Synonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 27 December

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Synonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.


Q1. Validate


(a) Pass
(b) Engage
(c) Corroborate
(d) Discredit
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.  Validate: check or prove the validity or accuracy of.
Corroborate: confirm or give support to (a statement, theory, or finding).

Q2. Squander
(a) Hoard
(b) Frivol
(c) Collect
(d) Defeat
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Squander: waste (something, especially money or time) in a reckless and foolish manner.
Frivol: An idle diversion or pastime; to waste time on frivolous things.
Q3. Sulky
(a) Soft
(b) Happy
(c) Trustful
(d) Dismal
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Sulky: bad-tempered, and resentful; refusing to be cooperative or cheerful.
Dismal: causing a mood of gloom or depression.
Q4. Tarnish
(a) Uncorrupt
(b) Blot
(c) Harass
(d) Embellishment
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Tarnish: to make or become less bright or a different color.
Blot: mark or stain (something).


Q5. Curtail


(a) Expand
(b) Enormous
(c) Cramp
(d) Prolong
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Curtail: reduce in extent or quantity; impose a restriction on.
Cramp: inhibit the development of.
Q6. Aerial
(a) Ground
(b) Elevated
(c) Settle
(d) Level
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Aerial: existing, happening, or operating in the air.
Elevated: situated or placed higher than the surrounding area.


Q7. Stagnate


(a) Fester
(b) Grow
(c) Persuade
(d) Terminate
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Stagnate: to stop growing or developing and not show any signs of activity.
Fester: to be idle or inactive.


Q8. Defer


(a) Hurry
(b) Support
(c) Aid
(d) Stall
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Defer: put off (an action or event) to a later time; postpone.
Stall: stop or cause to stop making progress.


Q9. Genteel


(a) Courteous
(b) Callous
(c) Impolite
(d) Extroverted
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Genteel: characterized by exaggerated or affected politeness, refinement, or respectability.
Courteous: polite, respectful, or considerate in manner.


Q10. Blaze


(a) Glow
(b) Calm
(c) Numbness
(d) Unconsciousness
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Blaze: a large, strong fire.
Glow: a steady radiance of light or heat.


Q11. Scoff


(a) Commend
(b) Accept
(c) Laud
(d) Rag
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Scoff: speak to someone or about something in a scornfully derisive or mocking way.
Rag: make fun of (someone) in a boisterous manner.


Q12. Rile


(a) Gladden
(b) Nettle
(c) Oblige
(d) Please
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Rile: make (someone) annoyed or irritated.
Nettle: irritate or annoy (someone).
Q13. Entail
(a) Exclude
(b) Debar
(c) Enunciate
(d) Necessitate
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Entail: involve (something) as a necessary or inevitable part or consequence.
Necessitate: make (something) necessary as a result or consequence.


Q14. Exempt


(a) Compel
(b) Disfigure
(c) Absolve
(d) Twist
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Exempt: free (a person or organization) from an obligation or liability imposed on others.
Absolve: declare (someone) free from guilt, obligation, or punishment.


Q15. Apprise


(a) Inform
(b) Estimate
(c) Admire
(d) Require
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Apprise: inform or tell someone.

  You may also like to read: 





 









  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?