Synonyms Quiz Solutions for SSC CHSL Tier-I 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Synonyms Quiz Solutions for SSC CHSL...

Synonyms Quiz Solutions for SSC CHSL Tier-I 2018

Synonyms Quiz Solutions for SSC CHSL Tier-I 2018_40.1

Previous Year Questions : SSC CHSL

Dear Students,

English section is an integral part of SSC Exams and it is just round the corner. This is also a section that is feared by most of the candidates.Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. SSC CGL Tier 2 exam holds an appreciating weightage of 200 marks which is enough to know the importance of this Section in govt exams.Now SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants.You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing 15 Synonyms questions asked in any govt exam. To make you learn important grammar rules effectively and at an apt time is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions(1-15): In each of the following questions a word is followed by four options. You have to choose the option that is the most appropriate synonym to the given word.

Q1. Initiative  
(a) apathy
(b) cowardice
(c) dynamism
(d) lethargy
S1. Ans.(c)
Sol. Initiative → dynamism

Q2. Bedevilment 
(a) delight
(b) beset
(c) facilitate
(d) contentment
S2. Ans.(b)
Sol. Bedevilment → beset-(of a problem or difficulty) trouble (someone or something) persistently.
bedevilment-the act of making unwelcome intrusions upon another constant Example- bedevilments from a pesty neighbor kept me from finishing my work.

Q3. Rendezvous  
(a) tryst
(b) dispersal
(c) rift
(d) split
S3. Ans.(a)
Sol. Rendezvous → tryst

Q4. Dire  
(a) calm
(b) mild
(c) critical
(d) trivial
S4. Ans.(c)
Sol. Dire → critical

Q5. Conspiracy  
(a) fidelity
(b) plot
(c) ardor
(d) zeal
S5. Ans.(b)
Sol. Conspiracy → plot

Q6. Preacher  
(a) atheist
(b) agnostic
(c) evangelist
(d) pagan
S6. Ans.(c)
Sol. Preacher → evangelist
a person who preaches, especially a minister of religion.

Q7. Precarious 
(a) uncertain
(b) pudgy
(c) lanky
(d) lofty

S7. Ans.(a)

Sol. Precarious -not securely held or in position; dangerously likely to fall or collapse.

Q8. Crown  
(a) frown
(b) apex
(c) nadir
(d) base
S8. Ans.(b)
Sol. Crown → apex

Q9. Deployment  
(a) bane
(b) banishment
(c) stationing
(d) strategies
S9. Ans.(c)
Sol. Deployment → stationing
the movement of troops or equipment to a place or position for military action, the action of bringing resources into effective action.

Q10. Banquet  
(a) fast
(b) feast
(c) voracity
(d) gluttony
S10. Ans.(b)
Sol. Banquet → feast
an elaborate and formal evening meal for many people, entertain with a banquet.

Q11. To moan 
(a) to sigh
(b) to beam
(c) to smirk
(d) to simper
S11. Ans.(a)
Sol. To moan → to sigh
to make a long, low sound of pain, suffering, or another strong emotion.

Q12. Splinter  
(a) stub
(b) share
(c) chip
(d) friction
S12. Ans.(c)
Sol. Splinter → chip
a small, thin, sharp piece of wood, glass, or similar material broken off from a larger piece, break or cause to break into small sharp fragments.

Q13. Gripe 
(a) to grieve
(b) to grasp
(c) to flatter
(d) to hold
S13. Ans.(a)
Sol. Gripe → to grieve
complain about something in a persistent, irritating way, affect with gastric or intestinal pain, a minor complaint.

Q14. To proselytize  
(a) to spurn
(b) to apostatize
(c) to repudiate
(d) to advocate
S14. Ans.(d)
Sol. Proselytize → to advocate
convert or attempt to convert (someone) from one religion, belief, or opinion to another, advocate or promote (a belief or course of action).

Q15. Redemption 
(a) forfeit
(b) atonement
(c) retribution
(d) penalty
S15. Ans.(b)
Sol. Redemption → the action of saving or being saved from sin, error, or evil, the action of regaining or gaining possession of something in exchange for payment, or clearing a debt.

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Synonyms Quiz Solutions for SSC CHSL Tier-I 2018_50.1 Synonyms Quiz Solutions for SSC CHSL Tier-I 2018_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?