History : Quiz

1. The staple food of the Vedic Aryan was
A) Barley and rice
B) milk and its products
C) rice and pulses
D) vegetables and fruits

2. Who composed the Gayatri Mantra
A) Vishvamitra
B) Vasishtha
C) Indra
D) Parikshit

3. The title “Sparrow” is given to
A) Sardar Vallabhai patel
B) Rajinder Singh
C) Nelson Mandela
D) Porus
4. Patanjali is well known for the compilation of 
A) Yoga Sutra
B) Panchatantra
C) Brahma Sutra
D) Ayurveda
5. Which State is called the ‘ Cradle of Buddhism ‘?
A) Sikkim
B) Bihar
C) Uttar Pradesh
D) Madhya Pradesh

6. Which one of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander’s invasion
A) Nanda
B) Maurya
C) Sunga
D) Kanva
7. Chinese traveller Hiuen-Tsang studied at the University of
A) Taxila
B) Vikramshila
C) Magadh
D) Nalanda
8. Gandhara school of art came into existence in
A) Hinayana sect
B) Mahayana sect
C) Vaishanava sect
D) Shaiva sect

9.Out of the following remains excavated in indus valley,which one indicates the commercial and economic development
A) Pottery
B) Seals
C) Boats
D) Houses
10.Buddha’s preaching were mainly related to
A) belief in one God
B) practice of rituals
C) purity of thought and conduct
D) idol worship

11. Where has the World’s largest Monolithic statue of Buddha been installed
A) Bamiyan
B) Hyderabad
C) Kandy
D) Lhasa

12. Vikramshila Mahavihara was established by the ruler of
A) Pushyabhuti Dynasty
B) Barman Dynasty
C) Sen Dynasty
D) Pala Dynasty

13.Who of the following kings was ardent follower of Jainism
A) Bimbisara
B) Mahapadmananda
C) Kharavela
D) Pulkeshin II

14. The ancient India ,the earliest capital of Magadha kingdom was at
A) Pataliputra
B) Rajgir
C) Vaishali
D) Varanasi
15. The indus Valley Civilization was Non-Aryan because
A) It was Urban
B) It has a pictographic script
C) It had an agricultural economy
D) It extended up to the narmada Valley


ANSWERS
1.B
2.A
3. B
4. A
5. B
6.A
7.B
8. B
9.B
10. C
11.A
12. D
13. C
14. B
15. A

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

5 Comments

  1. Wants Feminism to be the ultimate goal of the society..
    Women – "Strongest Part of this World".
    Persons speaking against women and assuming them as weaker part of the society should be given no place in society of our Culture.
    These lawyers are doing injustice to the society and finally to country by speaking such misogynistic statements.
    They don't deserve to be the "Lawyers" but "KAYARS" in Hindi…..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD