Synonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 17 January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Synonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.


Q1. DIGRESS


(a) Deviate
(b) Come back
(c) Remove
(d) Slow down
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Digress: to deviate or wander away from the main topic or purpose in speaking or writing.
Deviate: depart from usual or accepted standards.
Hence the correct synonym is Deviate.

Q2. CONTEND
(a) Withstand
(b) Surprise
(c) Forget
(d) Warn
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Contend: struggle to surmount (a difficulty).
Withstand: remain undamaged or unaffected by; resist.
Hence the correct synonym is Withstand.
Q3. SALUBRIOUS
(a) Convenient
(b) Warm
(c) Healthy
(d) Chilly
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Salubrious: favorable to or promoting health; healthful.
Hence the correct synonym is Healthy.
Q4. PREPOSTEROUS
(a) Farcical
(b) Outstanding
(c) Accepted
(d) Exuberant
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Preposterous: contrary to reason or common sense; utterly absurd or ridiculous.
Farcical: relating to or resembling farce, especially because of absurd or ridiculous aspects.
Hence the correct synonym is Farcical.

Q5. PERSUASIVE


(a) Prolific
(b) Introductive
(c) Influential
(d) Contriving
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Persuasive: being good at persuading or influencing someone to do or believe something through reasoning or the use of temptation. Thus, Influential is the correct synonym.
Q6. FURTIVELY
(a) Curiously
(b) Stealthily
(c) Delicately
(d) Haphazardly
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Furtively: in a way that attempts to avoid notice or attention; secretively.
Stealthily: in a cautious and surreptitious manner, so as not to be seen or heard.
Thus the correct synonym is Stealthily.


Q7. DAINTY


(a) Carefree
(b) Fraud
(c) Prosperous
(d) Delicate
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Dainty: delicately small and pretty.
Hence the correct synonym is Stealthily.


Q8. INNOCUOUS


(a) Abominable
(b) Harmless
(c) Harmful
(d) Useful
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Innocuous: not harmful or injurious.
Hence the correct synonym is Harmless.


Q9. STASH


(a) Dearth
(b) Deficit
(c) Lack
(d) Cache
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Stash: store (something) safely in a hidden or secret place.
Cache: a collection of items of the same type stored in a hidden or inaccessible place.
Hence the correct synonym is Cache.


Q10. INURED


(a) Indifferent
(b) Habituate
(c) Sensitive
(d) Accomplished
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Inure: accustom (someone) to something, especially something unpleasant.
Hence the correct synonym is Habituate.


Q11. CRASS


(a) Dashing
(b) Puzzling
(c) Vacuous
(d) Colorful
Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Crass: showing no intelligence or sensitivity.
Vacuous: having or showing a lack of thought or intelligence; mindless.
Hence the correct synonym is Vacuous.


Q12. GAFFE


(a) Virtue
(b) Sweet
(c) Advice
(d) Blunder
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Gaffe: an unintentional act or remark causing embarrassment to its originator.
Virtue: behavior showing high moral standards.
Blunder: a stupid or careless mistake.
Hence the correct synonym is Blunder.
Q13. TENET
(a) Torsion
(b) Dogma
(c) Dry
(d) Crisp
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Tenet: a principle or belief, especially one of the main principles of a religion or philosophy.
Torsion: the action of twisting or the state of being twisted.
Dogma:  a principle or set of principles laid down by an authority as incontrovertibly true.
Hence the correct synonym is Dogma.


Q14. NEMESIS


(a) Windfall
(b) Benefit
(c) Fervid
(d) Adversary
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Nemesis: a long-standing rival; an inescapable agent.
Adversary: one’s opponent in a contest, conflict or dispute.
Hence the correct synonym is Adversary.


Q15. SNEER


(a) Spurn
(b) Stiff
(c) Laud
(d) Topple
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Sneer: to smile or laugh with facial contortions that express scorn or contempt.
Spurn: Reject with disdain or contempt.
Hence the correct synonym is Spurn.


You may also like to read: 



  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD