Important Reasoning Quiz Based On Adda247 Book

Dear  Aspirants,

Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related number from the given alternatives. 
17 : ? :: 145 : 195
(a) 42
(b) 35
(c) 30
(d) 24
Ans.(b); 

Q2. Select the odd number pair from the given alternatives. 
(a) 66-56
(b) 101-90
(c) 41-30
(d) 33-22
Ans.(a);
Sol.
66 – 56 = 10
101 – 90 =11
41 – 30 = 11
33 – 22 = 11
 
Q3. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
3, 15, 35, 63, 99, ?
(a) 141
(b) 143
(c) 151
(d) 169
Ans.(b); 
Sol.
The difference between digits are + 12, + 20, + 28, + 36, + 44, so missing term is 99 + 44 = 143.
 
Q4. Select the missing number from the given responses.
(a) 16
(b) 18
(c) 20
(d) 29
Ans.(a); 
Sol.
 
Q5. After interchanging ÷ and ×, 12 and 18, which one of the following equation becomes correct?
(a) (90 × 18) ÷ 12 = 60
(b) (18 × 6) ÷ 12 = 2
(c) (72 ÷ 18) × 12 = 72
(d) (12 × 6) ÷ 18 = 36
Ans. (d);
Sol.
(18 ÷ 6) × 12 = 36
 
Q6. Arrange the following in the meaningful/logical order:
 
(1) Foundation
(2) Plastering
(3) Building
(4) Painting
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 3, 2, 4
(c) 3, 1, 2, 4
(d) 3, 1, 4, 2
Ans.(b);
Sol.
Meaningful order of words.
1. Foundation  3. Building 2. Plastering 4. Painting
 
Q7.Which one of following diagram best depicts the relationship among Mountain, Earth, Forest?
Ans.(c);
 
Q8.Which number is at opposite of number 6?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(a); 
Sol.
From the figure (1), (2) and (3) it is clear that numbers adjacent to 6 are 2, 3, 4, 5. Hence number 1 will be opposite to number 6.
 
Q9.How many rectangles are there in the given figure?
(a) 12
(b) 15
(c) 17
(d) 18
Ans.(b);
Q10. I am facing east. I turn 100° in the clockwise direction and then 145° in the anticlockwise direction. Which direction am I facing now?
(a) East
(b) North-East
(c) North
(d) South-West
Ans.(b); 
 
Q11. Introducing man to her husband, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to this man?
(a) Mother
(b) Aunt
(c) Sister
(d) Can’t be determined.
Ans.(d); 
Sol.My grandfather’s Only son-father, or uncle. If man is the son of father, the woman becomes sister. But if he is uncle, she becomes cousin.
 
Q12.In the questions given below a statement followed by some conclusions. Read all conclusions and give the answer as follows–
Statement:
In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200. Out of these 160 runs were made by spinners.
Conclusions:
I. 80% of the team consists of spinners.
II. The opening batsmen were spinners.
(a)  Only conclusion I follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Both I and II follow
(d) Neither I nor II follows
Ans.(d);
Sol.
In statement, number of spinners are not specified. So first conclusion is invalid. There is no batsmen information given so second conclusion is also invalid.
 
Q13. Choose the alternative which is closely resembles the paper fold of the given figure.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(a);
 
Q14. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans.(d);
Directions (15): In the following questions given below are two matrices, each containing two classes of letters from the alphabet. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that of matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row number and next by its column number. For example, R can be represented by 02, 31. In each of the following questions identify one set of number pairs out of (a), (b), (c), (d) which represents the given word:
 
Q15. PENT
(a) 87, 21, 31, 66
(b) 95, 33, 40, 78
(c) 57, 02, 34, 87
(d) 78, 42, 11, 58
Ans.(d)

 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
4799 319/month
BUY NOW

You may also like to read: