Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Questions for SSC and Railway...

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)

Dear Students,


Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_40.1
As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like  SSC Translator, SSC Stenographer, RRB ALP, RPF SI and constable  and many more, so we have given given exams. We are providing  daily reasoning quizzes , practicing We aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation. 

Q1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives. 
दिए गये विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।
Star: Telescope : : Ship : ?
तारा : टेलीस्कोप : : जहाज : ?
(a) Periscope/ परिदर्शी
(b) Microscope/ सूक्ष्मदर्शी
(c) Deck/ डेक
(d) Gyroscope/ घूर्णाक्षस्थापी
S1. Ans.(a)
Sol. 
Telescope is used for stars similarly periscope is used for ships.



Q2. For the following question, find the odd word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या को चुनिए।
(a) Wolf
(b) Cat
(c) Dog
(d) Fox
S2. Ans.(b)
Sol.
Except cat, all other three are belong to close related family.


Q3. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series: 
दिये गये अनुक्रम में एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से वह सही विकल्प चुनिये जो अनुक्रम को पूरा करे। 
FED, IHG, LKJ, ONM, ?
(a) MKJ
(b) VUT
(c) CBA
(d) RQP
S3. Ans.(d)
Sol. 
There is +3 gaps between letters.


Q4. P, Q, R, S & T are sitting in a straight line facing North. P sits next to S but not to T. Q is sitting next to R who sits on the entrance left corner. Who sits to the left of S if T does not sit next to Q?
P, Q, R, S और T उत्तर की ओर मुख करके सीधी रेखा में बैठे हैं। P, S के बाद बैठा है किन्तु T के नहीं। Q, R के बाद है जो कि आखिरी में बायें कोने पर है। यदि T, Q के बाद नहीं बैठता है तो बताइए S के बायीं ओर कौन बैठा है?


(a) P
(b) Q
(c) R
(d) T

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_50.1



Q5. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 
निम्नलिखित विकल्पों में से वह शब्द चुनिए जो दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता:
EXPERIMENTAL
(a) PARENT
(b) RELAX
(c) METER
(d) METHANE
S5. Ans.(d)
Sol. 
METHANE; there is no ‘H’ in the given word.


Q6. If E = 5, PEN = 35, then PAGE = ? 
यदि E = 5, PEN = 35 हो,  तो PAGE = ?
(a) 27
(b) 28
(c) 29
(d) 30
S6. Ans.(c)
Sol. 
PAGE = 16 + 1 + 7 + 5 = 29


Q7. Some equations have been solved on the basis of a certain pattern. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis:
कुछ समीकरणों का हल किसी विशिष्ट पैटर्न के अनुसार निकाला गया है। उसी आधार पर उन समीकरणों का हल निकालें, जिनका हल नहीं निकाला गया है?

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_60.1

(a) 346
(b) 364
(c) 643
(d) 463

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_70.1



Q8. Select the missing number from the given matrix: 
दिए गये आव्यूह में से लुप्त अंक ज्ञात कीजिए।

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_80.1

(a) 43
(b) 42
(c) 33
(d) 32

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_90.1



Q9. A boy runs 20 m towards East and turns to right, runs 10 m and turns to right, runs 9 m and again turns to left, runs 5 m and turns to left, runs 12m and finally turns to left and runs 6m. Now, which direction is the boy facing?
एक लड़का 20 मीटर पूर्व की और दौड़ता है और फिर दायें मुड़ कर 10 मी. दौड़ता है। फिर दायें मुड़कर 9 मीटर दौड़ता है और पुनः बायें मुड़कर 5 मीटर दौड़ता है। तथा वह बाएं मुड़कर 12 मी. दौड़ता है और अंततः वह बाएं मुड़कर 6 मी. दौड़ता है अब उस लड़के के सामने कौन सी दिशा है?
(a) East/ पूर्व
(b) West/ पश्चिम
(c) North/ उत्तर
(d) South/ दक्षिण

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_100.1



Q10. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 
आपको मानना है कि दिया गया वक्तव्य सत्य है, चाहे वह सामान्यतः ज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होता हो। आपको निर्णय करना है कि दिए गए वक्तव्य से निश्चित रूप से कौन-सा/से सही निष्कर्ष/पूर्वधारणा निकाली जा सकती है?      
Statement/ कथन:  
I. All astronomers are scientists. / सभी खगोलशास्त्री, वैज्ञानिक हैं।  
II. Some scientists are shopkeepers. / कुछ वैज्ञानिक दुकानदार हैं।   
Conclusion/ निष्कर्ष:  
I. All astronomers are shopkeepers. / सभी खगोलशास्त्री दुकानदार हैं।
II. Some shopkeepers are astronomers. / कुछ दुकानदार खगोलशास्त्री हैं।
III. Some shopkeepers are scientists. / कुछ दुकानदार वैज्ञानिक हैं।
IV. All scientists are astronomers. / सभी वैज्ञानिक खगोलशास्त्री हैं।
(a) Only I Conclusion follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है।
(b) Conclusions I, II and III follows/ निष्कर्ष I, II और III अनुसरण करते हैं।
(c) Only conclusion III follows/ केवल निष्कर्ष III अनुसरण करता है।
(d) Conclusion II and IV follows/ निष्कर्ष II और IV अनुसरण करते हैं।

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_110.1



Q11. How many points will be there on the face opposite to the face with 2 points? 
जिस पृष्ठ पर 2 बिंदु हैं उसके ठीक सामने वाले पृष्ठ पर कितने बिंदु होंगे?

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_120.1

(a) 1
(b) 5
(c) 4
(d) 6
S11. Ans.(d)
Sol. 
From dice 1 and 3, ‘1’ is opposite to ‘5’
And, from dice 1 and 2, ‘6’ is opposite to ‘2’.


Q12. For the following question, find the odd word/letters/number from the given alternatives:
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या को चुनिए।
(a) 36-72
(b) 17-34
(c) 28-49
(d) 24-48
S12. Ans.(c)
Sol. 
36 × 2 = 72
17 × 2 = 34
28 × 2 = 56 ≠ 49
24 × 2 = 48


Q13. Which figure represents the relationship among
Computer skilled, Computer Illiterate, Employees
निम्नलिखित में से कौन सी आकृति ‘कंप्यूटर कुशल’, ‘कंप्यूटर निरक्षर’, कर्मचारियों को दर्शाती है?

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_130.1

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
S13. Ans.(b)


Q14. Which answer figure will complete the figure in the question figure?
कौन-सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति के प्रतिरूप को पूरा करेगी?

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_140.1

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
S14. Ans.(d)


Q15. In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘G’ can be represented by 04,40, etc., and ‘K’ can be represented by 56, 68,etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘LIFE’


निम्नलिखित प्रश्न में विकल्पों में दिए गए संख्या-समूह, अक्षरों के दो वर्गों द्वारा दर्शाए गए हैं, जैसे कि नीचे गए दो आव्युहों में हैं। आव्यूह I के स्तम्भ और पंक्ति की संख्या 0 से 4 तक दी गई है और आव्यूह II के 5 से 9 तक, इन आव्यूहों से एक अक्षर को पहले उसकी पंक्ति और बाद में स्तम्भ संख्या द्वारा दर्शाया जा सकता है। उदहारण के लिए, G को 04, 40 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है तथा K को 56, 68 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है। इसी तरह से आपको दिए शब्द ‘LIFE’ के लिए समूह को पहचानना है।


Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_150.1



(a) 56, 58, 03, 02
(b) 57, 65, 03, 02
(c) 66, 62, 03, 02
(d) 57, 68, 10, 02
S15. Ans.(b)
Sol.
LIFE → 57, 65, 03, 02

    You can also like to read:
    Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_160.1   Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 7th January (Solutions)_170.1

      

    .button {
    padding: 5px 15px;
    font-size: 14px;
    font-family: inherit;
    text-align: Justify;
    cursor: pointer;
    outline: none;
    color: #fff;
    background-color: #0BBBF3;
    border: none;
    border-radius: 5px;
    box-shadow: 03px #999;
    }
    .button:hover {background-color:#c72645}
    .button:active {
    background-color:#c72645;
    box-shadow: 0 5px #666;
    transform: translateY(4px);
    }

    Join India's largest learning destination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizzes
    • Subject-Wise Quizzes
    • Current Affairs
    • Previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Login

    OR

    Forgot Password?

    Join India's largest learning destination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizzes
    • Subject-Wise Quizzes
    • Current Affairs
    • Previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Sign Up

    OR
    Join India's largest learning destination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizzes
    • Subject-Wise Quizzes
    • Current Affairs
    • Previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Forgot Password

    Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


    Join India's largest learning destination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizzes
    • Subject-Wise Quizzes
    • Current Affairs
    • Previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Enter OTP

    Please enter the OTP sent to
    /6


    Did not recive OTP?

    Resend in 60s

    Join India's largest learning destination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizzes
    • Subject-Wise Quizzes
    • Current Affairs
    • Previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Change Password



    Join India's largest learning destination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizzes
    • Subject-Wise Quizzes
    • Current Affairs
    • Previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Almost there

    Please enter your phone no. to proceed
    +91

    Join India's largest learning destination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizzes
    • Subject-Wise Quizzes
    • Current Affairs
    • Previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Enter OTP

    Please enter the OTP sent to Edit Number


    Did not recive OTP?

    Resend 60

    By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

    Are you sure you want to skip this step?

    By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

    Are you sure you want to skip this step?