Synonyms Quiz For SSC CGL 2018-19: 18 February

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Synonyms Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.
Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
Q1. PURGE
(a) Evacuate
(b) Pressurize
(c) Thrust
(d) Float
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Purge: rid someone of an unwanted feeling; physically remove completely.
Evacuate: remove (someone) from a place of danger to a safer place.
Hence Purge ad Evacuate are synonyms to each other.
Q2. BARMY
(a) Waggish
(b) Sensible
(c) Gladly
(d) Repairing
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Barmy: extremely foolish; somewhat crazy.
Waggish: humorous in a playful, mischievous, or facetious manner.
Hence Barmy and Waggish are synonyms to each other.
Q3. RUBBLE
(a) Regularity
(b) Defy
(c) Remains
(d) Intensity
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Rubble: waste or rough fragments of stone, brick, concrete, etc., especially as the debris from the demolition of buildings.
Hence Rubble and Remains are synonyms to each other.
Q4. BOLSTER
(a) Mock
(b) Support
(c) Quirk
(d) Coherent
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Bolster: support or strengthen.
Hence Bolster and Support are synonyms to each other.
Q5. EXTIRPATE
(a) Root out
(b) Superficial
(c) Applicable
(d) Reverie
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Extirpate: eradicate or destroy completely.
Hence Extirpate and Root out are synonyms to each other.
Q6. DAFT
(a) Brittle
(b) Inane
(c) Flexible
(d) Hale
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Daft: silly; foolish
Inane: lacking sense or meaning; silly.
Hence Daft and Inane are synonyms to each other.
Q7. QUISLING
(a) Patriot
(b) Turncoat
(c) Predilection
(d) Native
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Quisling: a traitor who collaborates with an enemy force occupying their country.
Turncoat: a person who deserts one party or cause in order to join an opposing one.
Hence Quisling and Turncoat are synonyms to each other.
Q8. TRADUCE
(a) Malign
(b) Glorify
(c) Relevant
(d) Pertinent
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Traduce: speak badly of or tell lies about (someone) so as to damage their reputation.
Malign: speak about (someone) in a spitefully critical manner.
Hence Traduce and Malign are synonyms to each other.
Q9. RANKLE
(a) Quiet
(b) Lapse
(c) Bother
(d) Infinite
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Rankle: of a comment or fact) cause continuing annoyance or resentment.
Hence Rankle and Bother are synonyms to each other.
Q10. GINGERLY
(a) Cautiously
(b) Timidly
(c) Freeze
(d) Graceful
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Gingerly: in a careful or cautious manner.
Hence Gingerly and Cautiously are synonyms to each other.
 
Q11. GOSSAMER
(a) Attentive
(b) Flimsy
(c) Shrewd
(d) Splendid
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Gossamer: a light, thin, and insubstantial or delicate material or substance.
Flimsy: insubstantial and easily damaged.
Hence Gossamer and Flimsy are synonyms to each other.
Q12. TITILLATE
(a) Stimulate
(b) Sluggish
(c) Dismal
(d) Dolorous
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Titillate: arouse (someone) to interest or mild excitement.
Stimulate: encourage or arouse interest or enthusiasm in.
Hence Titillate and Stimulate are synonyms to each other.
Q13. SUBSUME
(a) Exclude
(b) Ratify
(c) Include
(d) Satisfy
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Subsume: include or absorb (something) in something else.
Hence Subsume and Include are synonyms to each other.
Q14. IMPINGE
(a) Strike
(b) Comparison
(c) Developed
(d) Repulse
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Impinge: Strike
Hence Impinge and Strike are synonyms to each other.
Q15. SALACIOUS
(a) Revered
(b) Obscene
(c) Applauding
(d) Influencing
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Salacious: having or conveying undue or indecent interest.
Obscene: offensive or disgusting by accepted standards of morality and decency.
Hence Salacious and Obscene are synonyms to each other.
You may also like to read: 
 

 

RRB-JE