Table of Contents

According to the SSC annual examination calendar, the SSC GD Exam is scheduled for January-February 2025. The exam includes 20 questions from elementary mathematics, which can significantly help you achieve a good score, as it focuses only on basic topics and does not include advanced mathematics. Candidates can score full marks by practicing a limited number of topics. To help candidates get an overview of the questions asked in the SSC GD Exam, we have provided questions with solutions in the article. Candidates can practice these to succeed in the upcoming SSC GD Examination.

## Elementary Mathematics Questions for SSC GD 2025 Exam

The SSC GD Elementary Mathematics topics cover a range of fundamental concepts. Candidates can expect questions on averages, computation of whole numbers, decimals, and fractions. Other important areas include discounts, fundamental arithmetical operations, interest, and mensuration. Additionally, topics such as number systems, percentages, profit and loss, ratios and proportions, as well as ratios and time, are also included. Understanding the relationship between numbers, time and distance, and time and work are essential for success in this section of the exam.

**Section : Numerical and mathematical ability**

Q1. 40 percent of the cost price of an article is equal to the 25 percent of its selling price. What is the profit percentage?

(a) 60 percent

(b) 120 percent

(c) 50 percent

(d) 150 percent

Q2. Ram travels at the speed of 15 km/hr, 10 km/hr and 12 km/hr for three equal distances. What is his average speed if the total distance travelled by him is 180 km?

(a) 20 km/hr

(b) 15 km/hr

(c)18 km/hr

(d) 12 km/hr

Q3. The following bar graph shows the number of cycles produced in a factory during 4 consecutive weeks. What is the average number of cycles produced per week in these weeks?

(a) 1075

(b) 1085

(c) 1015

(d) 1120

Q4. Find the value of {20 of 4 + (40 – 14 + 30) – 84}.

(a) 52

(b) 44

(c) 55

(d) 50

Q5. The total number of color blocks is 1260. If the ratio of red block to blue block is 2:5 and the ratio of blue block to yellow block is 15:7, then how many yellow blocks are there?

(a) 315

(b) 270

(c) 675

(d) 745

Q6. Pinki and Rinki together can do a piece of work in 20 days. Rinki and Minki together can do it in 12 days while Pinki and Minki together can do it in 15 days. In how long can Rinki alone do it?

(a) 25 days

(b) 20 days

(c) 10 days

(d) 30 days

Q7. A dining-set listed at Rs. 5000 is sold to a man at successive discounts of 20% and 10% by the shopkeeper. What is the selling price of the dining set?

(a) Rs. 4800

(b) Rs. 1000

(c) Rs. 3600

(d) Rs. 4000

Q8. The difference between cost price and selling price is Rs. 143. If profit percentage is 26 percent, then what is the selling price?

(a) Rs. 676

(b) Rs. 693

(c) Rs. 713

(d) Rs. 603

Q9. Krish takes as much time in running 24 meters as a bus takes in covering 72 meters. What will be the distance covered by Krish during the time the bus covers 4.8 km?

(a) 2.1 km

(b) 3.6 km

(c) 2.4 km

(d) 1.6 km

Q10. When a sum of money was equally distributed among 50 children, each child received Rs. 80. If the same amount is equally distributed among another group of children such that each child get Rs. 50, then what is the number of children in the second group?

(a) 40

(b) 60

(c) 50

(d) 80

Q11. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 800 in 3 years and to Rs. 900 in 4 years. The sum is:

(a) Rs. 700

(b) Rs. 600

(c) Rs. 500

(d) Rs. 800

Q12. The value of [–11 +2 – 12 ÷ 4] × 5 is:

(a) 17

(b) –60

(c) –12

(d) 84

Q13. Mahesh and Suresh can complete a work alone in 20 days and 30 days respectively. They received Rs. 3300 for completing the work together. What is the share of Mahesh?

(a) Rs. 1720

(b) Rs. 1800

(c) Rs. 2080

(d) Rs. 1980

Q14. A sphere of radius 18 cm is melted and then a solid cylinder of base radius 4 cm is made from it. What is the height of the solid cylinder?

(a) 224 cm

(b) 384 cm

(c) 196 cm

(d) 486 cm

Q15. The following table shows the export of products by a company (in hundreds) in different countries for two years. Find the total export of products in Russia and India for both the years together:

Countries | Export in 2018 | Export in 2019 |

China | 440 | 400 |

India | 320 | 280 |

Japan | 340 | 330 |

Australia | 480 | 460 |

Korea | 210 | 260 |

Russia | 180 | 190 |

(a) 88,000

(b) 97,000

(c) 99,000

(d) 96,000

## Elementary Mathematics solutions for SSC GD 2025 Exam

Below, we have provided the best possible solutions for the questions mentioned above. However, candidates are advised to first attempt the questions on their own before checking the answers, as solving them independently is crucial for making real progress.

S1.Ans. (a)

Sol.

40% of C.P. = 25% of S.P.

C.P/S.P.=5/8

Profit =3/5×100=60%

S2.Ans. (d)

Sol.

S3.Ans. (a)

Sol.

S4.Ans. (a)

Sol.

{20 of 4 + (40 – 14 + 30) – 84}.

{20 of 4 + (70 – 14) – 84}

{20 of 4 +56 – 84}

{80 +56 – 84} = 52

S5.Ans. (a)

Sol.

R : B = 2 : 5…………………………………(1)

B : Y =15 : 7…………………………………(2)

Multiply by 3 in equation (1) to equalize the ratio

R : B : Y = 6 : 15: 7

Total number of color blocks = 1260

6x+15x+ 7x= 1260

28x = 1260

x= 45

So, yellow blocks = 7×45=315

S6.Ans. (d)

Sol.

S7.Ans. (c)

Sol.

S8.Ans. (b)

Sol.

S9.Ans. (d)

Sol.

S10.Ans. (d)

Sol.

Total amount of money that has to be distributed = 80×50=4000

When each children gets Rs. 50

Number of children = 4000/50=80

S11.Ans. (c)

Sol.

S.I of 1 year= 900-800=100

S.I of 3 years = 3×100=300

So, P = 800-300= Rs. 500

S12.Ans. (b)

Sol.

[–11 +2 – 12 ÷ 4] × 5

[–11 +2 –3] ×5

-12×5= -60

S13.Ans. (d)

Sol.

S14.Ans. (d)

Sol.

S15.Ans. (b)

Sol.

total export of products in Russia and India= 320+280+180+190= 970 hundred