Synonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 18 December

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Synonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Directions (1-15): Choose among the following that best expresses the meaning of the given word. 

Q1. FLAGRANT
Burial
Blatant
Lethal
Repose
Solution:
Flagrant: conspicuously offensive.
Blatant: (of bad behavior) done openly and unashamedly.
Hence Flagrant and Blatant are synonyms to each other.
Q2. REDACT
Revise
Regain
Restrict
Remind
Solution:
Redact: prepare for publication or presentation by correcting, revising, or adapting.
Hence Redact and Revise are synonyms to each other.
Q3. APHORISM
Adage
Conundrum
Enigma
Throng
Solution:
Aphorism: a pithy observation that contains a general truth.
Adage: a proverb or short statement expressing a general truth.
Hence Aphorism and Adage are synonyms to each other.
Q4. INCINERATE
shake
burn
polish
abuse
Solution:
Incinerate: destroy (something, especially waste material) by burning.
Hence Incinerate and Burn are synonyms to each other.
Q5. INDIGNANT
Useless
Exasperated
Scoundrel
Indecent
Solution:
Indignant: feeling or showing anger or annoyance.
Exasperated: annoyed, especially because you can do nothing to solve a problem.
Hence Indignant and Exasperated are synonyms to each other.
Q6. CONSORT
Fiend
Assailant
Contrast
Spouse
Solution:
Consort: a wife, husband, or companion, in particular the spouse of a reigning monarch.
Fiend: an evil spirit or demon.
Assailant: a person who physically attacks another.
Spouse: a husband or wife, considered in relation to their partner.
Hence Consort and Spouse are synonyms to each other.
Q7. FOIST
Aid
Displace
Thrust
Steal
Solution:
Foist: impose an unwelcome or unnecessary person or thing on.
Thrust: force (someone) to accept or deal with something.
Hence Foist and Thrust are synonyms to each other.
Q8. SNUB
Revere
Discern
Embolden
Affront
Solution:
Snub: rebuff, ignore, or spurn disdainfully.
Revere: to show devoted deferential honor to.
Discern: to recognize or identify as separate and distinct.
Embolden: give (someone) the courage or confidence to do something.
Affront: offend the modesty or values of.
Hence Snub and Affront are synonyms to each other.
Q9. TOPPLE
Uprise
Depose
Acclaim
Rest
Solution:
Topple: remove (a government or person in authority) from power; overthrow.
Depose: remove from office suddenly and forcefully.
Acclaim: praise enthusiastically and publicly.
Hence Topple and Depose are synonyms to each other.
Q10. HANKER
Crave
Despise
Shun
Disturb
Solution:
Hanker: feel a strong desire for or to do something.
Crave: feel a powerful desire for (something).
Despise: feel contempt or a deep repugnance for.
Shun: persistently avoid, ignore, or reject (someone or something) through antipathy or caution.
Hence Hanker and Crave are synonyms to each other.
Q11. OVERSTRUNG
Desirable
Prosperity
Repetition
Restive
Solution:
Overstrung: extremely nervous or tense.
Restive: unwilling to be controlled or be patient.
Hence Overstrung and Restive are synonyms to each other.
Q12. WALLOW
Suffer
Sacrifice
Luxuriate
Confess
Solution:
Wallow: (of a person) indulge in an unrestrained way in something that one finds pleasurable.
Luxuriate: enjoy (something) as a luxury; take self-indulgent delight in.
Hence Wallow and Luxuriate are synonyms to each other.
Q13. SOZZLED
Cultured
Drunk
Coward
Fiery
Solution:
Sozzled: very drunk
Hence Sozzled and Drunk are synonyms to each other.
Q14. OBDURATE
Helpful
Adamant
Simple
Flexible
Solution:
Obdurate: stubbornly refusing to change one's opinion or course of action.
Adamant: refusing to be persuaded or to change one's mind.
Hence Obdurate and Adamant are synonyms to each other.
Q15. FRACTIOUS
Affable
Skinny
Contented
Cantankerous
Solution:
Fractious: irritable and quarrelsome.
Cantankerous: bad-tempered, argumentative, and uncooperative.
Hence Fractious and Cantankerous are synonyms to each other.

                                                                


You may also like to read: