Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Questions for SSC and Railway...

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]

Dear Students,


Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_40.1
As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like  SSC Translator, SSC Stenographer, RRB ALP, RPF SI and constable  and many more, so we have given given exams. We are providing  daily learning quizzes , we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation. 

Q1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/अक्षर/संख्या को चुनिए।
DCBA : WXYZ: : IJKL : ?
(a) SRQP
(b) QPON
(c) RQPO
(d) PONM
Ans.(c)
Sol.
Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_50.1

Q2. For the following question, find the odd word/letters/number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न के लिए, दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या चुनिए।
(a) OMQ
(b) TPR
(c) TRV
(d) VTX
Ans.(b)
Sol.
Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_60.1

Q3. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series 
दी गई श्रृंखला में, एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में सही विकल्प चुनिए जो अनुक्रम को पूरा करे।
1, 2, 4, 7, ?, 16
(a) 14
(b) 8
(c) 11
(d) 15
Ans.(c)
Sol.
Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_70.1

Q4. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
 यदि एक दर्पण को MN रेखा पर रखा जाए तो दी गई उत्तर आकृतियों में से कौन-सी आकृति प्रश्न आकृति का सही प्रतिबिम्ब होगी?

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_80.1

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(c)

Q5. Arrange the following words as per order in the dictionary निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोश में दिए गए क्रम के अनुसार लिखिए।
1. Stilt 
2. Stifle 
3. Stink 
4. Stingy
(a) 3,4,2,1
(b) 1,3,4,2
(c) 2,1,4,3
(d) 2,3,4,1
Ans.(c)
Sol.
Correct dictionary order :-
2. Stifle
1. Stilt
4. Stingy
3. Stink

Q6. In a group of 50 students, 25 play Hockey, 30 play Football, and 8 play neither game. What is the number of students who play both Hockey and Football?
 50 छात्रों की कक्षा में, 25 छात्र हॉकी खेलते हैं, 30 छात्र फूटबॉल खेलते हैं और 8 छात्र कोई खेल नहीं खेलते हैं। उन छात्रों की संख्या बताइए जो हॉकी और फूटबॉल खेलते हैं?
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 13
Ans.(d)
Sol.
The number of students who play both = 25 + 30 + 8 – 50
= 13

Q7. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति के प्रतिरूप को पूरा करती है?
Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_90.1
 Ans.(c)

Q8. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded 
दी गई उत्तर आकृतियों में से उस एक उत्तर आकृति की चुनिए जिसमें प्रश्न आकृति निहित है।
Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_100.1 
Ans.(b)

Q9. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
नीचे प्रश्न आकृति में चित्र के अनुसार कागज को मोड़कर काटने और खोलने के बाद वह किस उत्तर आकृति जैसा दिखाई देगा?
Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_110.1
Ans.(a)

Q10. Introducing a man, a woman said that, “He is the son of my mother’s brother’s father’s son.” Then how is the woman related to the man? 
एक पुरुष का परिचय देते हुए एक स्त्री ने कहा, “यह मेरी माँ के भाई के पिता का पुत्र का पुत्र है”। उस स्त्री का पुरुष से क्या सम्बन्ध है? 
(a) Nephew/नेफ्यू
(b) Brother/ भाई
(c) Son/ पुत्र
(d) Cousin/ कजिन
Ans.(d)
Sol.
 Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_120.1

Q11. Ram leaves his house at 20 mins to seven in the morning, reaches Kunal’s house in 25 mins. They finish their breakfast in another 15 mins and leave for their office which takes another 35 minutes. At what time do they leave Kunal’s house to reach their office? 
 राम 7 बजनें में 20 मिनट पर घर से निकलता है और 25 मिनट में कुणाल के घर पहुँचता है। वे 15 मिनट में अपना नाश्ता खत्म करते हैं और फिर अपने कार्यालय के लिए निकल जाते हैं। कार्यालय पहुँचने में उन्हें 35 मिनट लगते हैं। वे कार्यालय जाने के लिए कुणाल के घर से कितने बजे निकले?    
(a) 7:40 A.M
(b) 7:20 A.M
(c) 7:45 A.M
(d) 8:15 A.M
Ans.(b)
Sol.
The time they leave Kuna’s house = 6 : 40 + 25 + 15
= 7 : 20

Q12. If, 6×4= 12, 4×12= 24, 12×6= 36 then 6×9= ? 
यदि, 6×4= 12, 4×12= 24, 12×6= 36 हो, तो 6×9= ? का मान ज्ञात कीजिए?
(a) 35
(b) 24
(c) 27
(d) 31
Ans.(c)
Sol.
After following the pattern we get, (6 ×9)/2  = 27

Q13. If  x  means + , + means  ÷ , − means   x and ÷ means  –, then 8×7−8+40÷2 = ? 
  यदि  x  का अर्थ + है , + का अर्थ ÷ है, − का अर्थ  x है  और ÷ का अर्थ – है, तो 8×7−8+40÷2 = ? का मान क्या होगा?
(a) 1
(b) 37/5
(c) 83/5
(d) 44
Ans.(b)
Sol.
Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_130.1

Q14. Sunita travels 6 Km towards north east. Then travels 9 Km towards west. From there, she goes 6 Km south-west and finally goes 3 Km towards east. How far is she from her initial position? 
सुनीता उत्तर-पूर्व की ओर 6 कि.मी. चलती है फिर वह पश्चिम की ओर 9 किमी चलती है। वहाँ से वह दक्षिण-पश्चिम की ओर 6 कि.मी. चलती है और अंत में पूर्व की ओर 3 कि.मी. चलती है। वह अपने प्रारंभिक स्थान से कितनी दूरी पर है?
(a) 3 Km/किमी
(b) 6 Km/ किमी
(c) 9 Km/ किमी
(d) 12 Km/ किमी
Ans.(b)
Sol.
 Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_140.1

Q15. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 
दिए गए कथनों को सत्य मानना है और यह निर्धारित करना है कि दिए गए निष्कर्षों या पूर्वधारणाओं में से कौन, निश्चित रूप से दिए गए कथनों से लिया जा सकता है। 
Statement/ कथन: 
I. Some bags are pockets/ कुछ थैले जेबे हैं।
II. No pocket is a pouch/ कोई भी जेब थैली नहीं है।
Conclusion/ निष्कर्ष: 
I. Some bags are not pouches/ कुछ थैले थैलियाँ नहीं हैं।
II. Some pockets are bags/ कुछ जेबे थैलें हैं।
(a) Only conclusion I follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है।
(b) Only conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है।
(c) Both conclusion I and conclusion II follow/ दोनों निष्कर्ष I और निष्कर्ष II अनुसरण करते हैं।
(d) Neither conclusion I nor conclusion II follows / न तो I न निष्कर्ष II अनुसरण करता है।
Ans.(c)
Sol.
 Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_150.1

You can also like to read:
    Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_160.1 Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 14th January [Solutions]_170.1



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?