Study Notes Gupta Period One Liners Part 2





21. Who was the galaxy of scholars in the court of Chandragupta Vikramaditya?

Ans. Aryabhatta, Kalidasa, Varahmihira, Dhanvantri, Amar Singh and Brahmagupta.


22. Who was Kalidasa?
Ans. Kalidasa was a great poet of Sanskrit.

23. Which are the important books written by Kalidasa?
Ans. Meghdoot, Raghuvansham, Kumarasambhavam.

24. Who was Varahamihira?
Ans He was as a great astrologer.

25. Who wrote the famous book Vrihat Sanhita’?
Ans. Varahamihira, it deals with astrology and physical geography.

26.Who was Dhanavantri?
Ans. He was a great Physician in the court of Chandragupta Vikramaditya.

27.Who was Aryabhatta?
Ans. He was a great Mathematician and Astrologer in the court of Chandragupta Vikramaditya. He invented the Decimal system.

28. Who wrote the famous book ‘Aryabhatta’?
Ans. Aryabhatta.

29. Which was the second capital of Chandragupta Vikramaditya?
Ans. Ujjain

30.Who wrote the famous book ‘Surya Siddhanta’?
Ans. Aryabhatta.

31. What was the main contribution of Aryabhatta in this field of science?
Ans. He was the first astrologer who explained that the earth rotates on its own axis but revolves round the sun

32. Who established Nalanda University?
Ans. Kumargupta.

33.To which period cave paintings of Ajanta belonged?
Ans. Gupta period.

34.Where was the centre of higher education during Gupta period?
Ans. Nalanda University.

35. Why Nagarjuna was famous during Gupta period?
Ans. He was a renowned chemist.

36.What was the main occupation of people during Gupta period?
Ans. Agriculture.

37. What was the land revenue during Gupta period?
Ans. It was from 1/6 to 1/4 th of the total produce of the land.

38.When did the art of making temples started?
Ans. During Gupta period.

39.During which period the iron pillar at Mehrauli built?
Ans. Gupta period.

40.Which ruler of the Gupta period is associated with pillar at Mehrauli?
Ans. Chandragupta Vikramaditya.

41. During which period the great epics the Ramayan and the Mahabharat were given the final form?
Ans. During Gupta period.

42. During which period the famous Sanskrit book “Panchtantra” a collection of tales had been written?
Ans. Gupta period.

43. Which period is known as ‘golden age of Indian history’?
Ans. Gupta period.

44. Which were the famous trade centers during Gupta period?
Ans. Ujjain, Patliputra, Banaras and Mathura.

45. Which was the famous sea-port on the east coast of India during Gupta period?
Ans. Tamralipti.

46. Which was the famous sea-port on the west coast of India during Gupta Period?
Ans. Broach.

47.Of which religion the rulers of Gupta dynasty were followers?
Ans. Hindu religion.

48. What was the official language during Gupta period?
Ans. Sanskrit

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD