Important Fill in the blanks Quiz Solutions for SSC CGL Tier 2

Dear Students, English section Exam is very challenging. SSC exams are just nearby and as we know the English Section is as important as other sections. In fact, English in SSC CGL Tier 2 exam holds an appreciating weightage of 200 marks which is enough to know the importance of this Section in govt exams. Now SSC CHSL Exam is the next target of the aspirants. You need to gird up your loins to score maximum marks. Today, we are providing Fill in the Blanks Quiz holding a captivating weightage in the exam and improve the efficiency of using apt words. Attempt this quiz, learn effectively, and impetus yourself for all the upcoming exams regarding English Section in just a needed time and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate and suitable word. Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four alternatives.

Q1. Though impulsive in her personal life, Edna was __________ in her work, producing several pages of complicated rhyme in a day.
(a) humble
(b) dispirited
(c) organized
(d) sanguine

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW
S1. Ans.(c)

Sol. Impulsive: acting suddenly without thinking carefully for the result.
Organized: arranged or planned in the way mentioned: able to plan your work.

Q2. It is very difficult for him to give up smoking as he is an __________ smoker.
(a) indifferent
(b) inveterate
(c) insensitive
(d) innate
S2. Ans.(b)
Sol. Inveterate: always doing something and unlikely to stop.

Q3. At the time of his ____________to the Mughal throne, Akbar’s empire encompassed Kabul, Kandahar, Delhi and parts of Punjab.
(a) descent
(b) access
(c) assent
(d) ascent
S3. Ans.(d)
Sol. Ascent: A rise to a higher social or professional rank.

Q4. In Homer’s work, Achilles is the Paragon of bravery; Odysseus __________ the shrewd man.
(a) abhors
(b) exemplifies
(c) reinvents
(d) eschews
S4. Ans.(b)
Sol. Exemplify: to be a typical example of something.

Q5. The boy was __________ of cheating in the examination.
(a) condemned
(b) accused
(c) charged
(d) caught
S5. Ans.(b)
Sol. Accused: A person who is charged with or on trial.
Hence, Option ‘b’ fits in the context

Q6. I have no __________ motive in offering this advice.
(a) posterior
(b) interior
(c) ulterior
(d) exterior
S6. Ans.(c)
Sol. Ulterior: existing beyond what is obvious or admitted, intentionally hidden.

Q7. Buy her some flowers, or ________ that, just send her a card.
(a) draw
(b) grab
(c) to fail in that
(d) failing
S7. Ans.(d)
Sol. Option ‘d’ fits in the content.

Q8. By the government’s __________ some relief from raging price rise can happen anytime in the next six months.
(a) notice
(b) reckoning
(c) plan
(d) suggestion
S8. Ans.(b)
Sol. Reckoning: the action or process of calculating or estimating something; estimation.

Q9. Government initiatives and participation of many industrial houses in __________ loans to the villagers have led to the betterment of the farmers.
(a) providing
(b) disbursing
(c) denying
(d) subsidizing
S9. Ans.(b)
Sol. Disburse: pay out (money from a fund)

Q10. The organization __________ to popularize Indian classical music among the youth which has lost touch with its cultural roots.
(a) endeavours
(b) wishes
(c) exerts
(d) efforts
S10. Ans.(a)
Sol. Endeavour: try hard to do or achieve something.

Q11. Hema quickly __________ the career ladder and is now the youngest managing director, the company has ever appointed.
(a) started
(b) climbed
(c) jumped
(d) ascended
S11. Ans.(b)
Sol. Option ‘b’ fits in the context.

Q12. For such a __________ task, there should be some special task force.
(a) trivial
(b) gigantic
(c) definite
(d) simple
S12. Ans.(b)
Sol. Gigantic: of very great extent; huge or enormous.

Q13. His __________ attitude is the root cause of most of his problems.
(a) inflexible
(b) positive
(c) incapable
(d) playful
S13. Ans.(a)
Sol. Inflexible: unwilling to change or compromise; stiff.

Q14. Though the country has __________ free medical service for the poor, it is inadequate.
(a) stopped
(b) rendered
(c) instituted
(d) maintained
S14. Ans.(c)
Sol. Institute: Introduce or establish (a scheme, undertaking, or policy).

Q15. Public announcements of __________ by the Government is considered as breaches of code of conduct during the pre-election period.
(a) favours
(b) provisions
(c) manifests
(d) policies
S15. Ans.(c)
Sol. Manifest: show (a quality or feeling) by one’s acts or appearance; demonstrate.