Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 21st January (Solutions)

Dear Students,


As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like  SSC Translator, SSC Stenographer, RRB ALP, RPF SI and constable  and many more, so we have given given exams. We are providing  daily learning quizzes , we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation. 

Q1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Forecast : Future :: Regret : ?
पूर्वानुमान: भविष्य :: अफसोस:?
(a) Present/ वर्तमान
(b) Sins/ पाप
(c) Life/जीवन
(d) Past/ अतीत
S1. Ans.(d)
Sol. Forecast related to Future. Similarly, Regret is the past activity. 

Q2. For the following questions Find the odd word/letters/number from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न के लिए, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) Potato/ आलू
(b) Tomato/ टमाटर
(c) Ginger/ अदरक
(d) Carrot/ गाजर
S2. Ans.(b)
Sol. Tomato is different because it grow above the earth. 

Q3. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
PMT, OOS, NQR, MSQ, ?
(a) LVR
(b) LVP
(c) LWP
(d) LUP
S3. And.(d)
Sol. There is (-1,+2,-1) gap.

Q4. A, B, C, D and E are standing in a line facing North. E is standing 40 metres left to B. A is standing 20 metres left to C. D is standing 20 metres right to E and 50 metres right to C. Where is B standing from D? 
A, B, C, D और E, उत्तर की ओर मुख कर के एक पंक्ति में खड़े हैं। E, B से 40 मीटर बाएं की दूरी पर खड़ा है। A, C से 20 मीटर बाएं की दूरी पर खड़ा है। D, E से 20 मीटर दाएं की दूरी पर और C से 50 मीटर दाएं की दूरी पर खड़ा है. B, D के संबंध में कहाँ खड़ा है?
(a) 20 metres right/ 20 मीटर दाएं
(b) 30 metres right/30 मीटर दाएं
(c) 40 metres right/40 मीटर दाएं
(d) 40 metres left/40 मीटर बाएं


Q5. If + means ÷, ÷ means –, – means x and x means +, what will be the value of the following expression: 
यदि + का अर्थ ‘÷’ है, ÷ का अर्थ ‘-’ है, – का अर्थ ‘x’ है और x का अर्थ ‘+’ है. निम्नलिखित अभिव्यक्ति का मूल्य क्या होगा:
8 + 4 ÷ 3 × 5 – 9 = ?
(a) 44
(b) 53
(c) 62
(d) 64
S5. Ans.(a)
Sol. 8 ÷ 4 – 3 + 5 × 9
= 2 – 3 + 45 = 44

Q6. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation. 
इस प्रश्न में, कुछ समीकरण एक निश्चित प्रणाली से हल किए गए हैं। उसी आधार पर दिए गए चार विकल्पों में से बिना हल किये गए प्रश्न के लिए सही उत्तर चुनकर लिखिए।
8 × 5 × 0 = 805, 7 × 4 × 6 = 764, 6 × 8 × 9 = ?
(a) 689
(b) 698
(c) 968
(d) 986
S6. Ans.(b)
Sol. From the shifting of digits of numbers. 

Q7. Anitha walked 20 km towards north. Then she turned right and walked 30km. Then she turned right and travelled 35 km. Then she moved left and walked 15 km. Finally, she turned left and walked 15 km. In which direction was she from the starting point? 
अनीता उत्तर की ओर 20 किमी चलती है। फिर वह दाएं मुड़ी और 30 किमी चलती है। फिर वह दाएं ओर मुड़ती है और 35 किमी का सफर तय करती है। फिर वह बाएं ओर चली और 15 किमी चलती है। अंत में, वह बाएं मुडती है और 15 किमी चलती है। वह शुरुआती बिंदु से किस दिशा में है?
(a) South/दक्षिण
(b) North/उत्तर
(c) East/पूर्व
(d) West/पश्चिम


Q8. Which of the following figures correctly represents the relations between: Doctors, Lawyers, Professionals 
निम्नलिखित में से कौन सा आंकड़ा तीनो के बीच संबंधों का सही प्रतिनिधित्व करता है: डॉक्टर, वकील, पेशेवर



Q9. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
S9. Ans.(d)

Q10. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
S10. Ans.(a)


Q11. For the following questions Find the odd word/letters/number from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न के लिए, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) 6336
(b) 4574
(c) 4884
(d) 2662
S11. Ans.(b) 
Sol. 45 – 74 is not same digit in both Numbers. 

Q12. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
206, 309, 412, ?, 618, 721
(a) 751
(b) 749
(c) 515
(d) 514
S12. Ans.(c)
Sol. There is +103 in every pair. 

Q13. Arrange the following words as per order in the dictionary: 
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
1. Zeal  2.Zebra  3.Zygote  4.Zinc  5.Zest
(a) 1, 2, 5, 3, 4
(b) 1, 2, 5, 4, 3
(c) 1, 5, 2, 4, 3
(d) 1, 5, 2, 3, 4
S13. Ans.(b)
Sol. Correct sequence is – Zeal, Zebra, Zest, Zinc, Zygote. 

Q14. If ‘WZB’ stands for ‘DAY’, how will you code ‘MONDAY’? 
यदि ‘WZB’ का अर्थ ‘DAY’ है, तो ‘MONDAY’ कैसी लिखा जाएगा?
(a) NLMWZB
(b) PLOWZB
(c) NMLWZB
(d) PQRWZB
S14. Ans.(a)
Sol.
Opposite letter group of pair so, NLMWZB.

Q15. Select the missing number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से अज्ञात संख्या का चयन करें.


(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 6
S15. Ans.(b)
Sol. 
7 × 8 + 4 = 60,
9 × 9 + 9 = 90
8 × 8 + 6 = 70
You can also like to read:
     
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD