Reasoning Questions for SSC CGL and Railway Exam 2018: 4th December (Solutions)

Dear Students,


Following SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.
Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
AEIM : BFJN : : CGKO : ?
(a) DHLP
(b) ZVRP
(c) BCDK
(d) MPQR
Ans.(a)


Q2. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) Shimla/शिमला
(b) Ooty/ऊटी
(c) Darjeeling/ दार्जिलिंग
(d) Agra/आगरा
Ans.(d)
Sol. Except Agra all are hill station.

Q3. Arrange the following words as per order in the dictionary. 
निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोष में दिए क्रम अनुसार व्यवस्थित करें.
1. Maternity   
2. Matriarchy   
3. Matchbox
4. Matricide
(a) 3, 1, 2, 4
(b) 4, 3, 1, 2
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 1, 3, 4, 2
 Ans.(a)


Q4. X is the husband of Y. W is the daughter of X. Z is the husband of W. N is the daughter of Z. What is the relationship of N to Y? 
X, Y का पति है. W, X की बेटी है. Z, W का पति है. N, Z की बेटी है. N का Y से क्या रिश्ता है?
(a) Cousin/कजिन
(b) Niece/भतीजी / भांजी
(c) Daughter/बेटी
(d) Grand daughter/ग्रैंडडॉटर
Ans.(d)


Q5. If GOODNESS is coded as HNPCODTR then GREATNESS will be coded as: 
यदि GOODNESS को HNPCODTR  के रूप में लिखा जाता है तो GREATNESS को कैसे लिखा जाना चाहिए?
(a) HQZFBMFRT
(b) HPFZUMERT
(c) HQEZUMFTR
(d) HQFZUMFRT
Ans.(d)


Q6. Complete the third equation on the basis of a certain system followed in the first two equations. 
पहले दो समीकरणों को जिस आधार पर हल किया गया है उसी आधार का अनुसरण करते हुए तीसरे समीकरण को पूरा कीजिये:


(a) 3795
(b) 5397
(c) 5973
(d) 5379
Ans.(d)
Sol.  5379
Ans.(b)


Q8. Find missing pair of letters from given responses to replace? 
दिए गये प्रतिवचन में प्रतिस्थापित करने के लिए लुप्त अक्षरों के युग्म ज्ञात करें?
(a) HR
(b) HS
(c) HV
(d) HU
Ans.(b)


Q9. X walked 20 feet from A to B in the East direction. Then X turned to the right and walked 6 feet. Again X turned to the right and walked 28 feet. How far is X from A?
X पूर्व दिशा में A से B तक 20 फीट चलता है. फिर X दाहिने ओर मुड़ता है और 6 फीट चलता है. X फिर से दाहिने मुड़ता है और 28 फीट चलता है. X, A से कितनी दूर है?
(a) 28
(b) 9
(c) 10
(d) 27
Ans.(c)


Q10. How many cubes are there in the diagram? 
आरेख में कितने घन हैं?


(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 6
Ans.(a)


Q11. Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below
North America, United States of America, New York 
नीचे दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करने वाले आरेख की पहचान करें
उत्तरी अमेरिका, संयुक्त राज्य अमेरिका, न्यूयॉर्क

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(a)

Q12. Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 
कौन सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति में पैटर्न को पूरा करेगी?


(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(d)

Q13. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.


(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(d)

Q14. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?


(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans.(c)

Q15. In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., G can be represented by 04, 40, etc., and ‘K’ can be represented by 56, 75, etc. You have to identify the set for the word ‘HILL’ 
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण G को 04, 40 आदि. और K को 56, 75 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘HILL’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
(a)  56, 58, 03, 02
(b) 55, 77, 69, 85
(c) 56, 62, 03, 02
(d) 57, 60, 10, 02
Ans.(b)
Sol. HILL represents only by 55, 77, 69, 85

You may also like to read:

  

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}
.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}
.button:hover {background-color:#c72645}
.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?