SSC- Reasoning Quiz

1. If in a certain code, MICROWAVE is written as LJBSNXZWD, how is POPULAR written in that code?
a) QBIKVPAV
b) OPKVPAV
c) OPOVKBQ
d) KBQVOPA

2. If PUNCTUAL can be written as 47819765, how can LUNA be written in that code?
a) 7586
b) 5678
c) 5786
d) 5867
3. If in a code language PAINT is written as 74128 and EXCEL as 93596, then how ACCEPT will be written in that language?
a) 455978
b) 544978
c) 455378
d) 733961
4. If REASON is coded as 5 and BELIEVED as 7, then what is the code for GOVERNMENT?
a) 10
b) 9
c) 8
d) 6
5. In a certain code, if BAD is written as YZW and SAID is written as HZRW, then LIFE will be written as:
a) ORUV
b) OSUV
c) OQVU
d) ORVW
6. In a certain code PAGES is written as RDIHU and WRITE is written as YUKWG. How will OTHER be written in the same code?
a) RVKGU
b) QWJHT
c) RWJHU
d) PWIHS
7. If 18514 stands for AHEAD, then 31385 stands for?
a) CATCH
b) CASSET
c) CACHE
d) CONQUER
8. If DARE is coded as 1083 and FATE is coded as 2093, then FARE is coded as?
a) 2083
b) 8320
c) 2038
d) 3802
9. If RHYTHMIC is written as QGXSGLHB, how MUSIC can be written in that code?
a) NVTJD
b) LVTHB
c) NVRHB
d) LTRHB
10. If SPIDER is written as PSDIRE in a certain code, how would COMMON be written in that code?
a) OCMMON
b) OCMOMN
c) OCMMNO
d) OCOMMO

Answers: 
1- (C),
2- (C),
3- (A),
4- (B),
5- (A),
6- (B),
7- (C),
8- (A),
9- (D),
10- (C)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

23 Comments

  1. Yes sir I am safe :)) news channels again predicting that earthquake will cm again btwn 2:30-3 pm today…b safe…

  2. Yes really sir,,Sir I saw newz on delhi aaj tak….don't know kitni sach hai

  3. PUNCTUAL can be written as 47819765, how can LUNA be written in that code?

    Answer: In above question
    we should match punctual = 47819765
    L = 5, U= 7, N = 8, A= 6
    So, Answer is 5786 (c)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD