Useful Error Detection Quiz Solutions for SSC CGL Tier 2_00.1
Latest SSC jobs   »   Useful Error Detection Quiz Solutions for...

Useful Error Detection Quiz Solutions for SSC CGL Tier 2

Useful Error Detection Quiz Solutions for SSC CGL Tier 2_40.1
Dear Students, English section Exam is very challenging. SSC exams are just nearby and as we know English Section is as important as other sections. In fact English in SSC CGL Tier 2 exam holds an appreciating weightage of 200 marks which is enough to know the importance of this Section in govt exams.Now SSC CHSL Exam is the next target of the aspirants .You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, we are providing Useful Error Detection Questions Quiz holding a heavy weightage in CGL Tier 2 exam. Attempt this quiz, learn effectively and impetus yourself for all the upcoming exams regarding English Section  in just a needed time and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.


Q1. It was apparent for everyone present that if the patient did not receive medical attention fast he would die.
(a) It was apparent for everyone present
(b) that if the patient did not receive
(c) medical attention fast he would die.
(d) No error
S1. Ans.(a)
Sol. Use ‘to’ in place of ‘for’. As preposition ‘To’ goes with Apparent in such cases.

Q2. There is no rule regarding the length of a precis with relation to that of the original passage.
(a) There is no rule regarding
(b) the length of a precis
(c) with relation to
(d) that of the original passage.
S2. Ans.(c)
Sol. Change ‘with relation to’ by ‘in relation to’.

Q3. The court held the local MLA responsible for the loss or damage to any public property.
(a) The court held
(b) the local MLA responsible
(c) for the loss or damage to any public property
(d) No error
S3. Ans.(c)
Sol. ‘Loss is followed by of’.

Q4. The decline of his moral values has caused a lot of pain to his parents.
(a) The decline of his moral values
(b) has caused a lot
(c) of pain to his parents
(d) No error
S4. Ans.(a)
Sol. ‘decline’ is followed by ‘in’.

Q5. I will avail myself with this golden opportunity.
(a) I will avail
(b) myself with
(c) this golden opportunity
(d) No error
S5. Ans.(b)
Sol. ‘avail’ is followed by ‘of’. Hence ‘avail myself of’ is the right usage. Avail of (opportunity etc.)

Q6. He went for the lunch at 1 p.m. and then returned.
(a) He went for the lunch
(b) at 1 p.m. and then
(c) returned
(d) No error
S6. Ans.(a)
Sol. Remove ‘the’ before lunch. Name of meals do not take any article.

Q7. The answer to all the sufferings of human beings lies in the Science.
(a) The answer to all
(b) the sufferings of human beings
(c) lies in the Science.
(d) No error
S7. Ans.(c)
Sol. Remove ‘the’ before Science as ‘The’ is not used with the name of any subject.

Q8. I like to travel by the air as I am a very busy person.
(a) I like to travel
(b) by the air as
(c) I am a very busy person.
(d) No error
S8. Ans.(b)
Sol. ‘By air’ is the correct phrase.

Q9. Of the two great cities, the former is biggest.
(a) Of the two great cities
(b) the former is
(c) biggest
(d) No error
S9. Ans.(c)
Sol. Change ‘biggest’ to the ‘bigger’. When one is chosen out of two, a comparative degree is used.

Q10. My teacher did not object to me using the mobile phone.
(a) My teacher
(b) did not object
(c) to me using the mobile phone
(d) No error
S10. Ans.(c)
Sol. Change ‘me’ in ‘my’. A possessive adjective will be used before a gerund. (using).

Q11. Sheeps are economically useful and so they are reared for wool and meat.
(a) Sheeps are economically useful
(b) and so they are reared
(c) for wool and meat
(d) No error
S11. Ans.(a)
Sol. ‘Sheep’ has no plural form but can be used in plural sense.

Q12. Towns after towns were conquered by him but he found no peace.
(a) Towns after towns were
(b) conquered by him
(c) but he found no peace
(d) No error
S12. Ans.(a)
Sol. ‘Town after town’ is the correct form. If a noun comes on the either side of a preposition, the noun will come in singular form.

Q13. He told me that it was his friend’s Sameer’s house.
(a) He told me that
(b) it was
(c) his friend’s Sameer’s house
(d) No error
S13. Ans.(c)
Sol. Change ‘friend’s’ into ‘friend’. Double apostrophe can’t be used in a sentence.

Q14. It was a big blunder but we ignored it for the welfare of the city.
(a) It was a big blunder
(b) but we ignored it
(c) for the welfare of the city.
(d) No error
S14. Ans.(a)
Sol. ‘Blunder’ means ‘big mistake’. Hence ‘big blunder’ is superfluous.

Q15. One of the firmest belief among the Hindus is that Karma affects their life after death.
(a) One of the firmest belief among
(b) the Hindus is that karma
(c) affects their life
(d) after death.
S15. Ans.(a)
Sol. The ‘noun’ that comes after ‘one of the’ must be plural. Hence ‘one of the firmest beliefs’ is the correct usage.


You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   Useful Error Detection Quiz Solutions for SSC CGL Tier 2_50.1Useful Error Detection Quiz Solutions for SSC CGL Tier 2_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?