Useful Antonyms Quiz For SSC CPO & CGL Exam 2018 : 23rd April

Dear Students,

English section is an integral part of SSC Exams.This is also a section that is feared by most of the candidates.Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. SSC CPO Exam is to be held from the month of June where English Language Section holds 50 questions containing 5 questions from each topic according to new SSC CPO Pattern . Also SSC CGL 2018 is the next target.

You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing 15 Useful Antonyms QuestionsTo make you learn vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q1. BUTTRESS
(a) Reinforce
(b) Halt
(c) Underpin
(d) Fructify

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Buttress: increase the strength of or justification for.
Halt: bring or come to an abrupt stop.
Underpin: support, justify, or form the basis for.
Fructify: make (something) fruitful or productive.
Being opposite in meaning, Buttress and Halt are antonyms to each other.

Q2. SUPERCILIOUS
(a) Modest
(b) Cocky
(c) Abecedarian
(d) Fling

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol.  Supercilious: behaving or looking as though one thinks one is superior to others.
Cocky: conceited or confident in a bold or cheeky way.
Modest: unassuming in the estimation of one’s abilities or achievements.
Abecedarian: arranged alphabetically.
Being opposite in meaning, Supercilious and Modest are antonyms to each other.

Q3. SPLEEN
(a) Caprice
(b) Cheer
(c) Sway
(d) Boisterous

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Spleen: bad temper; spite.
Caprice: a sudden and unaccountable change of mood or behavior.
Sway: rule; control.
Being opposite in meaning, Spleen and Cheer are antonyms to each other

Q4. LUCRE
(a) Debt
(b) Elegance
(c) Outlaw
(d) Sissy

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Lucre: monetary gain.
Debt: a sum of money that is owed or due.
Outlaw: a person who has broken the law.
Sissy: a person regarded as effeminate or cowardly.
Being opposite in meaning, Lucre and Debt are antonyms to each other.

Q5. RESTORATIVE
(a) Gentle
(b) Injurious
(c) Individual
(d) Cessation

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Restorative: having the ability to restore health, strength, or well-being.
Injurious: causing or likely to cause damage or harm.
Cessation: the fact or process of ending or being brought to an end.
Being opposite in meaning, Restorative and Injurious are antonyms to each other.

Q6. AL FRESCO
(a) Airy
(b) Meagre
(c) Indoor
(d) Casual

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Al fresco: in the open air.
Meagre: lacking in quantity or quality.
Indoor: situated, conducted, or used within a building or under cover.
Being opposite in meaning, Al fresco and Indoor are antonyms to each other.

Q7. VERITABLE
(a) Fake
(b) Practical
(c) Honorary
(d) Disdainful

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Veritable: not false.
Disdainful: showing contempt or lack of respect.
Being opposite in meaning, Veritable and Fake are antonyms to each other.

Q8. ODIUM
(a) Affection
(b) Antipathy
(c) Bruise
(d) Deform

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Odium: general or widespread hatred or disgust incurred by someone as a result of their actions.
Antipathy: a deep-seated feeling of aversion.
Affection: a gentle feeling of fondness or liking.
Being opposite in meaning, Odium and Affection are antonyms to each other.

Q9. MANGLE
(a) Contort
(b) Severity
(c) Repair
(d) Deliver

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Mangle: destroy or severely damage by tearing or crushing.
Contort: twist or bend out of the normal shape.
Repair: restore (something damaged, faulty, or worn) to a good condition.
Being opposite in meaning, Mangle and Repair are antonyms to each other.

Q10. SPRY
(a) Lumbering
(b) Awake
(c) Chunk
(d) Drill

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Spry: active; lively.
Lumbering: moving in a slow, heavy, awkward way.
Being opposite in meaning, Spry and Lumbering are antonyms to each other.


Q11. PLENITUDE
(a) Swarm
(b) Driblet
(c) Myriad
(d) Stack

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Plenitude: an abundance.
Driblet: a small or insignificant amount.
Myriad: countless or extremely great in number.
Swarm: a large number of people or things.
Being opposite in meaning, Plenitude and Driblet are antonyms to each other.

Q12. PESTILENT
(a) Innocuous
(b) Contagious
(c) Affable
(d) Honesty

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Pestilent: causing annoyance; troublesome.
Innocuous: not harmful or offensive.
Being opposite in meaning, Pestilent and Innocuous are antonyms to each other.


Q13. EXULTANTLY
(a) Gladly
(b) Unhappily
(c) Rapport
(d) Spouting

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Exultantly: filled with or expressing great joy or triumph.
Rapport: a friendly, harmonious relationship.
Being opposite in meaning, Exultantly and Unhappily are antonyms to each other.

Q14. PERUSAL
(a) Ignorance
(b) Illustration
(c) Novice
(d) Fancy

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Perusal: the action of reading or examining something.
Ignorance: lack of knowledge or information.
Being opposite in meaning, Perusal and Ignorance are antonyms to each other.

Q15. COGENT
(a) Powerful
(b) Ineffective
(c) Conscious
(d) Inspection

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Cogent: clear, logical, and convincing.
Ineffective: not producing any significant or desired effect.
Inspection: careful examination or scrutiny.
Being opposite in meaning, Cogent and Ineffective are antonyms to each other.

You may also like to read: