Synonyms Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 13 December

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Synonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. 
 
Q1. SPAWN
Destroy
Generate
Calm
Raze
Solution:
Spawn: to cause something new, or many new things, to grow or start suddenly.
Hence Spawn and Generate are synonyms to each other.
Q2. RAMPANT
Restrained
Comprehensible
Unbridled
Complementary
Solution:
Rampant: flourishing or spreading unchecked.
Unbridled: uncontrolled; unconstrained.
Hence Rampant and Unbridled are synonyms to each other.
Q3. FAUX
True
Sham
Noise
Roasted
Solution:
Faux: not genuine; fake or false.
Sham: not genuine.
Hence Faux and Sham are synonyms to each other.
Q4. LIMBER
Lissome
Stiff
Lummox
Luminary
Solution:
Limber: (of a person or body part) lithe or supple.
Lissome: (of a person or their body) thin, supple, and graceful.
Stiff: (of a person or part of the body) unable to move easily and without pain.
Lummox: a clumsy, stupid person.
Luminary: a person who inspires or influences others.
Hence Limber and Lissome are synonyms to each other.
Q5. ABRADE
Scold
Attach
Wear off
Twist
Solution:
Abrade: scrape or wear away by friction or erosion.
Wear off: lose effectiveness or intensity.
Hence Abrade and Wear off are synonyms to each other.
Q6. DECAPITATE
Behead
Decipher
Deploy
Delve
Solution:
Decapitate: to cut off the head of.
Behead: cut off the head of (someone).
Delve: dig; excavate.
Hence Decapitate and Behead are synonyms to each other.
Q7. PERVERSITY
Cooperative
Accommodating
Waywardness
Reasonable
Solution:
Perversity: a deliberate desire to behave in an unreasonable or unacceptable way; contrariness.
Waywardness: turned or turning away from what is right or proper; disobedient.
Hence Perversity and Waywardness are synonyms to each other.
Q8. THRONG
Trickle
Multitude
Scantling
Expurgate
Solution:
Throng: a large, densely packed crowd.
Multitude: a large number of people or things.
Hence Throng and Multitude are synonyms to each other.
Q9. ENIGMA
Attractive
Riddle
Flare-up
Dream
Solution:
Enigma: a puzzling or inexplicable occurrence or situation.
Riddle: a person or thing that puzzles, perplexes, or confuses.
Hence Enigma and Riddle are synonyms to each other.
Q10. RECEPTACLE
Caliber
Hole
Container
Funeral
Solution:
Receptacle: a hollow object used to contain something.
Container: an object for holding or transporting something.
Hence Receptacle and Container are synonyms to each other.
Q11. INIMICAL
Untidy
Harmful
Funny
Trial
Solution:
Inimical: adverse in tendency or effect; unfavorable.
Harmful: causing or capable of causing damage or harm.
Hence Inimical and Harmful are synonyms to each other.
Q12. SPRUCE
Lethargy
Elegant
Scruffy
Ragged
Solution:
Spruce: neat in dress and appearance.
Elegant: graceful and stylish in appearance or manner.
Scruffy: shabby and untidy or dirty.
Ragged: (of cloth or clothes) old and torn.
Hence Spruce and Elegant are synonyms to each other.
Q13. TRUCULENT
Ferocious
Luxurious
Luscious
Delicious
Solution:
Truculent: eager or quick to argue or fight; aggressively defiant.
Ferocious: savagely fierce, cruel, or violent.
Hence Truculent and Ferocious are synonyms to each other.
Q14. PROPITIATE
Conform
Appease
Influence
Approach
Solution:
Propitiate: to please and make calm someone.
Appease: pacify or placate (someone).
Hence Propitiate and Appease are synonyms to each other.
Q15. RUMINATE
Acclaim
Contend
Ponder
Abscond
Solution:
Ruminate: think deeply about something.
Ponder: think about (something) carefully.
Hence Ruminate and Ponder are synonyms to each other.

You may also like to read:
  

 

 


    


                           



 
  

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD