Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Questions for SSC and Railway...

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)

Dear Students,


Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_40.1
As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like  SSC Translator, SSC Stenographer, RRB ALP, RPF SI and constable  and many more, so we have given given exams. We are providing  daily learning quizzes , we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation. 

Q1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Medicine : Patient : : Education : ? 
दवा: रोगी:: शिक्षा:?
(a) Teacher / अध्यापक
(b) School / स्कूल
(c) Student / छात्र
(d) Tuition  / ट्यूशन
S1. Ans.(c)
Sol. Patient needs medicine and student needs Education.


Q2. For the following questions Find the odd word / letter / number from the given alternative. 
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) Rival  / प्रतिद्वंद्वी
(b) Opponent  / विरोधी
(c)  Foe / शत्रु
(d) Ally / मित्र
S2. Ans.(d)
Sol. Ally is different in nature.


Q3. A series is given , with one term missing . Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है, जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
CAT, DBT, ECT , ? 
(a) DCT
(b) FDT
(c) FCT
(d) FAT
S3. Ans.(b)
Sol. There is +1 addition in first two digits and third digit remains same. 


Q4. Showing a man on the stage , Rita said , ” He is the brother of the daughter of the wife of my husband . How is the man on stage related to Rita ? 
मंच पर एक व्यक्ति को दिखाते हुए, रीता ने कहा, “वह मेरे पति की पत्नी की बेटी का भाई है। मंच पर मौजूद व्यक्ति रीता से कैसे संबंधित है?”
(a) SON /बेटा
(b) HUSBAND /पति
(c)  COUSIN /कजिन
(d) NEPHEW/ भांजा/भतीजा

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_50.1



Q5. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word : 
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
 I N T E L L I G E N C E 
(a) CANCEL
(b) NEGLECT
(c) GENTLE
(d) INCITE
S5. Ans.(a)
Sol. CANCEL word is not derived from INTELLIGENCE.


Q6. If C is coded 3 , DASH is coded as 32 , then DANCE will be coded as 
यदि C को 3 कोडित किया गया है, DASH को 32 के रूप में कोडित किया गया है, तो DANCE को किस प्रकार कोडित किया जाएगा ?
(a) 20
(b) 25
(c) 26
(d) 27
S6. Ans.(d)
Sol. DANCE = 4 + 1 + 14 + 3 + 5 = 27 


Q7. If ‘+’ means minus, ‘–’ means multiplication, ‘÷’ means plus, and ‘×’ means division, then 
यदि ‘+’ का अर्थ ‘घटा’, ‘-’ का अर्थ ‘गुणा’, ‘÷’ का अर्थ ‘जमा’ और ‘x’ का अर्थ ‘भाग’ है. तो, 
15 – 3 + 10 × 5 ÷ 5 
(a) 52
(b) 48
(c)  22
(d) 5
S7. Ans.(b)
Sol. 15 – 3 + 10 × 5 ÷ 5 
ATQ,
15 × 3 – 10 ÷ 5 + 5 
= 45 – 2 + 5 
= 48 


Q8. A certain system is followed to solve the problem. Accordingly find out the correct answer from the alternatives for the unsolved equations. 
समीकरण को हल करने के लिए एक निश्चित प्रणाली का पालन किया जाता है। तदनुसार अनसुलझी समीकरणों के लिए विकल्पों में से सही उत्तर ज्ञात करें.
7 × 4 × 9 = 479
9 × 5 × 2 = 592 
6 × 9 × 5 = 965 
8 × 6 × 2 = ? 
(a) 286
(b) 682
(c) 628
(d) 268

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_60.1



Q9. Find the missing number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या ज्ञात कीजिए

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_70.1

(a) 75
(b) 45
(c)  20
(d) 30

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_80.1



Q10. Sanmitra walked 8 m towards the north. He turned to his right and walked 16 m , then he turned to his left and walked 5 m and again he turned to his left and walked 16 m . In which direction is he from his starting point ? 
संमित्र उत्तर की ओर 8 मीटर चला। वह अपनी दाईं ओर मुड़ा और 16 मीटर तक चला, फिर वह अपनी बाईं ओर मुड़ा और 5 मीटर चला और फिर से वह अपनी बाईं ओर मुड़ा और 16 मीटर चला। वह अपने शुरुआती बिंदु से किस दिशा में है?
(a) South /दक्षिण
(b) East /पूर्व
(c)  North/ उत्तर
(d) West /पश्चिम

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_90.1



Q11. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 
 आपको मानना है कि दिया गया वक्तव्य सत्य है, चाहे वह सामान्यतः ज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होता हो। आपको निर्णय करना है कि दिए गए वक्तव्य से निश्चित रूप से कौन-सा/से सही निष्कर्ष/पूर्वधारणा निकाली जा सकती है?
Statements : /कथन:
Some teachers are followers. / कुछ शिक्षक अनुयायी हैं
Some followers are famous. / कुछ अनुयायी प्रसिद्ध हैं.
Conclusions : / निष्कर्ष:
I. Some teachers are famous. /कुछ शिक्षक प्रसिद्ध हैं.
II. Some followers are teachers. /कुछ अनुयायी शिक्षक हैं.
(a) Only conclusion I follows /केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) Only conclusion II follows / केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c)  Both conclusion I and II follows /निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं.
(d) Neither conclusion I nor II follows /न तो निष्कर्ष I और न निष्कर्ष II अनुसरण करता है.

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_100.1



Q12. How many triangles are there in the question figure ? 
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_110.1

(a) 18
(b) 24
(c) 28
(d) 30
S12. Ans.(c)
Sol. No. of triangles = 8 + 8 + 8 + 4 = 28 


Q13. Identify the diagram that best represents the relationship among classes given 
Delhi , Sri Lanka , Asia
उस आरेख को पहचानें जो दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है
दिल्ली, श्रीलंका, एशिया

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_120.1
Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_130.1







Q14. If a mirror is place on the line MN , then which of the answer figures is the right image of the figure ? 
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_140.1

S14. Ans.(a)

Q15. In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter these matrix can be represented first by row and next by its column , e. g., ‘ A ‘ can be represented by 01 , 13 , etc. ., and ‘ B ‘ can be represented by 58 , 69 , etc. . Similarly , you have to identify the set for the word ‘ FINE ‘
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘A’ को 01,13 आदि. और ‘B’ को 58,69 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘FINE’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_150.1



(a) 00 , 04 , 02 , 56
(b) 12 , 10 , 13 , 67
(c) 24 , 19 , 31 , 78
(d) 31 , 32 , 33 , 87 

S15. Ans.(a)
Sol.
FINE → 00 , 04 , 02 , 56
You can also like to read:
    Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_160.1 Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 16th January (Solutions)_170.1


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?