TOD of 16.11.2017

Directions (1-15) Choose among the following that best expresses the meaning of the given word. 


Q1. Indignant

Useless
Exasperated
Scoundrel
Indecent
Solution:

Indignant means feeling or showing anger or annoyance and Exasperate has the meaning –infuriate or irritate intensely. Hence both Indignant and Exasperate are synonyms to each other.

Q2. Subterfuge

Stratagem
Elevated
Denunciation
Suave
Solution:

Subterfuge is a noun that means Deceit used in order to achieve one’s goal and Stratagem means skill in devising plans or schemes or acuity used to outwit an opponent or to achieve an end. Being close in meaning both Subterfuge and Stratagem are synonyms to each other.

Q3. Tantamount

Adamant
Hesitant
Equivalent
Servile
Solution:

Tantamount is an adjective which means equivalent in seriousness to,virtually the same as.Hence both Tantamount and Equivalent are synonyms to each other.

Q4. Pillage

Pictorial
Peculiar
Foe
Plunder
Solution:

Pillage is a verb that means Rob a (place) using violence and plunder means to steal goods from a (place or a person)typically using force.Hence Pillage and Plunder are synonyms to each other.

Q5. Exculpate

Absolve
Effete
Pigmy
Perilous
Solution:

Exculpate is a verb that means declare that someone is not guilty of wrongdoing and absolve means to set (someone) free or declare free from guilt.Hence Exculpate and Absolve both are synonyms to each other.

Q6. Charlatan

Persecution
Quack
Sedate
Obscure
Solution:

Charlatan is a noun that means a person falsely claiming to have a special knowledge or skill and Quack means a person who pretends professionally or publically to have qualifications he or she does not possess.Hence both Charlatan and Quack are synonyms to each other.

Q7. Affliction

Ordeal
Impersonal
Compile
Accumulate
Solution:

Affliction is a noun that means a cause of pain or harm and ordeal is a noun that means a very unpleasant and prolonged experience.Hence both Affliction and Ordeal are synonyms to each other.

Q8. Condone

Suitable
Pardon
Polite
Sly
Solution:

Condone is a verb that means to accept the behaviour that is considered morally wrong or offensive and pardon means an action of forgiving or being forgiven for an error or offence.Hence both Condone and Pardon are synonyms to each other.

Q9. Fecund

Productive
Scarce
Herald
Debar
Solution:

Fecund is an adjective that means producing or highly fertile.Hence both Fecund and productive are synonyms to each other.

Q10. Flagrant

Burial
Notorious
Lethal
Strife
Solution:

Flagrant is an adjective that means conspicuously offensive and notorious means infamous for some bad quality or deed.Hence being close in meaning both Flagrant and Notorious are synonyms to each other.

Q11. Flippant

Cunning
Frivolous
Bonafide
Mutter
Solution:

Flippant is an adjective that means not showing a serious or respectful attitude and Frivolous means not having any serious purpose or value.Hence both Flippant and Frivolous are synonyms to each other.

Q12. Novice

Apprentice
Triumph
Interfere
Pictorial
Solution:

Novice is a noun implying a person new to and inexperienced in a job or situation and apprentice has the same meaning.Hence both Novice and Apprentice are synonyms to each other.

Q13. Raucous

Noisy
Reflect
Repentance
Deceit
Solution:

Raucous is an adjective that means harsh or loud noise.Hence both Raucous and Noisy are synonyms to each other.

Q14. Surfeit

Shortage
Satiate
Canny
Voluptuous
Solution:

Surfeit is a noun that mens an excessive amount of something and satiable means to have enough to be satisfied.Hence both Surfeit and Satiable are synonyms to each other.

Q15. Tirade

Appreciative
Denunciation
Caution
Tempo
Solution:

Tirade is a noun that means a long,angry speech of criticism or accusation and denunciation means public condemnation of someone or something.Hence both Tirade and Denunciation are synonyms to each other.
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD