SSC: Reasoning Quiz

1.A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?
A. Mother
B. Cousin
C. Mother–in–law
D. Sister–in–law

2.Prasanna said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Prasanna to the girl?
A. Husband
B. Father
C. Father–in–law
D. Grandfather

3.A woman going with a boy is asked by another woman about the relationship between them. The women replied, “My maternal uncle and the uncle of his maternal uncle is the same.” How is the lady related with that boy?
A. Mother and Son
B. Aunt and Nephew
C. Grandmother and Grandson
D. None of these

4.A man pointing to a photograph says. “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?
A. Cousin
B. Mother
C. Sister–in–law
D. Mother–in–law

5.If CIGARETTE is coded as GICERAETT, then DIRECTION will be coded as
A. NOIETCRID
B. RIDTCENOI
C. IRDCTIONE
D. NORTECDII

6.In a certain code, REFRIGERATOR is coded as ROTAREGIRFER. Which word would be coded as NOITINUMMA?
A. AMMUNITION
B. NMMUNITIOA
C. ANMOMIUTNI
D. AMNTOMUIIN

7.Tanya moves towards South–east a distance of 7 km, then she moves towards West and travels a distance of 14 m. From here, she moves towards North-west a distance of 7 m and finally she moves a distance of 4 m towards East and stood at that point. How far is the starting point from where she stood?
A. 3 m
B. 4 m
C. 5 m
D. 10 m

8.Going 50 m to the South of her house, Radhika turns left and goes another 20 m. Then, turning to the North, she goes 30 m and then starts walking to her house. In which direction is she walking now?
A. North
B. East
C. North west
D. South east

9.If 18th February, 1997 falls on Tuesday then what will be the day on 18th February, 1999?
A. Monday
B. Tuesday
C. Wednesday
D. Thursday

10.If every second Saturday and all Sundays are hoildays in a 30 days month beginning on Saturday, then how many working days are there in that month?
A. 15
B. 18
C. 23
D. 25

Answer:

1.A
2.C
3.B
4.B
5.B
6.A
7.D
8.C
9.D
10.C

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

15 Comments

  1. At first find x.

    x = (a + 1) / 2√a

    then x² = (a + 1)² / 4a

    then x²-1 = (a – 1)² / 4a

    then √(x²-1) = (a – 1) / 2√a

    now put the value of x & √(x²-1) in question, u will get answer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD