Reasoning Questions for SSC and Railway Exam 2018: 24th January (Solutions)

Dear Students,


As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like  SSC Translator, SSC Stenographer, RRB JE, RPF SI and constable  and many more, so we have given given exams. We are providing  daily learning quizzes , we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation. 



Q1. In the following question, select the related word pair from the given alternatives. 
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
 JQXE : LSZG : : MTNL : ?
(a) OPVN
(b) KRPN
(c) OVPN
(d) OPLJ

Q2. In the following question, select the odd word from the given alternatives. 


निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) A
(b) S
(c) U
(d) I
S2. Ans.(b)
Sol. S is not in the vowel category. 

Q3. In the following question, select the missing number from the given series. 


निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें.
3, 4, 5, 4, 9, 10, 6, 16, 15, 9, 25, 20, 13, 36, ?
(a) 17
(b) 25
(c) 28
(d) 31
S3. Ans.(b)
Sol. There are 3 series – 
(i) 3-4-6-9-13⇒ +1,+2,+3,+4 ………..
(ii) 4-9-16-25-36 ⇒ square series 
(iii) 5-10-15-20-25⇒+ 5 gap.

Q4. Karan remembers that his sister’s birthday is not after 18th August. Karan’s mother remembers that Karan’s sister birthday is before 20th August but after 17th August. On which date of August is Karan’s sister birthday?


करण को याद है कि उसकी बहन का जन्मदिन 18 अगस्त के बाद नहीं है। करण की माँ को याद है कि करण की बहन का जन्मदिन 20 अगस्त से पहले है लेकिन 17 अगस्त के बाद। अगस्त की किस तारीख को करण की बहन का जन्मदिन है ?
(a) 18
(b) 17
(c) 19
(d) 20
S4. Ans(a)
Sol.  According to karan – his sister’s birthday. Not after 18 age. 
But karan’s mother says that = 17 Aug < birthday > 20 Aug 
So, only one date confirmed according to both statement. 
⇒ 18 Aug. 

Q5. If “÷” denotes “multiplied by”, “+” denotes “subtracted from”, “–” denotes “added to” and “x” denotes “divided by”, then which of the following equation is true? 


यदि “÷” “गुणा” को, “+” “घटा” को, “-“ “जमा” को और “x” “भाग” को दर्शाता है, तो निम्नलिखित में से कौन सा समीकरण सही है?
(a) 16 + 19 × 21 – 5 = 201
(b) 5 × 6 + 4 ÷ 3 = 37/6
(c) 6 × 3 + 12 ÷ 3 = 21
(d) 18  ×  6 ÷ 8 – 12 = 36
S5. Ans.(d)
Sol. According to option (d). 
18 ÷ 6 × 8 + 12 = 36 
24 + 12 = 36 
So, only option (d) correct. 
Q6.If 5 # 9 @ 7 = 52 and 3 @ 9 # 2 = – 89, 
यदि 5 # 9 @ 7 = 52 और 3 @ 9 # 2 = – 89, तो 
7 # 6 @ 9 = ? 
(a) 67
(b) 56
(c) 43
(d) 28
S6. Ans.(a)
Sol. 59 – 7 = 52 
– 92 + 3 = –89
76 – 9 = 67 
@ → – (sign)
# → combined both digits 

Q7. In each of the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements. 


नीचे दिए गये प्रश्न में,  कुछ कथन दिए गए हैं जिनके नीचे निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements:/कथन:
I. All stars are white./सभी सितारे सफ़ेद हैं.
II. All white are moon./सभी सफ़ेद चाँद हैं.
III. No moon is blue./कोई चाँद नीला नहीं है.
Conclusions:/निष्कर्ष:
I. Some moon are stars./कुछ चाँद सितारे हैं.
II. No blue is stars./कोई नीला सितारे नहीं है.
III. Some white are stars./कुछ सफ़ेद सितारे हैं.
IV. Some blue are white./कुछ नीला सफ़ेद है.
(a) Only conclusion (I), (II) and (III) follow./केवल निष्कर्ष (I), (II) और (III) अनुसरण करते हैं.
(b) Only conclusion (III) and (IV) follow./केवल निष्कर्ष (III) और (IV) अनुसरण करते है.
(c) Only conclusion (I), (II) and (IV) follow./केवल निष्कर्ष (I), (II) और (IV) अनुसरण करते हैं
(d) Only conclusion (II), (III) and (IV) follow./केवल निष्कर्ष (II), (III) और (IV) अनुसरण करते है

Q8. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 


दिए गए उत्तर आंकड़ों से,  उस का चयन करें जिसमें प्रश्न आंकड़ा छिपा हुआ / एम्बेडेड है।
S8. Ans.(b)

Q9. In the following question, select the odd word from the given alternatives. 


निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें.
(a) 216
(b) 125
(c) 343
(d) 510
S9. Ans.(d)
Sol. 510 is not perfect cube root. 

Q10. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary. 


दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
1. Dillydallying   2. Dillydallied 3. Dillydally
4. Dilled 5. Dillydallies
(a) 42351
(b) 42531
(c) 45312
(d) 45321
S10. Ans.(b)
Sol. The correct sequence of word-
Dilled → Dillydallied → Dillydallies → Dillydally → Dillydallying 

Q11. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? 


निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए पत्र श्रृंखला में अंतराल पर अनुक्रमिक रूप से रखे जाने पर अक्षरों का कौन सा सेट इसे पूरा करेगा?
l m _ o _ n m _ l _ n _ _ n m l
(a) molnon
(b) nolmoo
(c) nomloo
(d) noolmm
S11. Ans.(b)
Sol. l m n o o n m l / l m n o o n m l
So, nolmoo is correct choice. 

Q12. Kamal starts walking from his home facing west direction. After walking 10 km he takes a right turn and walks another 10 km. He takes another right turn and walks 10 km to reach his school. How far (in km) and in which direction is he from his home? 


कमल अपने घर से पश्चिम दिशा की ओर मुंह करके चलना शुरू करता है। 10 किमी चलने के बाद वह दाएं मुड़ता है और अन्य 10 किमी चलता है। वह अपने स्कूल पहुंचने के लिए फिर से दाएं मुड़ता है और 10 किमी चलता है। वह अपने घर से कितनी दूर (किमी में) और किस दिशा में है?
(a) 10, North / 10, उत्तर
(b) 10, South/10, दक्षिण
(c) 20, North-East/20, पूर्व
(d) 20, South-West/20, दक्षिण-पश्चिम

Q13. In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. 


निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
RECIPROCATE
(a) PROCEED
(b) RACE
(c) REPEAT
(d) TEAR
S13. Ans.(a)
Sol. D word not present in RECIPROCATE. 

Q14. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.


Green, Mango, Fruits 
उस आरेख को पहचानें जो दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है।
हरा, आम, फल



Q15. Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 


कौन-सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगी?
S15. Ans.(d)
You can also like to read: