Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 1st December (Solutions)

Dear Students,


As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like  SSC Translator, SSC Stenographer, RRB ALP, RPF SI and constable  and many more, so we are here to help given exams We are providing  daily reasoning quizzes , practicing. We aim to provide the best study material to our students. Attempt this quiz and check your preparation. 

Q1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Pesticide : Plant : : ? : ?
कीटनाशक: पौधा : : ?  😕
(a) Medicine : Cure/ दवा: इलाज
(b) Injection : Fever/ इंजेक्शन: बुखार
(c) Vaccination : Baby/ टीकाकरण: बेबी
(d) Sinarest : Cold/ सिनारेस्ट: कोल्ड
Ans.(c)
Sol.
Pesticide prevents plants from disease. Similarly, vaccination related to baby.


Q2. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
deb, ijg, nol, ?, xyv
(a) stq
(b) rsp
(c) rsq
(d) stp
Ans.(a)





Q3. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
PHOTOSYNTHETIC
(a) THOSE
(b) SCENT
(c) PRONE
(d) COTTON
Ans.(c)
Sol.
PRONE; there is no ‘R’ in the give word.


Q4. For the following question, find the odd numbers/letters/numbers from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) Red/लाल
(b) Brown/भूरा
(c) Green/हरा
(d) Yellow/पीला
Ans.(b)
Sol.
Except brown all colours are related to rainbow.


Q5. Some equations are solved on the basis of certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis. 
कुछ समीकरण एक प्रणाली के आधार पर हल किए जाते हैं। उस आधार पर समीकरण के लिए सही उत्तर का पता लगाएं
5 × 4 × 3 = 70,
6 × 5 × 4 = 140
7 × 6 × 5 = ?
(a) 210
(b) 220
(c) 230
(d) 240
Ans.(d)





Q6. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 
आपको निम्नलिखित कथनों को सत्य मानना है और निर्धारित कीजिये कि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा निष्कर्ष दिए गये कथनों से निकाला जा सकता है.
Statements: /कथन:
1. All parrots are chicks./ सभी तोते चूजे हैं
2. All birds are chicks./सभी पक्षी चूजे है.
Conclusions: /निष्कर्ष:
I. Some birds are parrots./कुछ पक्षी तोते है.
II. Some chicks are parrots./कुछ चूजे तोते है.
(a) Both conclusion I and conclusion II follow/दोनों निष्कर्ष I और निष्कर्ष I अनुसरण करते है.
(b) None of the two conclusions follows/ दोनों निष्कर्षों में से कोई भी अनुसरण नहीं करता है
(c) Only conclusion I follow/केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(d) Only conclusion II follows/केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
Ans.(d)





Q7. How many triangles are there in the given figure? 
दी गयी आकृति में कितने त्रिभुज है?

(a) 12
(b) 8
(c) 16
(d) 10
Ans.(c)
Sol.
16 triangles.


Q8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा
5, 10, 13, 26, 29, 58, 61, ?
(a) 122
(b) 125
(c) 128
(d) 64
Ans.(a)





Q9. For the following question, find the odd numbers/letters/numbers from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न में,  विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) 1, 0.75, 0.5, 1.25
(b) 4, 3, 2, 5
(c) 1, 4, 2, 8
(d) 2, 1.5, 1, 2.5
Ans.(c)





Q10. Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 
कौन सा उत्तर आंकड़ा प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगा?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(b)


Q11. Select the answer figure in which the question figure is hidden. 
उस उत्तर आकृति का चयन करें जिसमें प्रश्न आकृति छिपी हुई है?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(d)


Q12. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(d)


Q13. If a mirror is places on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(a)


Q14. In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 3 and that of Matrix II are numbered from 5 to 8. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., E can be represented by 00,11, etc., and ‘I’ can be represented by 56, 86, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘TOLD’
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘E’ को 00,11 आदि. और ‘I’ को 56, 86 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘TOLD’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.



(a) 67, 30, 55, 13
(b) 76, 02, 13, 55
(c) 76, 33, 55, 31
(d) 85, 02, 23, 31
Ans.(c)
Sol.
TOLD → 76, 33, 55, 31


Q15. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
4 : 12 : : 5 : ?
(a) 25
(b) 20
(c) 22
(d) 30
Ans.(b)

    You can also like to read:
      

    .button {
    padding: 5px 15px;
    font-size: 14px;
    font-family: inherit;
    text-align: Justify;
    cursor: pointer;
    outline: none;
    color: #fff;
    background-color: #0BBBF3;
    border: none;
    border-radius: 5px;
    box-shadow: 03px #999;
    }

    .button:hover {background-color:#c72645}

    .button:active {
    background-color:#c72645;
    box-shadow: 0 5px #666;
    transform: translateY(4px);
    }

    Join India largest learning distination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizes
    • Subject-Wise Quizes
    • Current Affairs
    • previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Login

    OR

    Forgot Password?

    Join India largest learning distination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizes
    • Subject-Wise Quizes
    • Current Affairs
    • previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Sign Up

    OR
    Join India largest learning distination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizes
    • Subject-Wise Quizes
    • Current Affairs
    • previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Forgot Password

    Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


    Join India largest learning distination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizes
    • Subject-Wise Quizes
    • Current Affairs
    • previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Enter OTP

    Please enter the OTP sent to
    /6


    Did not recive OTP?

    Resend in 60s

    Join India largest learning distination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizes
    • Subject-Wise Quizes
    • Current Affairs
    • previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Change Password



    Join India largest learning distination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizes
    • Subject-Wise Quizes
    • Current Affairs
    • previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Almost there

    Please enter your phone no. to proceed
    +91

    Join India largest learning distination

    What You Will get ?

    • Job Alerts
    • Daily Quizes
    • Subject-Wise Quizes
    • Current Affairs
    • previous year question papers
    • Doubt Solving session

    Enter OTP

    Please enter the OTP sent to Edit Number


    Did not recive OTP?

    Resend 60

    By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

    Are you sure you want to skip this step?

    By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

    Are you sure you want to skip this step?