Synonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 8th January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Synonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.


Q1. VANITY



(a) Modest
(b) Egotism
(c) Blanch
(d) Reduce
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.  Vanity: excessive pride in or admiration of one’s own appearance or achievements.
Egotism: the fact of being excessively conceited or absorbed in oneself.
Option B is the correct synonym.

Q2. CHERUBIC
(a) Elderly
(b) Lowness
(c) Adorable
(d) Hardheaded
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Cherubic: having the innocence or plump prettiness of a young child.
Adorable: inspiring great affection or delight.
Option C is the correct synonym.
Q3. DISINTER
(a) Deny
(b) Assist
(c) Entomb
(d) Exhume
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Disinter: to take out of the grave or tomb.
Exhume: dig out (something buried, especially a corpse) from the ground.
Option D is the correct synonym.
Q4. FALLOW
(a) Commendation
(b) Asinine
(c) Unsown
(d) Sycophantic
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Fallow: not tilled or planted.
Unsown: not having been sown.
Option C is the correct synonym.


Q5. GAUCHE



(a) Maladroit
(b) Civility
(c) Refined
(d) Sophisticated
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Gauche: unsophisticated and socially awkward.
Maladroit: inefficient or inept; clumsy.
Option A is the correct synonym.
Q6. HAGGLE
(a) Concur
(b) Bargain
(c) Illustrate
(d) Reinforce
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Haggle: dispute or bargain persistently, especially over the cost of something.
Bargain: an agreement between two or more people or groups as to what each will do for the other.
Option B is the correct synonym.


Q7. HUMMOCK



(a) Tranquility
(b) Slab
(c) Hammer
(d) Knoll
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Hummock: a very small hill or raised part of the ground; hillock.
Knoll: a small hill or mound.
Option D is the correct synonym.


Q8. IMPETUOUS



(a) Composed
(b) Discretion
(c) Rash
(d) Devout
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Impetuous: acting or done quickly and without thought or care.
Rash: acting or done without careful consideration of the possible consequences.
Option C is the correct synonym.


Q9.  LARCENY



(a) Burglary
(b) Return
(c) Dilated
(d) Caricature
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Larceny: theft of personal property.
Burglary: illegal entry of a building with intent to commit a crime, especially theft.
Option A is the correct synonym.


Q10. LABILE



(a) Equilibrium
(b) Variable
(c) Stable
(d) Scarce
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Labile: liable to change; easily altered.
Variable: not consistent or having a fixed pattern; liable to change.
Option B is the correct synonym.


Q11. MENDACIOUS 



(a) Deceitful
(b) Righteous
(c) Incensed
(d) Dolorous
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Mendacious: not telling the truth; lying.
Deceitful: guilty of or involving deceit; deceiving or misleading others.
Option A is the correct synonym.


Q12. OBVIATE



(a) Nurture
(b) Avert
(c) Aid
(d) Forward
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Obviate: remove (a need or difficulty).
Avert: prevent or ward off (an undesirable occurrence).
Option B is the correct synonym.
Q13. ABJECT
(a) Noble
(b) Bold
(c) Awful
(d) Humble
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Abject: (of a situation or condition) extremely unpleasant and degrading.
Awful: very bad or unpleasant.
Option C is the correct synonym.


Q14. CLAIRVOYANT



(a) Purpose
(b) Precognition
(c) Shelter
(d) Creed 
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Clairvoyant: One who can predict the future.
Precognition: foreknowledge of an event, especially as a form of extrasensory perception.
Hence Option B is the correct synonym.


Q15. BARGE



(a) Shove
(b) Shout
(c) Interpret
(d) Plead
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Barge: move forcefully or roughly.
Shove: push (someone or something) roughly.
Hence Option A is the correct synonym.




You may also like to read: 





           
  

holi