Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 21st August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The World Humanitarian Day is observed across the world on ________ to pay tribute to workers who risk their lives in humanitarian services and to gather support for people affected by crises around the world. 
विश्व भर में मानवतावादी दिवस _______ को उन श्रमिकों को श्रद्धांजलि अर्पित करने के लिए मनाया जाता है जो मानवतावादी सेवाओं में अपने जीवन को जोखिम में डालते हैं और विश्व भर में संकट से प्रभावित लोगों के लिए समर्थन जुटाते हैं।
(a) 12 August/12 अगस्त
(b) 16 August/16 अगस्त
(c) 19 August/19 अगस्त
(d) 24 August/24 अगस्त

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The World Humanitarian Day is observed across the world on August 19 to pay tribute to workers who risk their lives in humanitarian services and to gather support for people affected by crises around the world. The campaign launched on World Humanitarian Day is “#NotATarget”.



Q2. Name the wrester who won the first gold medal account for India in the recently started Asian Games 2018. 
हाल ही में शुरू हुए एशियाई खेल 2018 में भारत के लिए पहला स्वर्ण पदक जीतने वाले पहलवान का नाम क्या है?
(a) Sushil Kumar/सुशील कुमार
(b) Bajrang Punia/बजरंग पुणिया
(c) Vinesh Phogat/विनेश फोगट
(d) Sakshi Malik/साक्षी मलिक

Show Answer
Ans.(b)
Sol. It was a mixed day for India on Day two of the 18th Asian Games in Indonesia. A dominating Bajrang Punia opened India’s gold medal account by defeating Japan’s Daichi Takatani in the final of Men’s Freestyle 65 kg. category

Q3. India successfully flight tested the indigenously developed helicopter launched Anti-Tank Guided Missile named __________ from Pokhran in Rajasthan. 
भारत ने राजस्थान में पोखरण से सफलतापूर्वक स्वदेशी विकसित हेलीकॉप्टर से प्रक्षेपित किया जाने वाला __________ नामक एंटी-टैंक दिशा निर्देशित मिसाइल का प्रक्षेपण किया है।
(a) HEENA/हेना
(b) HELILA/हेलीला
(c) HELI TANK/हेली टैंक
(d) HELINA/हेलीना

Show Answer
Ans.(d)
Sol. India successfully flight tested the indigenously developed helicopter launched Anti-Tank Guided Missile ‘HELINA’ from Pokhran in Rajasthan. The weapon system tested for its full range was released smoothly from the launch platform. The missile hit the target with high precision.

Q4. In which of the following country, External Affairs Minister Sushma Swaraj inaugurated ‘Panini Language Laboratory’ recently?
 निम्नलिखित में से किस देश में विदेश मंत्री सुषमा स्वराज ने हाल ही में ‘पाणिनी भाषा प्रयोगशाला’ का उद्घाटन किया?
(a) Canada/कनाडा
(b) France/फ्रांस
(c) Russia/रूस
(d) Mauritius/मॉरीशस

Show Answer

Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj inaugurated ‘Panini Language Laboratory’ at Mahatma Gandhi Institute (MGI) at Port Louis in Mauritius. She called on Prime Minister of Mauritius Pravind Kumar Jagnauth and discussed further deepening of the special ties between the two nations.


Q5. NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), was released by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog in New Delhi. As per the report, ____________ of the households reported having a bank account.
नेशनल बैंक फॉर एग्रीकल्चर एंड रूरल डेवलपमेंट (नाबार्ड) द्वारा संचालित, नाबार्ड अखिल भारतीय वित्तीय समावेशन सर्वेक्षण (एनएएफआईएस), नई दिल्ली में नीति आयोग के उपाध्यक्ष डॉ राजीव कुमार द्वारा जारी किया गया। रिपोर्ट के अनुसार, ____________ घरों में बैंक खाता होने की जानकारी दी गई है।
(a) 83.4%
(b) 81.5%
(c) 54.4%
(d) 88.1%

Show Answer
Ans.(d)
Sol. NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), was released by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog in New Delhi. As per the report, 88.1% of the households reported having a bank account.

Q6. Which of the following country has awarded the Legion of Merit (Degree of Commander) to General Dalbir Singh Suhag (Retired), of the Indian Army, for exceptionally meritorious service as chief of the Army staff, Indian Army? 
निम्नलिखित में से किस देश ने भारतीय सेना के जनरल दलबीर सिंह सुहाग (सेवानिवृत्त) को भारतीय सेना के प्रमुख के रूप में असाधारण मेधावी सेवा के लिए लीजन ऑफ़ मेरिट (डिग्री ऑफ़ कमांडर) से सम्मानित किया है?
(a) China/चीन
(b) Japan/जापान
(c) South Africa/दक्षिण अफ्रीका
(d) United States/संयुक्त राज्य अमेरिका

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The United States government has awarded the Legion of Merit (Degree of Commander) to General Dalbir Singh Suhag (Retired), of the Indian Army, for exceptionally meritorious service as chief of the Army staff, Indian Army.

Q7. Subhash Sheoratan Mundra has been appointed as Independent Director on the Board of Indiabulls Housing Finance Ltd (IBHFL) for a period of three years. He was ____________. 
सुभाष शोरतान मुंद्रा को इंडियाबुल्स हाउसिंग फाइनेंस लिमिटेड (आईबीएचएफएल) बोर्ड पर तीन वर्ष की अवधि के लिए स्वतंत्र निदेशक नियुक्त किया गया है। वे एक ____________थे।
(a) Former Governor of RBI/आरबीआई के पूर्व गवर्नर
(b) Former Chairman of SBI/एसबीआई के पूर्व अध्यक्ष
(c) Former Deputy Governor of RBI/आरबीआई के पूर्व डिप्टी गवर्नर
(d) Former Finance Adviser of India/भारत के पूर्व वित्त सलाहकार

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Subhash Sheoratan Mundra has been appointed as Independent Director on the Board of Indiabulls Housing Finance Ltd (IBHFL) for a period of three years. The former Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI) and senior banker is not replacing an existing member on the Board.

Q8. Cricketer Mitchell Johnson announced the retirement from all forms of cricket as his body was ‘starting to shut down’. He is from which country? 
क्रिकेट खिलाड़ी मिशेल जॉनसन ने क्रिकेट के सभी रूपों से सेवानिवृत्ति की घोषणा की क्योंकि उनका शरीर स्वस्थ नहीं रह रहा है’। वह किस देश से है?
(a) Australia/ऑस्ट्रेलिया
(b) New Zealand/न्यूजीलैंड
(c) England/इंग्लैंड
(d) South Africa/दक्षिण अफ्रीका

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Australian cricketer Mitchell Johnson announced the retirement from all forms of cricket as his body was ‘starting to shut down’, almost three years after he stepped down from the international game.

Q9. The Indian and Thailand’s armed forces concluded a two-week long platoon level military exercise called ______________ in Jammu & Kashmir’s Srinagar. 
भारतीय और थाईलैंड की सशस्त्र बलों ने जम्मू-कश्मीर के श्रीनगर में ______________ नामक दो सप्ताह के लंबे प्लैटून स्तर के सैन्य अभ्यास का आयोजन किया।
(a) Exercise Indradhanush 2018/अभ्यास इंद्रधनुष 2018
(b) Exercise Maitree 2018/ अभ्यास मैत्री 2018
(c) Exercise Sathi 2018/ अभ्यास साथी 2018
(d) Exercise Inthai 2018/ अभ्यास इनथाई 2018

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Indian and Thailand’s armed forces concluded a two-week long platoon level military exercise called ‘Exercise Maitree 2018’ in Jammu & Kashmir’s Srinagar. The exercise was an annual event designed to strengthen the partnership between armies of the two countries.

Q10. Uri Avnery, a trailblazing journalist and peace activist passed away recently at the age of 94. He was from which country?
उरी अवनेरी, एक अग्रगामी पत्रकार और शांति कार्यकर्ता का हाल ही में 94 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वे किस देश से थे? 
(a) Azerbaijan/अज़रबैजान
(b) Oman/ओमान
(c) Israel/इज़राइल
(d) Uzbekistan/उजबेकिस्तान

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Uri Avnery, a trailblazing Israeli journalist and peace activist and one of the first to openly advocate for a Palestinian state passed away at the age of 94.
Q11. Name the Delhi government’s additional director of health who was awarded prestigious World Health Organization (WHO) World No Tobacco Day 2017 Award for his extraordinary contribution towards tobacco control.
दिल्ली सरकार के स्वास्थ्य के अतिरिक्त निदेशक का नाम बताइए जिन्हें तंबाकू नियंत्रण के प्रति असाधारण योगदान के लिए प्रतिष्ठित विश्व स्वास्थ्य संगठन (डब्ल्यूएचओ) का वर्ल्ड नो टबैको डे 2017 पुरस्कार से सम्मानित किया गया है।
(a) Prasoon Khitpitiya/प्रसून खिटपिटिया
(b) Praveen Mathur/प्रवीण माथुर
(c) VK Senegal/वीके सेनेगल
(d) SK Arora/एसके अरोड़ा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Delhi government’s additional director of health, SK Arora was awarded prestigious World Health Organization (WHO) World No Tobacco Day 2017 Award for his extraordinary contribution towards tobacco control. He was presented the award by Henk Bekedam, WHO India country head in New Delhi.

Q12. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) constituted a group of experts from the health and nutrition sector to look into the issue of food labelling. The expert panel will be headed by _____________. 
खाद्य सुरक्षा और मानक प्राधिकरण (एफएसएसएआई) ने खाद्य लेबलिंग के मुद्दे को देखने के लिए स्वास्थ्य और पोषण क्षेत्र के विशेषज्ञों के एक समूह का गठन किया है। विशेषज्ञ पैनल की अध्यक्षता _____________ करेंगे।
(a) P Hemalatha/पी हेमालाथा
(b) B Sesikeran/बी सेसिकरन
(c) Kamaljeet Sekhon/कमलजीत सेखन
(d) Nikhil Tandon/निखिल टंडन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) constituted a group of experts from the health and nutrition sector to look into the issue of food labelling. The expert panel will be headed by B Sesikeran. Mr Sesikeran is the former director of National Institute of Nutrition (NIN) and comprises Hemalatha and Dr Nikhil Tandon.

Q13. ‘HELINA’ is a/an _________________. 
‘हेलीना’ एक  _________________ है।
(a) Anti-Ballistic Bomb/एंटी-बैलिस्टिक बम
(b) Anti-Tank Guided Missile/एंटी टैंक निर्देशित मिसाइल
(c) Surface to Air Missile/सतह से हवा में मार करने वाली मिसाइल
(d) Artillery Gun/आर्टिलरी गन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India successfully flight tested the indigenously developed helicopter launched Anti-Tank Guided Missile ‘HELINA’ from Pokhran in Rajasthan.

Q14. NABARD was established in ____________. 
नाबार्ड की स्थापना ____________ में हुई थी।
(a) 1962
(b) 1972
(c) 1992
(d) 1982

Show Answer
Ans.(d)
Sol. NABARD Chairman- Harsh Kumar Bhanwala, Headquarters- Mumbai, Established on- 12 July 1982.

Q15. World No Tobacco Day is observed around the world every year on _____________. 
विश्वभर में विश्व तंबाकू निषेध दिवस _____________ को मनाया जाता है।
(a) 21 August/21 अगस्त
(b) 24 May/24 मई
(c) 31 May/31 मई
(d) 14 July/14 जुलाई

Show Answer

Ans.(c)
Sol. World No Tobacco Day is observed around the world every year on 31 May.



You may also like to read :

  

ssc-cgl