Important Synonyms Questions For SSC CPO: 28th March

ssc-chsl-english-questions

Previous Year Questions : SSC CHSL

Dear Students,

English section is an integral part of SSC Exams.This is also a section that is feared by most of the candidates.Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. SSC CPO Exam is to be held from the month of June where English Language Section holds 50 questions containing 5 questions from each topic according to new SSC CPO Pattern .  Also SSC CGL 2018 is the next target by SSC Aspirants.

You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing 15 Important Synonyms Questions With SolutionsTo make you learn vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.


Q1. IMPERIOUS
(a) poor
(b) humble
(c) domineering
(d) urgent

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Imperious: arrogant and domineering.

Q2. DIGRESSIVE 
(a) rigid
(b) indirect
(c) punctual
(d) expert

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Digress: leave the main subject temporarily in speech or writing; not directing

Q3. EPITOME
(a) exemplar
(b) extension
(c) ruddy
(d) lively

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Epitome: a person or thing that is a perfect example of a particular quality or type.

Q4. SPURIOUS
(a) credible
(b) gloomy
(c) fake
(d) dumb

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Spurious: not being what it purports to be; false.



Q5. TREPIDATION
(a) disastrous
(b) exaggerate
(c) nervousness
(d) ephemeral

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Trepidation: a feeling of fear or anxiety about something that may happen.

Q6. ABLAZE
(a) cool
(b) furious
(c) restore
(d) prolong

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Ablaze: filled with anger or another strong emotion.



Q7. CHIVALROUS
(a) heroic
(b) abhorrent
(c) doleful
(d) rude

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Chivalrous: (of a man or his behavior) courteous and gallant.



Q8. CONCOCTED
(a) certain
(b) sensitive
(c) pathetic
(d) contrive

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Concocted: create or devise (a story or plan).

Q9. GAMBOL
(a) brittle
(b) frisk
(c) shallow
(d) work

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol.  Gambol: run or jump about playfully.

Q10. JANGLE
(a) quite
(b) flatter
(c) clash
(d) spongy

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol.  Jangle: a ringing metallic sound.



Q11. SPRIGHTLY
(a) sulky
(b) blithe
(c) benevolent
(d) depressed

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Sprightly: lively; full of energy.

Q12. PLENTEOUS
(a) paucity
(b) innocuous
(c) injurious
(d) profuse

Show Answer
Ans.(b)

S12. Ans.(d)
Sol. Plenteous: plentiful.

Directions (13-15): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.


Q13. FLOUNDER
(a) triumph
(b) struggle
(c) starved
(d) reverence

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Flounder: struggle mentally; show or feel great confusion.




Q14. DAINTY
(a) coarse
(b) insipid
(c) restore
(d) elegant

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Dainty: delicately small and pretty.



Q15. PETULANT
(a) grouchy
(b) cordial
(c) gregarious
(d) delegate

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Petulant: (of a person or their manner) childishly sulky or bad-tempered.

You may also like to read


  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD