TOD_00.1
Latest SSC jobs   »   TOD

TOD


var m=13

var s=0
//var m=2
var q
function quizCount()
{
document.getElementById(‘timer’).value=m+”:”+s
s=s-1
q=setTimeout(“quizCount()”, 1000)
if (s<1)
{ m=m-1; s=59;}

if (m<0)
{
quizStop();
}
}
function quizStop()
{
clearTimeout(q)
document.getElementById('timer').value="Quiz Finished"
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
$('.ans').show();
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");
$(".s1").css("width","initial");
}
function quizReset()
{
clearTimeout(q)
document.getElementById('timer').reset();
}

.ans
{
color:blue;
font-weight:bold;
padding-left: 20px;

}
.submit
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 30px;

width: 100px;

font-weight: bold;
border-radius: 3px;
background: #336699;
font-size: 20px;
color: #FFFFFF;

}
.start, .re
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;

width: 70px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 3px;
background: #336699;
font-size: 0.9em

}
.st
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;

width: 110px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 3px;
background: #336699;
font-size: 0.9em

}

var answers = [“A”,”C”,”C”,”D”,”E”,”D”,”A”,”E”,”D”,”D”,”C”,”C”,”B”,”C”,”A”,”D”,”B”,”C”,”E”,”A”], tot = answers.length;

function getCheckedValue( radioName ){
var radios = document.getElementsByName( radioName ); // Get radio group by-name
for(var y=0; y<radios.length; y++)
if(radios[y].checked) return radios[y].value; // return the checked value
}

function getScore(){
var score = 0;
for (var i=0; i<tot; i++)
if(getCheckedValue("question"+i)===answers[i]) score += 1; // increment only

return score;
}

function returnScore(){
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
}

$(document).ready(function() {
$('.ans').hide();

$('.submit').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");

$(".s1").css("width","initial");
$('.ans').show();
quizStop();

});

$('#reset').click(function(event) {

quizReset();

});
});

Q1. MUDRA Bank, a Non Banking Finance Company as MUDRA Ltd has been set up as a subsidiary of…………?

SIDBI
IDBI
RBI
NABARD
SBI
Solution:

MUDRA Bank, a Non Banking Finance Company as MUDRA Ltd has been set up as a subsidiary of SIDBI.

Q2. In which among the following year Asia’s first Export Processing Zone (EPZ) was set up?

1959
1971
1965
1956
1975
Solution:

India was one of the first in Asia to recognize the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia’s first EPZ set up in Kandla, Gujarat in 1965. With a view to overcome the shortcomings experienced on account of the multiplicity of controls and clearances; absence of world-class infrastructure, and an unstable fiscal regime and with a view to attract larger foreign investments in India, the Special Economic Zones (SEZs) Policy was announced in April 2000.

Q3. Which of the following Indian Wrestler defeated Lee Seung-chul of Korea to win the gold medal in themen’s 65 kg freestyle category at the Asian Wrestling Championship 2017?

Sushil Kumar
Yogeshwar Dutt
Bajrang Punia
Sakshi Malik
Narsingh Yadav
Solution:

Bajrang Punia defeated Lee Seung-chul of Korea to win the gold medal in the men’s 65 kg freestyle category at the Asian Wrestling Championship.

Q4. Which of the following Indian state was on bottom most position in the list of recently released Public Affairs Index (PAI) 2017 in governance?

West Bengal
Chhattisgarh
Odisha
Bihar
Madhya Pradesh
Solution:

Two South Indian States – Kerala and Tamil Nadu – secured first and second rankings for the second year in a row while poll-bound Gujarat gained two positions rising from five in 2016 to three in 2017 and Bihar stayed at the bottom in public affairs index (PAI) in governance in States.

Q5. Which of the following Indian state hosted the first outreach program of the Ministry of External Affairs ‘Videsh Sampark’ to engage the State governments in creating awareness about various programmes of the Ministry?

Kerala
Karnataka
West Bengal
Assam
Telangana
Solution:

Telangana hosted the first outreach program of the Ministry of External Affairs ‘Videsh Sampark’ to engage the State governments in creating awareness about various programmes of the Ministry. It was inaugurated by the Minister of State for External Affairs, Gen. V.K. Singh. The conference will create awareness on the schemes regard to consular and passport services, engagement with overseas Indians, welfare and protection of overseas Indians.

Directions (6-10): Study the given information and answer the questions: 
 A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement.
Input: 19 eyes 24 are 18 now 25 on 32 meet 9 between 
Step I: 10 19 eyes 24 18 now 25 on 32 meet between are
Step II: between 10 eyes 24 18 now 25 on 32 meet are 20
Step III: 26 between 10 24 18 now on 32 meet are 20 eyes
Step IV: meet 26 between 10 24 now on 32 are 20 eyes 17
Step V: 23 meet 26 between 10 on 32 are 20 eyes 17 now
Step VI: on 23 meet 26 between 10 are 20 eyes 17 now 31
And Step VI is the last step of the rearrangement of the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input: 17 as 32 of 12 now 29 to 7 push 4 for 


 Q6. In which step the elements ‘32 12 to’ found in the same order?

Step I
Step II
Step III
Step IV
Step VI
Solution:
(6-10)

Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step.
1) For words arrangement- Words are arranged according to ascending order given in English dictionary. In first step the word which come first according to English dictionary arranged first to extreme right. And in second step next word are arranged to extreme left.
And this process is continued in further step.
2) For number arrangement- Number are arranged according to ascending order. There are three odd number and three even numbers. In first three step odd number are arranged in ascending order first to extreme left end and in second step to extreme right end and this process is continued in further step.And in last three step even number are arranged in ascending order. (Each odd number is added by 1 while they are arranged and each even number is subtracted by 1 while they are arranged).
Input: 17 as 32 of 12 now 29 to 7 push 4 for 
 Step I: 8 17 32 of 12 now 29 to push 4 for as
 Step II: for 8 32 of 12 now 29 to push 4 as 18
 Step III: 30 for 8 32 of 12 to push 4 as 18 now
 Step IV: of 30 for 8 32 12 to push as 18 now 3
 Step V: 11 of 30 for 8 32 to as 18 now 3 push
 Step VI: to 11 of 30 for 8 as 18 now 3 push 31

Q7. In step III, which of the following element would be at 2nd to the left of 5th from the right end?

12
to
push
4
as

Q8. How many step required completing the above arrangement?

Three
Four
Five
Seven
None of these.

Q9. Which of the following would be the step V after arrangement?

11 of 30 for 8 32 to 18 as now 3 push
of 11 30 for 8 32 to as 18 now 3 push
11 of 30 for 8 32 to as 18 now push 3
11 of 30 for 8 32 to as 18 now 3 push
None of these

Q10. In step VI, ‘to’ is related to ‘of’ and ‘now’ is related to ‘push’. In the same way ‘for’ is related to?

to
11
of
as
None of these

Q11. Two guns were fired form the same place at an interval of 10 minutes and 30 seconds, but a person in the train approaching the place hears the second shot 10 minutes after the first. The speed of the train (in km/hr), supposing that speed of sound travels at 330 metres per second, is

19.8
58.6
59.4
111.80
None of these
Solution:

TOD_40.1

Q12. Four identical coins are placed in a square. For each coin, the ratio of area to circumference is same as the ratio of circumference to area.

TOD_50.1
Then, find the area
of the square that is not covered by the coins


 16(π-1)
 16(8-π)
 16(4-π)
TOD_60.1
 None of these
Solution:

TOD_70.1

Q13. The figure shows a circle of diameter AB and radius 6.5 cm. If chord CA is 5 cm. long, find the area of ∆ ABC

TOD_80.1


60 sq. cm
30 sq. cm
40 sq. cm
52 sq. cm
None of these
Solution:

TOD_90.1

Q14. Ram and Shyam appear for an interview for two vacancies in an organization for the same post. The probabilities of their selection are 1/6 and 2/5 respectively. What is the probability that at least one of them will be selected?

5/6
1/5
1/2
3/5
None of these
Solution:

TOD_100.1

Q15. Three groups of children contain 3 girls and 1 boy, 2 girls and 2 boys and 1 girl and 3 boys respectively. One child is selected at random from each group. The probability that the three selected consists of 1 girl and 2 boys is

13/32
12/32
15/32
11/32
None of these
Solution:

The event definition is
A girl is selected from the first group and one boy each is selected from the second and third groups. OR A girl is selected from the second group and one boy each is selected from the first and third groups. OR A girl is selected from the third group and one boy each is selected from the first and second groups.
 

TOD_110.1

Directions (16-20)
Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)



Q16. 

As mentioned on the form
and also in the brochure
please write your
name only with ink.
No error
Solution:

Use ‘in’ in place of ‘with’ because ‘ink’ is an uncountable noun and ‘with’ is used with countable noun.

Q17.

Ramesh is a student
who we all expect.
to get more than
95% marks
No error
Solution:

Replace’ who’ with ‘whom’ because the relative pronoun is functioning as an object here and ‘whom’ is always used as an object.

Q18.

He is one of
the best novelists
that has ever lived.
do you agree?
No error
Solution:

Replace ‘has’ with ‘have’. This is all because of the rule that the verb after a relative pronoun (who, whom,which,that,as,etc)agrees with the noun coming just before it.

Q19.

He who knows
all the pros and cons
of any problem
can wield a lot of power
No error
Solution:

No error

Q20.

I am obliged with you
and your entire family
for showing kindness
and generosity towards us.
No error
Solution:

‘Obliged’ is always followed by preposition ‘To’ not ‘with’

               

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?