Useful Synonyms Quiz Solutions For SSC CGL Tier 2_00.1
Latest SSC jobs   »   Useful Synonyms Quiz Solutions For SSC...

Useful Synonyms Quiz Solutions For SSC CGL Tier 2

Useful Synonyms Quiz Solutions For SSC CGL Tier 2_40.1
Dear Students, English section Exam is very challenging. SSC exams are just nearby and as we know English Section is as important as other sections. In fact English in SSC CGL Tier 2 exam holds an appreciating weightage of 200 marks which is enough to know the importance of this Section in govt exams.Now SSC CHSL Exam is the next target of the aspirants .You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, we are providing Useful Synonyms Quiz holding a heavy weightage in CGL Tier 2 exam. Attempt this quiz, learn effectively and impetus yourself for all the upcoming exams regarding English Section  in just a needed time and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. HEIST
(a) Delay
(b) Theft
(c) Protest
(d) Confirm
S1. Ans.(b)
Sol. Heist: a robbery. Hence Heist and Theft are synonyms to each other.

Q2. GRIM
(a) Upsetting
(b) Murder
(c) Damage
(d) Refuse to obey
S2. Ans.(a)
Sol. Grim: very serious or gloomy. Hence Grim and Upsetting are synonyms to each other.

Q3. RUBBLE
(a) Regularity
(b) Defy
(c) Remains
(d) Intensity
S3. Ans.(c)
Sol. Rubble: waste or rough fragments of stone, brick, concrete, etc., especially as the debris from the demolition of buildings. Hence Rubble and Remains are synonyms to each other.

Q4. BOLSTER
(a) Mock
(b) Support
(c) Quirk
(d) Coherent
S4. Ans.(b)
Sol. Bolster: support or strengthen.

Q5. EXTIRPATE
(a) Root out
(b) Superficial
(c) Applicable
(d) Reverie
S5. Ans.(a)
Sol. Extirpate: eradicate or destroy completely. Hence Extirpate and Root out are synonyms to each other.

Q6. CONGEAL 
(a) Talkative
(b) Solidify
(c) Hatred
(d) To hide
S6. Ans.(b)
Sol. Congeal: become semi-solid, especially on cooling. Hence. Congeal and Solidify are synonyms to each other.

Q7. QUISLING 
(a) Patriot
(b) Turncoat
(c) Predilection
(d) Native
S7. Ans.(b)
Sol. Quisling: a traitor who collaborates with an enemy force occupying their country.
Turncoat: a person who deserts one party or cause in order to join an opposing one. Hence being closer  in meaning, Quisling and Turncoat are synonyms to each other.

Q8. TRADUCE
(a) Malign
(b) Glorify
(c) Relevant
(d) Pertinent
S8. Ans.(a)
Sol. Traduce: speak badly of or tell lies about (someone) so as to damage their reputation.
Malign: speak about (someone) in a spitefully critical manner. Hence Traduce and Malign are synonyms to each other.

Q9. RANKLE
(a) Quiet
(b) Lapse
(c) Bother
(d) Infinite
S9. Ans.(c)
Sol. Rankle: of a comment or fact) cause continuing annoyance or resentment. Hence being closer in meaning, both Rankle and Bother are synonyms to each other.

Q10. GINGERLY 
(a) Cautiously
(b) Timidly
(c) Freeze
(d) Graceful
S10. Ans.(a)
Sol. Gingerly: in a careful or cautious manner. Hence Gingerly and Cautiously are synonyms to each other.

Q11. RAPT
(a) Doleful
(b) Ecstatic
(c) Demolish
(d) Build
S11. Ans.(b)
Sol. Rapt: completely fascinated or absorbed by what one is seeing or hearing.  Ecstatic: feeling or expressing overwhelming happiness or joyful excitement. Hence both Rapt and Ecstatic are synonyms to each other.

Q12. COMPENDIUM 
(a) Summary
(b) Dullness
(c) Capability
(d) Antipathy
S12. Ans.(a)
Sol. Compendium: a collection of concise but detailed information about a particular subject, especially in a book or other publication. Hence both Compendium and Summary are synonyms to each other.

Q13. CAREEN 
(a) Loud
(b) Bend
(c) Straighten
(d) Joy
S13. Ans.(b)
Sol. Careen: move swiftly and in an uncontrolled way. Hence both Careen and Bend are synonyms to each other.

Q14. FAZE 
(a) Carnival
(b) Soft
(c) Startle
(d) Connection
S14. Ans.(c)
Sol. Faze: to surprise and worry someone. Startle: cause to feel sudden shock or alarm. Hence both Faze and Startle are synonyms to each other.

Q15. MORDANT
(a) Usual
(b) Harmony
(c) Sarcastic
(d) Victory
S15. Ans.(c)
Sol. Mordant: (especially of humour) having or showing a sharp or critical quality; biting. Hence both Mordant and Sarcastic are synonyms to each other.

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   Useful Synonyms Quiz Solutions For SSC CGL Tier 2_50.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?