Reasoning: Ranking Questions for SSC CGL and RRB Exam

Dear Students,


SSCADDA
Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Needless to say, SSC CGL is the golden opportunity to be grabbed where again the Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. In a class of 42 students, Swati’s rank is 19th from the bottom. Purshottam is 6 ranks below Swati.   What is Purshottam’s rank from the top? 
42 छात्रों की एक कक्षा में, स्वाति की रैंक अंतिम से 19 वीं है. पुरुषोत्तम की रैंक स्वाति से 6 रैंक नीचे है. शीर्ष से पुरुषोत्तम की रैंक कौन सी है? 
(a) 30th/ 30वीं
(b) 32nd/32 वीं
(c) 33rd/33 वीं
(d) 34th/34 वीं
S1. Ans.(a)
Sol. Swati’s rank from bottom = 19
Purshottam rank from bottom = 19–6 = 13
∴ Purshottam rank from the top
= 42 – 13 + 1
= 30
 
Q2.6 people are sitting in a row. A is sitting towards immediate left of B and immediate right of C. C is sitting to immediate right of F. D is immediate right of E who is to the left of F, then which two people are sitting in the center?
एक पंक्ति में 6 लोग बैठे हैं. A, B के तत्काल बाईं ओर बैठा है और C के तत्काल दाईं ओर है. C, F के तत्काल दाईं ओर बैठा है. D,  E के तत्काल दाईं ओर बैठा है जो F के बाईं ओर है, तो  फिर कौन से दो लोग केंद्र में बैठे हैं?
(a) D and B/ D और B
(b) A and B/ A और B
(c) F and C/ F और C
(d) E and D/ E और D
S2. Ans.(c)
Sol. E    D    F     C     A     B
F and C are sitting in the center.
 
Q3. Sunil’s position from the left in a row of boys is 20th and Deepak’s position from the right is 36th. After interchanging their position, Sunil becomes 28th from the left. How many boys are there in the row?
लड़कों की एक पंक्ति में बाईं ओर से 20 वां स्थान सुनील का है और दाएं ओर से 36 वां स्थान  दीपक का है.  अपनी स्थिति में बदलाव करने के बाद, सुनील बाईं ओर से 28 वें स्थान पर है. पंक्ति में कितने लड़के है?
(a) 52
(b) 63
(c) 59
(d) 48
S3. Ans.(b)
Sol.
28th (Left)
( Sunil after interchanging )
∴ Total number of boys in the row
= 36 + 28 – 1
= 63
 
Q4. Mohini is taller than Nita but not shorter than Sarita. Sarita and Malini are of same height. Mohini is shorter that Hema. Among them, who is the second tallest?
मोहिनी, नीता की तुलना में लम्बी है लेकिन सरिता से छोटी नहीं है. सरिता और मालिनी की ऊंचाई समान हैं. मोहिनी, हेमा से छोटी है. उनमें से, दूसरा सबसे लंबा कौन है?
(a) Mohini/ मोहिनी
(b) Nita/ नीता
(c) Hema/ हेमा
(d) Cannot be determined/ निर्धारित नहीं किया जा सकता है.
S4. Ans.(d)
Sol. Malini = Sarita > Mohini > Nita
Hema > Mohini
Second tallest can’t be determined
 
Q5. Kunal is elder to Rohit. Vivek is younger to Sushma, and Kunal is elder to Vivek. Who is the youngest?
कुनाल, रोहित से बड़ा है. विवेक, सुषमा से बड़ा है, और कुनाल, विवेक से बड़ा है. कौन सबसे छोटा है ? 
(a) Sushma/ सुषमा
(b) Rohit/ रोहित
(c) Vivek/ विवेक
(d) Cannot be determined/ निर्धारित नहीं किया जा सकता है.
S5. Ans.(d)
Sol. Kunal > Rohit
Vivek < Sushma
& Kunal > Vivek
∴ youngest cannot be determined.
 
Q6. Among four friends, Govind is twice the age of Krishan. Nandu is half of the age of Krishan. Gwala is 6 years elder to Krishan. Who is the youngest?
चार दोस्तों में से गोविंद की आयु, कृष्ण की आयु से दोगुनी है. नंदू कृष्ण की आयु का आधा है. ग्वाला, कृष्ण से 6 साल का बड़ा है. सबसे छोटा कौन है?
(a) Govind/ गोविंद
(b) Krishan/ कृष्ण
(c) Nandu/ नंदू
(d) Cannot be determined/ निर्धारित नहीं किया जा सकता है.
S6. Ans.(c)
Sol. Govind = 2 × Krishan
Nandu = 1/2× Krishan
Gwala = Krishan + 6
⇒ Nandu is the youngest.
 
Q7. A is taller than B. C is taller than A. D is taller than E but shorter than B. Who is the tallest?
A, B से बड़ा है. C, A से बड़ा है. D, E से बड़ा है लेकिन B से छोटा है. कौन सबसे बड़ा है?
(a) C
(b) A
(c) D
(d) B
S7. Ans.(a)
Sol. C > A > B > D > E
 
Q8. Vishu, Pooja, Vishakha, Rani and Ram are sitting in a line. Pooja is third to the extreme right end. Vishu is second to the left of Pooja. Vishakha is to the right of Pooja. Rani is third to the right of Ram, who is the immediate neighbour of Vishu. Who is sitting in the middle?
विशु, पूजा, विशाखा, रानी और राम एक पंक्ति में बैठे हैं. पूजा अंतिम छोर से दाएं ओर तीसरे स्थान पर है. विशु , पूजा के बाईं ओर दूसरे स्थान पर है. विशाखा, पूजा के दाएं ओर है. रानी , राम के दाएं ओर तीसरे स्थान पर हैं, जो विशु के निकटतम पड़ोसी हैं. बीच में कौन बैठा है?
(a) Pooja/ पूजा
(b) Ram/ राम
(c) Visakha/ विशाखा
(d) Rani/ रानी
S8. Ans.(a)
Sol.
Vishu        Ram        Pooja        Vishakha        Rani
 
Q9. Seven people are standing facing south. B is second to the right of the person in the middle and C is third to the left of B. A is to the immediate left of C. What is the position of A with respect to the person in the middle?
सात व्यक्ति खड़े दक्षिण की ओर उन्मुख हैं. B उस व्यक्ति के दाएँ ओर दूसरे स्थान पर है जो मध्य में है और C, B के बाएँ ओर तीसरे स्थान पर है. A, C के दाईं ओर दूसरे स्थान पर है. मध्य में स्थित व्यक्ति के सन्दर्भ में, A कौन से स्थान पर है?
(a) Second to the right/ दाएं से दूसरे
(b) Immediate right/ तत्काल दाएँ
(c) Immediate left/ तत्काल बायें
(d) Second to the left/ बायें से दूसरे
S9. Ans.(d)
 
Q10.Sanjeev scored the highest marks in the class. Rahul scored more than Nirbhay but lesser than Sameer. Arpit scored more than Rahul. Who got the 4th Rank out of the five?
संजीव ने कक्षा में उच्चतम अंक प्राप्त किये है. राहुल ने निर्भय से अधिक लेकिन समीर से भी कम अंक प्राप्त किये है. अर्पित ने राहुल से ज्यादा अंक प्राप्त किये है. पांच में से किसने चौथी रैंक प्राप्त की है?
(a) Sameer/ समीर
(b) Nirbhay/ निर्भय
(c) Rahul/ राहुल
(d) Arpit/ अर्पित
S10. Ans.(c)
Sol.
Sanjeev > Sameer > Rahul > Nirbhay
                Arpit >Rahul
Rahul got the 4th rank out of five.

You may also like to read:

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW