Synonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 6 February

SSC CGL, SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for major SSC exams to be conducted in the month of February, March, June and July 2019 among which nearby exams  include SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019 & SSC CPO 2018 to be commenced from 12 March to 16 March 2019. Also SSC CGL and CHSL 2018 Exam dates are out now. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination.

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Synonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
Q1. WREAK
(a) Detach
(b) Perpetrate
(c) Construct
(d) Ripple
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Wreak: cause (a large amount of damage or harm).
Perpetrate: carry out or commit (a harmful, illegal, or immoral action).
Hence option B is the correct synonym.
Q2. PROFITEERING
(a) Confession
(b) Vagary
(c) Diagnosis
(d) Exploitation
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Profiteering: the activity of taking unfair advantage of a situation to make a large profit, often by selling goods that are difficult to get at a very high price.
Exploitation: the action or fact of treating someone unfairly in order to benefit from their work.
Hence option D is the correct synonym.
Q3. VOLTE-FACE
(a) Cancellation
(b) Enactment
(c) Normality
(d) Expansion
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Volte-Face: a sudden change from one set of beliefs or plan of action to the opposite.
Hence option A is the correct synonym.
Q4. OBVERSE
(a) Inhibition
(b) Abatement
(c) Counterpart
(d) Stronghold
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Obverse: the opposite or counterpart of a fact or truth.
Counterpart: a thing that corresponds to or has the same function as another thing in a different place or situation.
Hence option C is the correct synonym.
Q5. CRIMP
(a) Inspect
(b) Wrinkle
(c) Overlook
(d) Upgrade
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Crimp: compress (something) into small folds or ridges.
Wrinkle: form or become marked with lines or folds.
Hence option B is the correct synonym.
Q6. UPTIGHT
(a) Antsy
(b) Relaxed
(c) Adroit
(d) Animated
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Uptight: anxious or angry in a tense and overly controlled way.
Antsy: restless; nervous.
Hence option A is the correct synonym.
Q7. PROSPECTIVE
(a) Secured
(b) Equality
(c) Intended
(d) Thrifty
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Proscriptive: likely to happen at a future date
Intended: planned or meant.
Hence option C is the correct synonym.
Q8. DECREE
(a) Crime
(b) Command
(c) Title
(d) Award
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Decree: an official order that has the force of law.
Command: an authoritative order.
Hence option B is the correct synonym.
Q9. GLOAMING
(a) Daybreak
(b) Sundown
(c) Dawn
(d) Forenoon
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Gloaming: twilight; dusk.
Sundown: the time in the evening when the sun disappears or daylight fades.
Hence option B is the correct synonym.
Q10. ORDAIN
(a) Dictate
(b) Violate
(c) Infringe
(d) Cede
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Ordain: order (something) officially.
Dictate: state or order authoritatively.
Hence option A is the correct synonym.
 
Q11. IRE
(a) Cunning
(b) Fury
(c) Quirk
(d) Joyous
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Ire: anger.
Fury: wild or violent anger.
Hence option B is the correct synonym.
Q12. ROGUE
(a) Scamp
(b) Hopeful
(c) Dealer
(d) Eminent
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Rogue: a mean, evil, or unprincipled person.
Scamp: a wicked or worthless person.
Hence option A is the correct synonym.
Q13. FORTITUDE
(a) Prudence
(b) Allow
(c) Courage
(d) Indifferent
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Fortitude: Courage in pain or adversity.
Hence option C is the correct synonym.
Q14. REPAST
(a) Futurity
(b) Feast
(c) Expound
(d) Scrimp
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Repast: a meal.
Feast: a large meal, typically a celebratory one.
Hence option B is the correct synonym.
Q15. SCRAWL
(a) Inspect
(b) Scribble
(c) Deny
(d) Comfort
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Scrawl: write (something) in a hurried, careless way.
Scribble: write or draw (something) carelessly or hurriedly.
Hence option B is the correct synonym.
You may also like to read: 

 

 

 
 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?