SSC: Reasoning Quiz

1.Looking at the portrait of a man, Harsh said, “His mother is the wife of my father’s son. I have no brothers or sisters.” At whose portrait was Harsh was looking ?
A.His child
B.His father
C.His grandson
D.His nephew


2. Pointing to a gentleman, Deepak said,” His only brother is the father of my daughter’s father.” How is gentleman related to Deepak ?

A.Brother
B.Father
C.Grand Father
D.Uncle
3.Choose the word which is least like the other words.
A.Inch
B.Foot
C.Yard
D.Quart
4.Choose the odd one.
A.Ruffian
B.Criminal
C.Gangster
D.Paragon
5.In a certain code, MENTION is written as LNEITNO. How is PATTERN written in that code ?
A.ATAETNR
B.OTAETNR
C.OTAESNR
D.STAETNR
6.In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as,
A.RYPQJG
B.RCPQJG
C.NCPQJG
D.NCPQJC
7. A man is facing north. He turns 45 degree in the clockwise direction and then another 180 degree in the same direction and then 45 degree in the anticlockwise direction. Find which direction he is facing now ?
A.North
B.East
C.West
D.South
8.Starting from a point P, Sachin walked 20 metres towards South. He turned left and walked 30 metres. He then turned left and walked 20 metres. He again turned left and walked 40 metres and reached a point Q. How far and in which direction is the point Q from the point P ?
A.30 metres, West
B.10 metres, West
C.30 metres, North
D.10 metres, North
9. Fear : Threat :: Anger : ?
A.Compulsion
B.Panic
C.Provocation
D.Force
10.Mature : Regressed :: Varied : ?
A.Rhythmic
B.Monotonous
C.Decorous
D.Obsolete
Answers:


1.A
2.D
3.D
4.D
5.B
6.C
7.D
8.B
9.C
10.B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

55 Comments

  1. Pipes A & B can fill a tank in 20 mins and 30 mins respectively and C can empty it in 15 mins. A is opened for a min & then closed . B is then opened for a min and closed. C is then opened for a min and then closed. This process is repeated untill the tank is filled. Find the time taken to fill the tank.?

  2. hey friends pls help me in solving these questions
    A & B can do a work in 12 days, B & Ccan do it in 16 days.
    All of them started the work together ,after working for 5 days , A left, B worked foe another 2 Days and left, C completed the remaining work after having worked for a total of 13 days. In how many days could C do the work?

  3. 1 (A), 2 D, 3 D, 4 D, 5 B, 6 C, 7D, 8 B, 9 B, 10 B Please comment on this answer, how much answers is correct.

  4. A & B can do a work in 12 days, B & Ccan do it in 16 days.
    All of them started the work together ,after working for 5 days , A left, B worked foe another 2 Days and left, C completed the remaining work after having worked for a total of 13 days. In how many days could C do the work?

  5. this one also
    A & B can do a work in 12 days, B & Ccan do it in 16 days.
    All of them started the work together ,after working for 5 days , A left, B worked foe another 2 Days and left, C completed the remaining work after having worked for a total of 13 days. In how many days could C do the work?

  6. yep

    this one also pls

    A & B can do a work in 12 days, B & Ccan do it in 16 days.
    All of them started the work together ,after working for 5 days , A left, B worked foe another 2 Days and left, C completed the remaining work after having worked for a total of 13 days. In how many days could C do the work?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD