Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Questions for SSC and Railway...

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)

Dear Students,


Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_40.1
As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like  SSC Translator, SSC Stenographer, RRB ALP, RPF SI and constable  and many more, so we have given given exams. We are providing  daily learning quizzes , we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation. 

Q1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
ACEG : BDFH : : PRTV : ?
(a) QSUW
(b) WUSQ
(c) OQSU
(d) CEGI
S1. Ans.(a)
Sol. There is +1 gap of letters.


Q2. For the following questions. Find the odd word/letters/number from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) DGI
(b) JMO
(c) PRT
(d) TWY
S2. Ans.(c)
Sol. PRT having different letter gap between letters.


Q3. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है, जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
BMY, DNW, FOU, ?
(a) GHO
(b) HGO
(c) HPS
(d) HPT
S3. Ans.(c)
Sol. B + 2 = D, M + 1=N & Y – 2 = W
Similarly, HPS is correct answer.


Q4. Rana walks 20 m straight in north direction and 20 m to the right. Then every turning to his left he walks 5, 25 and 25 metres respectively. How far is he from his starting point now? 
राणा उत्तर दिशा में 20 मीटर सीधा और दाईं ओर 20 मीटर चलता है। फिर हर बार अपने बाएं ओर मुड़कर वह क्रमशः 5, 25 और 25 मीटर चलता है। अब वह अपने शुरुआती बिंदु से कितनी दूर है?
(a) 5 m/ मीटर
(b) 20 m/ मीटर
(c) 25 m/ मीटर
(d) 30 m/ मीटर

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_50.1



Q5. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_60.1

S5. Ans.(a)



Q6.Arrange the following words as per order in the dictionary. 
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
1. Tortoise 2. Torrid 3. Torso 4.Torque 5. Tortuous
(a) 4, 2, 3, 1, 5
(b) 3, 2, 4, 1, 5
(c) 2, 3, 4, 5, 1
(d) 4, 3, 2, 1, 5
S6. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is – 4, 2, 3, 1, 5. 


Q7. Pointing Rajesh in the photograph, Sunita said, ‘The only son of his mother is my father’. How is Sunita related to Rajesh? 
तस्वीर में राजेश की ओर इशारा करते हुए सुनीता ने कहा, ‘उनकी मां का एकमात्र बेटा मेरे पिता हैं’। सुनीता राजेश से कैसे संबंधित है?
(a) Niece/ भांजी/ भतीजी
(b) Aunt/ आंट
(c) Mother/माता
(d) Daughter/बेटी

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_70.1



Q8. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
COMFORTABLE
(a) FORT
(b) TABLE
(c) COMFORT
(d) ROUTE
S8. Ans.(d)
Sol. ‘U’ word not present in COMFORTABLE. 


Q9. If A = 1, AND = 19, then ANT = ? 
यदि A = 1, AND = 19, और ANT = ?
(a) 35
(b) 33
(c) 23
(d) 19
S9. Ans.(a)
Sol. A = 1, AND = 1 + 14 + 4 = 19 Similarly, 
ANT = 1 + 14 + 20 = 35


Q10. Select the missing numbers from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_80.1

(a) 56
(b) 48
(c) 38
(d) 36
S10. Ans.(a)
Sol. 12 × 8 + 4 = 100 
8 × 4 + 12 = 44
4 × 12 + 8 = 56 


Q11. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 
आपको मानना है कि दिया गया वक्तव्य सत्य है, चाहे वह सामान्यतः ज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होता हो। आपको निर्णय करना है कि दिए गए वक्तव्य से निश्चित रूप से कौन-सा/से सही निष्कर्ष/पूर्वधारणा निकाली जा सकती है?  
Statements: / कथन:
1. No man is a Monkey. /कोई आदमी बंदर नहीं है.
2. Hari is a man./हरी एक आदमी है.
Conclusions: /निष्कर्ष:
I. Hari is not a Monkey. /हरी बंदर नहीं है.
II. All men are not Hari./सभी आदमी हरी नहीं है.
(a) Only Conclusion I follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only Conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both conclusion I and conclusion II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते है
(d) Neither conclusion I nor conclusion II follows/ ना ही निष्कर्ष I और ना निष्कर्ष II अनुसरण करता है

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_90.1



Q12. Four positions of a cube are shown in the diagram. Which color is opposite to Green color in the given cubes? 
आरेख में एक घन के चार स्थान दिखाए गए हैं। दिए गए घन में हरा रंग किस रंग के विपरीत है?

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_100.1

(a) Blue/नीला
(b) Yellow/पीला
(c) Orange/नारंगी
(d) White/सफ़ेद

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_110.1



Q13. Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 
 कौन-सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगी?

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_120.1

S13. Ans.(a)


Q14. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_130.1

S14. Ans.(b)
  


Q15. In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘U’ can be represented by 01, 12, etc., and ‘L’ can be represented by 56, 67, etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SPARE’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘U’ को 01, 12 आदि. और ‘L’ को 56, 67 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘SPARE’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_140.1

(a) 22, 41, 85, 32, 14
(b) 12, 24, 21, 68, 14
(c) 44, 78, 67, 32, 42
(d) 33, 30, 43, 40,43

S15. Ans.(a)
Sol.
SPARE → 22, 41, 85, 32, 14

You can also like to read:
    Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_150.1 Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 20th January (Solutions)_160.1
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?