Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 30th January

Dear Students,

 
As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC Stenographer and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.  


Q1. ‘Wimbledon’ is related to ‘Tennis’ in the same way ‘Walker’s cup’ is related to 
जिस प्रकार ‘विंबलडन’ ‘टेनिस’ से संबंधित है उसी प्रकार ‘वॉकर कप’ किस से संबंधित है?
(a) Hockey/ हॉकी
(b) Polo/ पोलो
(c) Golf/ गोल्फ़
(d) Wrestling/ कुश्ती
S1. Ans.(c)
Sol. Wimbledon is associated with tennis. Similarly, Walker’s cup is associated with the game of wolf.
 

Q2. Which one will replace the question mark? 

कौन सी संख्या प्रश्न चिह्न को प्रतिस्थापित करेगी?
 
(a) 8
(b) 12
(c) 16
(d) 20
S2. Ans.(c)
Sol. (4 × 6)/3 = 8
(6 × 10)/5 = 12
So, (4 × 8)/2 = 16 
 

Directions (3): Six friends P, Q, R, S, T and U are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the centre of the hexagonal. P is second to the left of U. Q is neighbour of R and S. T is second to the left of S.

छ: मित्र P, Q, R, S, T और U षट्कोणीय टेबल के चारों ओर प्रत्येक कोने पर बैठे हैं और वे षट्कोणीय के केंद्र का सामना कर के बैठे हैं। P, U के बाएं से दूसरा है। Q, R और S का पड़ोसी है, T, S के बाएं से दूसरा है।
Q3. Which of the following are neighbours of P?
निम्नलिखित में से कौन P के पडोसी है? 
(a) U and P/U और P
(b) T and R/T और R
(c) U and R/U और R
(d) Data inadequate/डाटा अपर्याप्त
S3. Ans.(b)
Sol. T and R
 

Q4. In the following question, select the odd word from the given alternatives. 

निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विक्लपों में से विषम शब्द का चयन करे.
(a) Definite/ निश्चित
(b) Specific/ विशिष्ट
(c) Doubtful/ संदिग्ध
(d) Distinct/ अलग
S4. Ans.(c)
Sol. All the options are synonym to one other except option ‘c’.
 

Q5. If 8 θ 10 a 2 = 36 and 14 θ 15 a 3 = 87, then 42 θ 40 a 5 = ? 

यदि 8 θ 10 a 2 = 36 और 14 θ 15 a 3 = 87, तो 42 θ 40 a 5 = ?
(a) 410
(b) 340
(c) 365
(d) 405
S5. Ans.(a)
Sol. (8 + 10) × 2 = 36
(14 + 15) × 3 = 87
Similarly, 
(42 + 40) × 5 = 410
 

Q6. Aman is 3 years old to Rohit and 3 years younger to Suresh, while Rohit and Danish are twins. How many years is Suresh older to Danish? 

अमन, रोहित से 3 वर्ष बड़ा है और सुरेश से 3 वर्ष छोटा है, जबकि रोहित और दानिश जुड़वां हैं. सुरेश दानिश से कितने वर्ष बड़ा है?
(a) 3
(b) 2
(c) 6
(d) 12
S6. Ans.(c)
Sol. Let age of Rohit = x
According to questions,
Age of Aman = x + 3
Age of Suresh = x + 6
Now, Rohit and Danish are twins.
So, age of Danish = x
⇒ Suresh is 6 years older than Danish.
 

Q7. In a certain code, “PLATE” is written as “32876” and “BLEND” is written as “52694”. How is “DENTED” written in that code language? 

किसी निश्चित कूट भाषा में “PLATE” को “32876” के रूप में लिखा जाता है और “BLEND” को “52694” के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “DENTED” किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) 869768
(b) 295329
(c) 469764
(d) 538635
 

Q8. In the following question, select the missing number from the given series. 

निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
1, 1, 3, 4, 5, 9, 7, 16, 9, 25, 11, ?
(a) 17
(b) 36
(c) 49
(d) 37
 

Directions (9): In the question below, a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit.

नीचे दिए गए प्रश्न में, एक कथन जिसके बाद दो धारणाएँ दी गयी हैं। आपको कथन और निम्नलिखित मान्यताओं पर विचार करना होगा और यह तय करना होगा कि कौन सी धारणाएँ निहित हैं
Q9. Statement: Many historians have done more harm than good by distorting truth. 
कथन: कई इतिहासकारों ने सच्चाई को विकृत करके अच्छे की बजाय अधिक नुकसान पहुंचाया है
Assumptions: / मान्यताएँ:
I. People believe what is reported by the historians./ लोग वही मानते है जो इतिहासकारों ने बताया है
II. Historians are seldom expected to portray the truth./ इतिहासकार शायद ही कभी सच को चित्रित करने की उम्मीद करते हैं
(a) Only assumption I is implicit/ केवल धारणा I निहित है
(b) Only assumption II is implicit/केवल धारणा II निहित है
(c) Both assumption I and II are implicit/दोनों धारणा I और II निहित है
(d) Neither I nor II is implicit/न तो I और ना ही II निहित है
S9. Ans.(a)
Sol. The fact that historians have done harm by distorting truth, means that people believe what is reported by the historians. So, assumption I is implicit. Assumption II does not follow the statement and so is not implicit. 
 

Directions (10) In following question some statements followed by some conclusions are given. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements. 

नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Q10. Statements:/कथन :
I. Some knife are sharp/कुछ चाकू तेज़ है
II. All sharp are brown/सभी तेज़ भूरे है.
Conclusions:/निष्कर्ष:
I. All brown are knife/सभी भूरे चाकू है.
II. Some sharp are brown/कुछ तेज़ भूरे है.
III. All sharp are knife/सभी तेज़ चाकू है.
(a) Only conclusion I follows/केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Only conclusion III follow/ केवल निष्कर्ष III अनुसरण करता है
(d) All conclusion follows/सभी निष्कर्ष अनुसरण करते है
 

Q11. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 

यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
(a) a
(b) b
(c) c
(d) d
S11. Ans.(c)
 

Q12. If the first day of a year is Sunday, what will be the first day of the next year? (not a leap year) 

यदि वर्ष का पहला दिन रविवार है, अगले वर्ष का पहला दिन क्या होगा?
(a) Saturday/शनिवार
(b) Friday/शुक्रवार
(c) Monday/सोमवार
(d) Thursday/गुरुवार
S12. Ans.(c)
Sol.
Odd day in ordinary year = 1
So, first day in next year = Monday
 

Q13. Mona walked 20 km towards east, turned left and walked 15 km, then she turned left then right and again right. In which direction is she going now? 

मोना 20 किमी पूर्व की ओर जाती है, वह बाएं मुडती है और 15 किमी चलती है, फिर वह बाएं मुडती है फिर दाएं और फिर दोबारा दाएं. वह अब किस दिशा में जा रही है?
(a) East/पूर्व
(b) West/पश्चिम
(c) North/उतर
(d) South/दक्षिण
 

Q14.Three positions of a cube are shown below. What will come opposite to face containing ‘N’? 

नीचे एक घन की तीन स्थितियां दर्शायी गयी है. ‘N’ के विपरीत क्या आएगा?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) Z
S14. Ans.(c)
Sol.
Opposites faces are
P ⟷   S
Q ⟷   Z
N ⟷   R
R is opposite to N. 
 

Q15. Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 

कौन सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगी?
 S15. Ans.(a)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD