Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 27th January (Solutions)

Dear Students,


As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like  SSC Translator, SSC Stenographer, RRB JE, RPF SI and constable  and many more, so we have given given exams. We are providing  daily learning quizzes , we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation. 



Q1.‘Flower’ is related to ‘Butterfly’ in same way ‘Dirt’ is related to-
‘फूल’ का संबंध ‘तितली’ से है, उसी तरह ‘गंदगी’ किस से संबंधित है?
(a) Rabbit/खरगोश
(b) Fly/मक्खी
(c) Birds/पक्षी
(d) Carpenter/ बढ़ई
S1. Ans.(b)
Sol. As flower attracts butterfly. Similarly, dirt attracts flies.


Q2.In the following question, select the odd word from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Lotus/कमल
(b) Rose/गुलाब
(c) Marigold/ गेंदे का फूल
(d) Lily/ लिली
S2. Ans.(a)
Sol. All except lotus, are flowers which grow on land.


Q3.Find out the missing number in the following series. 
निम्नलिखित श्रृंखला में अज्ञात संख्या का चयन करें.
1, 3, 3, 6, 7, 9, ?, 12, 21
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 13



Q4. Which will replace the question mark? 
कौन सी संख्या प्रश्न चिह्न को प्रतिस्थापित करेगी?



(a) 88
(b) 84
(c) 86
(d) 80
S4. Ans.(b)
Sol.
(7 + 4)×8 = 88
(5 + 6)×11 = 121
Similarly,
(9 + 3)×7 = 84
        
Directions (5) In following question some statements followed by some conclusions are given. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Q5. Statements:/कथन:
I. Some knife are sharp/कुछ चाक़ू तेज़ हैं
II. All sharp are brown/सभी तेज़ भूरे हैं
Conclusions:/निष्कर्ष:
I. All brown are knife/सभी भूरे चाक़ू हैं
II. Some sharp are brown/सभी तेज़ भूरे हैं
III. All sharp are knife/सभी तेज़ चाक़ू हैं
(a) Only conclusion (I) follows. / केवल निष्कर्ष (I) अनुसरण करता है 
(b) Only conclusion (II) follows. केवल निष्कर्ष (II) अनुसरण करता है
(c) Both conclusion follow./ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither (I) nor (II) follows./ न तो I न ही II अनुसरण करता है



Directions (6): Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a closed circle facing the centre. E is to the left of D. C is between A and B. F is between E and A.
छह मित्र A, B, C, D, E और F केंद्र की ओर मुख कर के एक बंद घेरे में बैठे हैं। E, D के बाएं ओर है। C, A और B के बीच में है। F, E और A के बीच में है।
Q6. Who is to the left of B? 
B के बाएं ओर कौन है?
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E

      
Directions (7): In each question below, a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit. 
नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्न में, एक कथन के बाद दो अनुमान I और II को अंकित किया गया है। आपको कथन और निम्नलिखित मान्यताओं पर विचार करना होगा और यह तय करना होगा कि कौन सी धारणाएँ निहित हैं.
Q7. Statement : Inspite of poor services, the commutators have not complained against it
कथन: खराब सेवाओं के बावजूद, कम्यूटेटर ने इसके खिलाफ शिकायत नहीं की है
Assumptions :/ मान्यता
I. Generally people do not tolerate poor services./ आमतौर पर लोग खराब सेवाओं को बर्दाश्त नहीं करते हैं
II. Complaints sometimes improve services./ शिकायतें कभी-कभी सेवाओं में सुधार करती हैं
(a) Only assumptions I is implicit/ केवल धारणा I निहित है
(b) Only assumptions II is implicit/केवल धारणा II निहित है
(c) Both I and II are implicit/दोनों I और II निहित है
(d) Neither I nor II is implicit/न तो I और ना ही II निहित है
S7. Ans.(a)
Sol. Statement tells an expectation of complaints from the people against poor services. So, I is implicit. But the effect of complaint cannot be concluded. So, II is not implicit.



Q8. Arrange the words given below in a meaningful sequence. 
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
1. Word 
2. Paragraph
3. Sentence
4. Letter
5. Phrase
(a) 41523
(b) 41352
(c) 42513
(d) 41532
S8. Ans.(d)


Q9. Which of the following venn diagram indicates the best relation between Profit, Dividend and Bonus? 
निम्नलिखित में से कौन-सा वेन आरेख लाभ, लाभांश और बोनस के बीच सबसे अच्छा संबंध दर्शाता है?

S9. Ans.(b)

Sol. Bonus and dividend are different from each other. But both these are parts of profit.


Q10. Find the number of triangles in the given figure. 
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?

(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
S10. Ans.(c)
Sol. 7 triangles


Q11. Pointing to a photograph Lata says, “He is the son of only son of my grandfather”. How is the man in the photograph related to Lata? 
एक तस्वीर की ओर इशारा करते हुए लता कहती हैं, ” वह मेरे ग्रैंड फादर के इकलौते बेटे का बेटा है”। तस्वीर में आदमी लता से कैसे संबंधित है?
(a) Brother /भाई
(b) Uncle /अंकल
(c) Cousin/कजिन
(d) Data inadequate/डाटा अप्रयाप्त
S11. Ans.(a)
Sol. The man in the photograph is the son of the only son of Lata’s grandfather i.e. the man is the son of Lata’s father. Hence, the man is the brother of Lata.


Q12. Y is in the East of X which is in the north of Z. If P is in the south of Z, then in which direction of Y, is P? 
Y, X के पूर्व में है जो Z के उत्तर में है। यदि P, Z के दक्षिण में है, तो Y, P से किस दिशा में है?
(a) North/उत्तर
(b) South/दक्षिण
(c) South-East/दक्षिण-पूर्व
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
S12. Ans.(d)
Sol. P is in South-West of Y.


Q13.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।

S13. Ans.(d)
 


Q14.A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened? 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

S14. Ans.(c)


Q15.If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 
यदि रेखा AB पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

S15. Ans.(d)

You can also like to read: