Important English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 17th November

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years English Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Q1. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.
The fire in the (1)/ school was (2)/ difficult to put off. (3)/ No error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer

Ans(c)
Sol. Replace “put off” with “put out”. Put out means to extinguish something.

Q2.Saving water and ensuring that our stocks of water (1)/ are fair distributed to everyone who needs them, (2)/ is absolutely crucial for keeping us alive. (3)/ No error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Ans(b)
Sol. Replace “fair” with “fairly”. Since distributed is a verb so need adverb here and that is fairly.

Q3. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
She ______ in a small European country.
(a) nourished
(b) battered
(c) satisfied
(d) lived

Show Answer
Ans(d)

Q4. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
When bad things happen to good people they become ______ not worse.
(a)  authentic
(b) unrealistic
(c) better
(d) ideal

Show Answer
Ans(c)

Q5. In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.
Glib
(a)inarticulate
(b) Artful
(c) shutter
(d) tongue tied

Show Answer
Ans(b)
Sol. “Glib” means fluent but insincere and shallow, artful

Q6. In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.
Indissoluble
(a) Fundamental
(b) Permanent
(c) Detachment
(d) Inactive

Show Answer
Ans(b)
Sol. “Indissoluble” means that cannot be dissolved or break, permanent





Q7. In the following question, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.
Hummock
(a) heap
(b)slope
(c) Upland
(d) Ditch

Show Answer
Ans(d)
Sol. “Hummock” means a piece of forested ground rising above a marsh.

Q8. In the following question, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.
Chaste
(a) moral
(b) continent
(c) Corrupt
(d) Controlled

Show Answer
Ans(c)
Sol. “Chaste” means someone or something holy or pure.

Q9. Rearrange the parts of the sentence in correct order.
North India
P : needs a  more holistic solution
Q : to the toxic air that residents 
R : breathe at the onset of winter
(a) PRQ
(b) PQR
(c) RPQ
(d) QRP

Show Answer
Ans(b)

Q10. A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
The girl is ascending the Everest.
(a) The Everest is being ascended by the girl.
(b) The Everest was being ascended by the girl.
(c) The girl ascended the Everest.
(d) The Everest ascended by the girl.

Show Answer
Ans(a)

Q11. A sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.
The contractor said, “She has finished the designs.”
(a) The contractor said that she had finished the designs.
(b) The contractor says she had finished the designs.
(c) The contractor said that she have finished the designs.
(d) The contractor said that she has finished the designs.

Show Answer
Ans(a)

Q12. In the following question, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Select the correctly spelt word.
(a) Vaccuumm
(b) Vacuum
(c) Vaecum
(d) Wacuum

Show Answer
Ans(b)

Q13.     In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
Be glad to see the back of
(a) Be always welcome whenever you go back.
(b) Talk bad about somebody you hate behind their back.
(c) Be happy when a person leaves.
(d) Feel happy that you backed off from a fruitless plan.

Show Answer
Ans(c)
Sol. It means be happy when someone lives you.

Q14.     In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
Place or insert between one thing and another
(a) Oust
(b) Efface
(c) Purge
(d) Interpose

Show Answer
Ans(d)
Sol. Interpose means to place something in between other two things



Q15.       In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select “no improvement”.
No two individuals (arriving) at the same conclusions and associations.
(a) will arrive
(b) to arrive
(c) been arrived
(d) no improvement

Show Answer
Ans(a)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD