World History : Quiz

1.The first news paper in the world was started by ?
A) Japan
B) China
C) USA
D) India


2.Which among following is called “Gift of the Nile” ?
A) China
B) India
C) Iraq
D) Egypt

3.Who started the construction of Colosseum in Rome ?
A) Nero
B) Titus
C) Victor
D) Vespasian

4.What was the name of the atom bomb dropped by USA on Hiroshima in Japan during the second world war ?
A) Little Boy
B) Little Fly
C) Little Devil
D) None of these

5.In which year Hitler became the Chancellor of Germany ?
A) 1932
B) 1933
C) 1944
D) 1945

6.Russian revolutionary, who founded the Communist Party was
A) Karl Marx
B) Stalin
C) Lenin
D) Trotsky

7.With which of the following is the term Liberty, Equality and Fraternity associated?
A) Industrial Revolution
B) Russian Revolution
C) French Revolution
D) Olympic Games

8.Who said that ” Man is a political animal” ?
A) Aristotle
B) Karl Marx
C) Lenin
D) Plato

9.Which is considered as oldest civilization of the world ?
A) Mesopotamian Civilization
B) Harappan Civilization
C) Chinese Civilization
D) Egyptain Civilization

10.Which country has always remained free from foreign rule?
A) Phillipines
B) Nepal
C) USA
D) Laos

11.Who is also known as the founder of scientific socialism ?
A) Karl Marx
B) Lenin
C) Rousseau
D) Engels

12.When did the first Railway Train begin to carry passengers and freight?
A) 1814 AD
B) 1830 AD
C) 1853 AD
D) 1784 AD

13.In which year American Revolution started ?
A) 1774
B) 1775
C) 1776
D) 1777

14.Which period in medieval western Europe is known as ‘Dark Ages’?
A) Early Middle Ages
B) Late Middle Ages
C) Entire Middle Ages
D) Mid Middle Ages

15.French Revolution was started in the Year ?
A) 1786
B) 1787
C) 1788
D) 1789

16. Who was the first to sail round the world ?
A) Francis Drake
B) Columbus
C) Magellan
D) Vasco da Gama

17. Which of the following civilization is associated with ‘Laws of Twelve Tables’?
A) Roman Civilization
B) Arab Civilization
C) Greek Civilization
D) Iranian Civilization

18. What is the name of autobiography of Adolf Hitler ?
A) First Attack
B) Mein Kampf
C) My Spirit
D) Ray of Hope

19.Which of the following countries is associated with ‘Glorious Revolution’?
A) France
B) Russia
C) USA
D) England

20.Who is the First Test Tube Twins Babies in the World?
A) Louise Brown & Vesli Multinder
B) Stephan & Amanda
C) Harsha & Indhira
D) Elizabeth Car & Carl Wood

Answers
1.B
2. D
3. D
4. A
5. B
6. C
7. C
8. A
9. A
10. B
11.A
12.B
13.B
14.A
15.D
16.C
17.A
18.B
19. D
20. B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

70 Comments

  1. Mam..I filled fci depot from northern zone..mam can I fill general from other zone as well?? Ek zone se 1vacancy fill kr Skte hai…aisa kar sakte hai mam??

  2. @ Ayushi Mam
    is there any changes in SSC CGL syllabus..or its same as previous year???

  3. It will be same as previous year. But any changes in it will be mentioned in the notification which is soon to be released. It will be updated on SA!

  4. Mai i filled my form of fci before a week….Dat tym form was accepted.. Ko e b probkm ne thi…nw I saw my application copy…jaha gender show kar raha hai female…uske (not applicable) showing…nw m tensed a lot ma….ab kya hoga…kuch b ne samajh aa raha

  5. And not applicable 3 rd srltep me show kr raha hai. ..agar aisa kuch hota to form fill b n hota…bt ab nt applicable Dekh k m tensed.a lot mam..plz help

  6. What was the name of the second atom bomb dropped by USA on Nagasaki in Japan during the second world war?

  7. Mam iss baar ka cgl online hoga ya offline hoga????
    Ya dono option rahega.jaise Constable ke application me tha..
    Mam kuch idea do na…kuch samaj nhi aa raha…

  8. Mam world history ke kuch notes provide kar do na…books me pura story de diya…kya padu kya na padu samaj me nhi aa raha is topic ke liye????

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD