Tricky Sentence Improvement Quiz Solutions for SSC CGL Tier-II 2017_00.1
Latest SSC jobs   »   Tricky Sentence Improvement Quiz Solutions for...

Tricky Sentence Improvement Quiz Solutions for SSC CGL Tier-II 2017

Tricky Sentence Improvement Quiz Solutions for SSC CGL Tier-II 2017_40.1
Dear Students, English section of CGL Tier-2 Exam is very challenging. You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing Sentence Improvement holding a captivating weightage of 18-20 questions.Attempt this quiz, learn important grammar rules effectively in just a needed time and prepare for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.



Directions (1-15): In the following question, a part of sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose “No Improvement” option. .

Q1. We were unable to call on you because of the rain.
(a) help
(b) be called
(c) visit
(d) No improvement

S1. Ans.(d)

Sol. Call on (Phrasal verb): to formally invite or ask somebody to speak etc. Hence call on is the right usage

Q2. To alleviate the pain of losing his son, he took up meditation.
(a) lessen
(b) minimize
(c) decrease
(d) No improvement
S2. Ans.(d)
Sol. alleviate (verb): to make something less severe.
lessen (verb): to make something less important.
minimize (verb): to reduce something.

Q3. Although he was tired, he went out for playing.
(a) goes out for playing
(b) goes out to play
(c) went out to play
(d) No improvement
S3. Ans.(c)
Sol. Infinitive (to + V1) is used for indicating purpose or intention of an action.
Gerund is used for indicating a cause.

Q4. The article should not exceed more than hundred words.
(a) exceed beyond
(b) exceed than
(c) exceed
(d) No improvement
S4. Ans.(c)
Sol. exceed (verb) to be more than a particular  number or amount.
Exceed and More than mean the same.
To use them together will be superfluous and so wrong as well.

Q5. During his long discourse, he did not touch that point.
(a) touch upon
(b) touch in
(c) touch of
(d) No improvement
S5. Ans.(a)
Sol. touch upon (phrasal verb): to deal with (a topic) in a few words, not going in detail.
touch (verb): to deal with.
Hence, touch upon is the right usage

Q6. The pioneer spacecraft went beyond Pluto.
(a) made its way past
(b) went across
(c) went after
(d) went
S6. Ans.(a)
Sol. go beyond (something): to be more than something; exceed.
make (one’s) way (idiom): to go forward; advance.
go across (something) (idiom): to cross something (water, bridge etc)
go after (Idiom): to chase someone/something
Hence made its way past is the right usage.

Q7. The gentry of the town was invited.
(a) is invited
(b) has been invited
(c) were invited
(d) No improvement
S7. Ans.(c)
Sol. gentry (noun): people belonging to a high social class used with a plural verb (were invited) is the right usage.

Q8. He was too glad to see his friend.
(a) very glad
(b) so glad
(c) to glad
(d) No improvement
S8. Ans.(a)
Sol. too (adverb): very, extremely.
too glad to: gives a negative sense.
So, very glad is the right usage.

Q9. Suraj looked at Sunil with a question.
(a) questioningly
(b) questionably
(c) wistfully
(d) No improvement
S9. Ans.(b)
Sol. questioningly (Adverb): in a curious and questioning manner.
questionably (Adverb): in a questionable and dubious manner.
Hence, questionably is the right usage.

Q10. You must endure what you cannot cure.
(a) accept
(b) suffer
(c) prevail
(d) No improvement
S10. Ans.(d)
Sol. No improvement.

Q11. The Sutlej has changed its path.
(a) journey
(b) course
(c) line
(d) No improvement
S11. Ans.(b)
Sol. Course: a direction or route followed by a ship or an aircraft  or a river. Hence, course is the right usage.

Q12. The boss impatiently told him to get up with his work.
(a) to get on
(b) to get by
(c) to get under
(d) No improvement
S12. Ans.(a)
Sol. to get on with something: used to talk or ask about how well somebody is doing a task.

Q13. Owing to his respiratory problems the doctor has told him to refrain from smoking.
(a) to not refrain from
(b) to refrain to
(c) refrain from
(d) No improvement
S13. Ans.(d)
Sol. No improvement

Q14. I was impressed of it.
(a) by
(b) on
(c) to
(d) No improvement
S14. Ans.(a)
Sol. I was impressed by it is the right usage.

Q15. The fire service personnel put off the fire with much difficulty.
(a) Put on
(b) Put out
(c) Put away
(d) No improvement
S15. Ans.(b)
Sol. Put out– to stop something from burning.
Put off– postpone; delay. Hence put out is the right usage.

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   Tricky Sentence Improvement Quiz Solutions for SSC CGL Tier-II 2017_50.1Tricky Sentence Improvement Quiz Solutions for SSC CGL Tier-II 2017_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?