General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 27th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. _______________ is caused by parasites of the Plasmodium genus.
_______________ प्लाज्मोडियम जीनस के परजीवी के कारण होता है.

Dysentery / पेचिश
Malaria / मलेरिया
Chickenpox / चेचक
Herpes / दाद
Solution:

Malaria parasites are micro-organisms that belong to the genus Plasmodium.

Q2. Which of these rivers do not flow through Punjab?
इनमें से कौन सी नदी पंजाब के माध्यम से नहीं बेहती है?

Sutlej / सतलुज
Ravi / रावी
Jhelum / झेलम
Ganga / गंगा
Solution:

Punjab thus means “The Land of Five Waters”, referring to the rivers Jhelum, Chenab, Ravi, Sutlej, and Beas. All are tributaries of the Indus River, the Chenab being the largest.

Q3. Which Mughal Emperor fought the battle of Panipat in 1526?
किस मुगल सम्राट ने 1526 में पानीपत की लड़ाई लड़ी?

Babur / बाबर
Humayun / हुमायूं
Akbar / अकबर
Aurangzeb / औरंगज़ेब
Solution:

The First Battle of Panipat, on 21 April 1526, was fought between the invading forces of Babur and the Lodi Kingdom.

Q4. A transformer can do all of the following except
एक ट्रांसफॉर्मर निम्नलिखित में से क्या नहीं कर सकता ?

step­up a/c voltage / उच्चायी a/c वोल्टेज
step­up a/c current/ उच्चायी a/c विद्युत धारा
step­up d/c power/ उच्चायी d/c शक्ति
step­down a/c voltage/अपचायी a/c वोल्टेज
Solution:

A transformer is a device that is used to either raise or lower voltages and currents in an electrical circuit. In modern electrical distribution systems,transformers are used to boost voltage levels so as to decrease line losses during transmission.

Q5. What is the unit of the physical quantity “Magnetic field strength”?
भौतिक मात्रा “चुंबकीय क्षेत्र की ताकत” की इकाई क्या है?

joule per meter / जौल प्रति मीटर
newton per meter / न्यूटन प्रति मीटर
kelvin per meter / केल्विन प्रति मीटर
ampere per meter / एम्पियर प्रति मीटर
Solution:

Magnetic field strength is one of two ways that the intensity of a magnetic field can be expressed. Technically, a distinction is made between magnetic field strength H, measured in amperes per meter (A/m).

Q6. Which of these countries is not a permanent member of United Nations Security Council?
इनमें से कौन सा देश संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद का स्थायी सदस्य नहीं है?

China / चीन
India / भारत
United States / संयुक्त राज्य अमेरिका
France / फ्रांस
Solution:

The permanent members of the United Nations Security Council, also known as the Permanent Five, Big Five, or P5, include the following five governments: China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States.

Q7. Right to education in our country is a _________right.
हमारे देश में शिक्षा का अधिकार एक _________ अधिकार है।

Political / राजनीतिक
Fundamental / मौलिक
Social / सामाजिक
Legal / कानूनी
Solution:

Article 21a is a fundamental right for the children to avail free and compulsory education under the RTE act whereas article 45 is a directive principle for the state by the constitution. Both are the provisions for free education for children for a specific age group.

Q8. Indian Super League is associated with which sport?
इंडियन सुपर लीग किस खेल से सम्बन्धित है?

Horse Race / घोड़दौड़
Football / फुटबॉल
Cycling / सायक्लिंग
Golf / गोल्फ़
Solution:

The Indian Super League is a men’s professional football league in India. For sponsorship reasons, the league is officially known as the Hero Indian Super League.

Q9. Who is the author of “The Hungry Tide”?
“The Hungry Tide” का लेखक कौन है?

Amitav Ghosh / अमितव घोष
Mitali Meelan / मिताली मिलन
Ravinder Singh / रविन्दर सिंह
Sudha Murty / सुधा मूर्ति
Solution:

The Hungry Tide (2004) is the sixth novel by Indian-born author, Amitav Ghosh. It won the 2004 Hutch Crossword Book Award for Fiction.

Q10. For the movie “Taare Zameen Par”, Aamir Khan won the Filmfare Award for
फिल्म “तारे ज़मीन पर” के लिए, आमिर खान ने किस शेत्र में फिल्मफेयर अवॉर्ड जीता?

Best Director / सर्वश्रेष्ठ निदेशक
Best Debut Director / सर्वश्रेष्ठ डेब्यू निदेशक
Best Art Direction / सर्वश्रेष्ठ कला निर्देश
Best Screenplay / सर्वश्रेष्ठ पटकथा
Solution:

Taare Zameen Par (titled Like Stars on Earth internationally) is a 2007 Indian drama film produced and directed by Aamir Khan.

Q11. The author of the book “Environmental Jurisprudence” (1998) is-
“Environmental Jurisprudence” (1998) का लेखक कौन है?

Justice Y. V. Chandrachud / न्यायमूर्ति वाई. वी. चंद्रचुद
Justice Ashok A. Desai / न्यायमूर्ति अशोक ए. देसाई
Justice A. K. Sood / न्यायमूर्ति ए. के. सुड
Justice Prem Nagar / न्यायमूर्ति प्रेम नगर
Solution:

The book deals with the legislative aspects of the conservation of bio-diversity, of sustainable development, of population explosion, of global environmental regulations, etc. It also analyses the role of judicial activism in protecting the environment.

Q12. Kalinga Prize is given which of the following fields?
कलिंग पुरस्कार निम्नलिखित में से किस शेत्र में दिया जाता है?

Arts / कला
Medicine / दवा
Creative writing / रचनात्मक लेखन
Science / विज्ञान
Solution:

The Kalinga Prize for the Popularization of Science is an award given by UNESCO for exceptional skill in presenting scientific ideas to lay people. It was created in 1952, following a donation from Biju Patnaik, Founder President of the Kalinga Foundation Trust in India.

Q13. Human Rights Day is observed on
मानवाधिकार दिवस कब मनाया जाता है?

10th March / 10 मार्च
10th July / 10 जुलाई
10th September / 10 सितम्बर
10th December / 10 दिसम्बर
Solution:

Human Rights Day is observed every year on 10 December. It commemorates the day on which, in 1948, the United Nations General Assembly adopted the Universal Declaration of Human Rights. In 1950, the Assembly passed resolution 423 (V), inviting all States and interested organizations to observe 10 December of each year as Human Rights Day.

Q14. Naga, Patkai and Barail hills are located in
नागा, पटकाई और बरेल पहाड़ियों कहाँ स्थित है?

Purvanchal Ranges / पूर्वांचल रेंज
Karakoram Ranges / कराकोरम रेंज
Zaskar Ranges / जस्कर रेंज
Himalaya Ranges / हिमालय रेंज
Solution:

The Purvanchal Mountains cover the states of Assam, Manipur, Tripura, Nagaland, Meghalaya and Mizoram. The Garo, Khasi and Jaintia hills are not located in this range which are part of Deccan plateau. Purvanchal hill range include the Patkai, Naga, Barail range, Manipur and Mizo hills.

Q15. International Literacy Day is observed on which one of the following days every year?
अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस प्रत्येक वर्ष निम्नलिखित में से किस दिन मनाया जाता है?

8th September / 8 सितम्बर
18th March / 18 मार्च
28th March / 28 मार्च
18th September / 18 सितम्बर
Solution:

September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. On International Literacy Day each year, UNESCO reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally.

              

You may also like to read:

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?