Latest SSC jobs   »   Science Quiz Based on NCERT

Science Quiz Based on NCERT

‘The Living Organisms and Their surroundings’ and 10- ‘Motion and Measurements’
Science Quiz Based on NCERT_40.1
1. Living organisms throw body wastes from its bodies by a process called ________.
A.reproduction
B.digestion
C.respiration
D.excretion

Answer:D
2. The habitats of the plants and animals that live on land are called ________ habitat.
A.mountain
B.land
C.marine
D.terrestrial

Answer: D
3. Which of the following is a/an abiotic component?
A.trees
B.dog
C.bacteria
D.rocks

Answer: D
4. Which one of the following in NOT a predator?
A.Eagle
B.Bear 
C.Antelope
D.Lion
Answer: C
5. Sea animals like dolphins and whales breathe through ______.
A.nose
B.blow holes
C.gills
D.fins

Answer: B
6. Beating of drum can be term as which of the following type of motion?
A.rectilinear motion
B.periodic motion
C.circular motion
D.rotatory motion 

Answer: B
7. In _________ an object moves such that its distance from a fixed point remains the same.
A.curvilinear motion
B.translatory motion
C.circular motion
D.rectilinear motion

Answer:C
8. Name the scientist who suggested MKS (metre, kilogram, second) system which later became SI (International System of Units)?
A.Napoleaon Bonaparte
B.Galileo Galilei
C.Isaac Newton
D.Giovanni Giorgi

Answer: D
9. Standard (SI) unit of length is _____
A.centimetre
B.metre
C.inches
D.foot

Answer: B
10. Motion of wheel of a car is an example of _________
A.circular motion
B.translatory motion
C.rectilinear motion
D.curvilinear motion 

Answer:   D