English Quiz (Cloze test ) SSC CGL and CPO

Directions (Q.1-10): In the following passage, You have  brief passages. In the following passage, some of the words have been left out. First, read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. 
 
More animals, including the grat cats, do not ..(1).. man and they do their best to ..(2).. him. My brain turns round and like a …(3)… at this odd behaviour. The explanation that the animals ..(4).. that man is a killer is ..(5)… believable. To me, men are comparatively …(6)… and defenceless. Animals are more agile and …(7)… than man. Nevertheless, it is a fact that animals …(8)… avoid the man. My view is shared …(9)… other hunters that man has developed a …(10).. armour.
Q1.
(a) Prefer
(b) Admire
(c) Hate
(d) Like
Ans- c (‘Hate ‘ fits in the context correctly)
Q2.
(a) Avoid
(b) Shirk
(c) Kill
(d) Overpower
Ans- a (‘avoid’ fits in the context correctly)
Q3.
(a) Circle
(b) Cloud
(c) Wheel
(d) Whirlwind
Ans- d (Whirlwind -a column of air moving rapidly round and round in a cylindrical or funnel shape.)
Q4.
 (a) Know
(b) Believe
(c) Feel
(d) See
Ans- a (‘Know ‘ fits in the context correctly)
Q5.
(a) Unbelievably
(b) Generally
(c) Hardly
(d) Particularly
Ans- c (‘Hardly ‘ fits in the context correctly)
Q6.
(a) Strong
(b) Weak
(c) Powerful
(d) Fragile
Ans- b (‘Weak ‘  fits in the context correctly)
Q7.
(a) Rapid
(b) Alert
(c) Brisk
(d) Docile
Ans- c (‘Brisk ‘ – active and energetic.)
Q8.
(a) Seldom
(b) Never
(c) Normally
(d) Occasionally
Ans- c (‘Normally’  fits in the context correctly)
Q9.
(a) With
(b) By
(c) Along
(d) Among
Ans- b (‘by’ preposition is correctly used)
Q10.
(a) Friendly
(b) Strange
(c) Defensive
(d) Fearful
Ans- c (‘Defensive’ fits in the context correctly)
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD