
Q13. One who studies insect life.

(a) naturalist
(b) entomologist
(c) cardiologist
(d) activist
S13. Ans.(b) 
Sol. Entomology is the study of insects. 
Q14. Place where birds are kept.
(a) apiary
(b) aviary
(c) depository
(d) venue
S14. Ans.(b) 
Sol. aviary-a large cage, building, or enclosure for keeping birds in. 
Q15. Pertaining to a period prior to recorded history.
(a) prehistoric 
(b) historical
(c) historic
(d) histrionic
S15. Ans.(a) 
Sol. prehistoric-relating to or denoting the period before written records. 
You May Also Like to Read:
Previous Years English Questions for SSC CGL 2017_50.1

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?