Static General Awareness Questions for SSC Exam 2018: 19th January

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following dance style is from North India? निम्नलिखित में से कौन सी नृत्य शैली उत्तर भारत की है?

(a) Hurka Baul/ हुरका बुल
(b) Bharatnatyam/भरतनाट्यम
(c) Kathakkali/ कथकली
(d) Kuchupudi/कुचुपुदी
Solution:

Some of the seasonal folk dances of Uttaranchal are Jhumeila, the Chaufula of Garhwal and the Hurka Baul of Kumaon. The Hurka Baul dance is performed during the cultivation of paddy and maize. The name of the dance is derived from Hurka, the drum which is the only musical accompaniment and baul, the song.

Q2. __________ is the earliest written work of Indian Literature. __________ भारतीय साहित्य का सबसे पहला लिखित कार्य है?

(a) Ramayana/रामायण
(b) Vedas/वेद
(c) Mahabharata/महाभारत
(d) Gita/गीता
Solution:

The Vedas are a large body of knowledge texts originating in the ancient Indian subcontinent. Composed in Vedic Sanskrit, the texts constitute the oldest layer of Sanskrit literature and the oldest scriptures of Hinduism.

Q3. Which of the following is the National Tree of India? निम्नलिखित में से कौन भारत का राष्ट्रीय वृक्ष है?

(a) Mango/आम
(b) Neem/नीम
(c) Banyan/ बरगद
(d) Indian Fig/अंजीर
Solution:

Indian banyan (Ficus bengalensis) root themselves to form new trees and grow over large areas. Because of this characteristic and its longevity, this tree is considered immortal and is an integral part of the myths and legends of India.

Q4. Who was the first recipient of the Jnanpith Award? ज्ञानपीठ पुरस्कार का पहला प्राप्तकर्ता कौन था?

(a) Dr. K.V. Puttappa / डॉ के.वी. पुट्टप्पा
(b) G. Sankara Kurup / जी संकरा कुरुप
(c) Thakazhi Sivasankara Pillai / ठाकाझी शिवशंकरा पिल्लई
(d) M.T. Vasudevan Nair / एम.टी. वासुदेवन नायर
Solution:

G. Sankara Kurup, better known as Mahakavi G , was the first winner of the Jnanpith Award, India's highest literary award. He won the prize in 1965 for his collection of poems in Malayalam Odakkuzhal.

Q5. Guru Shikhar on the Abu Hills is the highest peak of which mountain ranges? आबू पहाड़ियों पर स्थित गुरु शिखर किस पर्वत श्रृंखलाओं की सबसे ऊँची चोटी है?

(a) Sahyadri / सह्याद्री
(b) Purvanchal / पूर्वांचल
(c) Anamalai / अनामलाई
(d) Aravallis / अरावली
Solution:

Guru Shikhar. Guru Shikhar, a peak in the Arbuda Mountains of Rajasthan, is the highest point of the Aravalli Range. It rises to an elevation of 1,722 metres (5,650 ft).

Q6. Which one of the following currencies has the highest value in terms of rupee? निम्नलिखित में से किस मुद्रा का रुपया के संदर्भ में उच्चतम मूल्य है?

(a) Pound/ पाउंड
(b) Dollar / डॉलर
(c) Euro / यूरो
(d) Kuwaiti Dinar/ कुवैती दीनार
Solution:

The Kuwaiti dinar is the currency of Kuwait. It is sub-divided into 1,000 fils. The Kuwaiti dinar is the world's highest-valued currency unit.

Q7. 8th October is celebrated as 8 अक्टूबर को ________ के रूप में मनाया जाता है.

(a) Air Force Day/ वायु सेना दिवस
(b) Navy Day/ नौसेना दिवस
(c) Armed Forces Day/ सशस्त्र बल दिवस
(d) Rededication Day /रीडेडिकेशन दिवस
Solution:

The Air Force Day was officially started celebrating at 8th of October in the year 1932 as an auxiliary air force of Indian Empire. The Indian Air Force, air arm of the Indian armed forces, has its prime responsibility of securing the Indian airspace as well as to carry out the aerial warfare during any clash.

Q8. Which Indian city is also known as City of Four Junctions? किस भारतीय शहर को सिटी ऑफ फोर जंक्शन के नाम से भी जाना जाता है?

(a) Mathura/मथुरा
(b) Patiala/पटियाला
(c) Madurai/मदुरै
(d) Bijnor/बिजनोर
Solution:

Madurai district is second largest in population of the 32 districts of the state of Tamil Nadu, in southeastern India.The city of Madurai serves as the district headquarters. It houses the world-famous Sri Meenakshi Sundareshwarar temple and is situated on the banks of the river Vaigai. Madurai is called with various nicknames like Athens of the East, Thoonga Nagaram (City that never Sleeps), Naan maada koodal (City of Four junctions), Koil Nagar (Temple city) etc.

Q9. Chamera Dam is in which of the following state? चमेरा बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में है?

(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(d) Gujarat/गुजरात
Solution:

The Chamera Dam impounds the River Ravi and supports the hydroelectricity project in the region. It is located near the town of Dalhousie, in the Chamba district in the state of Himachal Pradesh in India The reservoir of the dam is the Chamera Lake.

Q10. Where was the headquarters of European Union located? यूरोपीय संघ का मुख्यालय कहाँ स्थित था?

(a) Brussels/ ब्रुसेल्स
(b) Paris/ पेरिस
(c) London/ लंडन
(d) Rome/ रोम
Solution:

The European Union (EU) is a politico-economic union of 28 member states that are located primarily in Europe. The EU has developed an internal single market through a standardised system of laws that apply in all member states. EU policies aim to ensure the free movement of people, goods, services, and capital within the internal market. Brussels in Belgium is considered the capital of the European Union, having a long history of hosting the institutions of the European Union within its European Quarter.

Q11. The first chairman of the Atomic Energy Commission was ? परमाणु ऊर्जा आयोग के पहले अध्यक्ष कौन थे?

(a) Dr.H.J.Bhabha/डॉ एच. जे. भाभा
(b) Dr.C.V.Raman/डॉ सी वी रमन
(c) Dr.A.P.J.Abdul Kalam/डॉ ए पी जे अब्दुल कलाम
(d) Dr.Vickram Sarabhai/ डॉ.विक्रम साराभाई
Solution:

Homi Jehangir Bhabha was an Indian nuclear physicist, founding director, and professor of physics at the Tata Institute of Fundamental Research. Colloquially known as father of the Indian nuclear programme. Present chairman of the Atomic Energy Commission is Dr. Sekhar Basu.

Q12. Sharavati projects is in ? शरवती परियोजनाओं किसमें है?

(a) Orissa/उड़ीसा
(b) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(c) Kerala/केरल
(d) Karnataka/कर्नाटक
Solution:

Sharavati is a river which originates and flows entirely within the state of Karnataka in India. It is one of the few westward flowing rivers of India and a major part of the river basin lies in the Western Ghats. The famous Jog Falls are formed by this river.

Q13. Pt. Ravi Shankar belongs to which musical instrument? पंडित रविशंकर किस संगीत वाद्ययंत्र से संबंधित हैं?

(a) Tabla /तबला
(b) Sitar/सितार
(c) Violin / वायोलिन
(d) Guitar/ गिटार
Solution:

Ravi Shankar was an Indian musician and composer best known for popularizing the sitar and Indian classical music in Western culture. After serving as director of All-India Radio, he began to tour India and the United States and collaborating with many notable musicians, including George Harrison and Philip Glass. Shankar died in California on in 2012, at age 92.

Q14. The author of the book ‘Cosmos’ is – ’पुस्तक ‘Cosmos’ के लेखक कौन हैं?

(a) Carl Sagan/ कार्ल सैगन
(b) Issaq Asimov/ इस्साक़ असिमोव
(c) Arthur C. Clarke/ आर्थर सी क्लार्क
(d) Michael Christian/ माइकल क्रिश्चियन
Solution:

Cosmos is a 1980 popular science book by astronomer and Pulitzer Prize-winning author Carl Sagan. Its 13 illustrated chapters, corresponding to the 13 episodes of the Cosmos TV series, which the book was co-developed with and intended to complement, explore the mutual development of science and civilization.

Q15. In which year Colombia hosted the NAM summit? किस वर्ष में कोलंबिया ने NAM शिखर सम्मेलन की मेजबानी थी?

(a) 1994
(b) 1995
(c) 1996
(d) 1997
Solution:

The Non-Aligned Movement (NAM) is a group of states that are not formally aligned with or against any major power bloc. As of 2012, the movement has 120 members.The organization was founded in Belgrade in 1961.

               



You may also like to read:



    
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD