Quant Quiz

1. Raju age after 15 years will be 5 times his age 5 years back, What is the present age of Raju
A.15
B.14
C.10
D.8

2. Sachin is younger than Rahul by 7 years. If the ratio of their ages is 7:9, find the age of Sachin
A.23.5
B.24.5
C.12.5
D.14.5
3. The ratio between the present ages of P and Q is 6:7. If Q is 4 years old than P, what will be the ratio of the ages of P and Q after 4 years
A.7:8
B.7:9
C.3:8
D.5:8
4. Ages of two persons differ by 16 years. If 6 year ago, the elder one be 3 times as old the younger one, find their present age
A.12,28
B.14,30
C.16,32
D.18,34
5. The sum of the ages of a father and son is 45 years. Five years ago, the product of their ages was four times the fathers age at that time. The present age of father and son
A.34,11
B.35,10
C.36,9
D.40,5
6. A person’s present age is two-fifth of the age of his mother. After 8 years, he will be one-half of the age of his mother. How old is the mother at present
A.38
B.40
C.42
D.44
7. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father’s age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age will be
A.15 years
B.18 years
C.20 years
D.22 years
8. Ratio between Rahul and Deepak is 4:3, After 6 Years Rahul age will be 26 years. What is Deepak present age.
A.14
B.15
C.20
D.22
9. In 10 years, A will be twice as old 5 as B was 10 years ago. If A is now 9 years older than B, the present age of B is
A.35
B.37
C.39
D.41
10. Ten years ago A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what will be the total of their present ages
A.30
B.35
C.37
D.41

Answers:
1-c
2-b
3-a
4-b
5-c
6-b
7-c
8-b
9-c
10-b

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

46 Comments

  1. Rukmini publications book for preparation,,,for practice paramount practice book…or r.s aagrwal aptitude is also good book….plz,ask some other friends in s.a

  2. @ayushi mam …u have any info about shadow?? Means PO Me kya result raha uska??

  3. sam….. i m 50% happy and 50% sad
    b/c i m in reserve list….
    i got 49.20% UR(38% written +11.2% interview)
    PROVISIONAL ALLOTMENT cut off is 49.60%
    now i will have to wait 1 yr for reserve list and it is not sure that ibps will allot me bank

  4. Father's age =F and son's age = S
    So from first statement
    F + S = 45
    From second one
    (F-5)*(s-5) = 4(F-5) ==> s=9
    So F = 36

  5. Let the age of a is= x
    Similarly age of b is= y
    Acc. To 1st condition we get
    X+1= (y-10)2…………(1)
    Acc. To 2nd condition
    X-y=9……………………..(2)
    Comparing above equn.-
    Y=39
    And y is the age of b so age of b is 39

  6. Yup i knw sweety.i solve mostly sum on ages and ratio by option.. but is sum m smjh nhi lg rhi ti.otherwise thnx for gud advice frnd

  7. Where can i buy rukmini publications. Local book stalls not found. Any online store plz provide me link plz..

  8. For both and also for other exams like postal, kvs, insurence, fci, highcourt clerical
    Today we cant wait gor 2-3 years for selection in ssc bcz of competition. Everyone wants a job as soon as it is possible thats why i prepare for mulporpose exam.
    I hv kvs typing test on 8th april . Nd hopeful for that also.

  9. I started my prep 8 mnth bck. I scored 115 mrks in rrb assistnt unfortunately tht mrks was too low to get a job.. and i scored 71 mrks in ibps po and failed to score minimum passing marks..or ibps exm miss ho gya..ab dko kya bnta h age

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD