Reasoning Quiz For SSC Exams :- 19th Sep.

Dear aspirants,

SSC CGL 2019 Exam notification is on its way to once again raise the bar of competition. All the four sections bag impeccable practice when it comes to SSC Exams. Considering the same, at ADDA247 we are prompted to make Daily Reasoning Quiz accessible to you, aiming at a cut above preparation of latest exam pattern based questions. You are asked to practice Daily Reasoning Quiz at SSCADDA which encapsulates the exam like environment facilitated with extraordinary content. To make headway in upcoming SSC CGL Exams, go the extra mile with our Daily Reasoning Quiz.

Directions:(1-10)Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
निम्नलिखित प्रश्नों में से, प्रत्येक में शब्दों का एक संबंधित युग्म दिया गया है, जिसके बाद पाँच युग्म शब्द दिए गए हैं। उस युग्म का चयन करें जो शब्दों के मूल युग्म में व्यक्त किए गए और समान संबंध का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है

Q1. 
BINDING : BOOK
बाइंडिंग: बुक
A. criminal : gang / अपराधी: गिरोह
B. display : museum/ प्रदर्शन: संग्रहालय
C. artist : carpenter / कलाकार: बढ़ई
D. frame : picture/ फ्रेम: चित्र

S1. Ans. (D):
Sol. A binding surrounds a book; a frame surrounds a picture.

Q2.
EXPLORE : DISCOVER
छान बीन : खोजना
A. read : skim / पढ़ना: स्किम
B. research : learn/ अनुसंधान: सीखना
C. write : print / लिखना: प्रिंट करना
D. think : relate/ सोचना: संबंधित

S2. Ans. B:
Sol. One explores to discover; one researches to learn.

Q3.
SIAMESE : CAT
साइअमीज़ : बिल्ली
A. type : breed / प्रकार : नस्ल
B. dog : puppy/ कुत्ता: पिल्ला
C. mark : spot / निशान: स्थान
D. romaine : lettuce/ रोमेन : लेटस
S3. Ans. D:
Sol. Siamese is a kind of cat; romaine is a kind of lettuce.

Q4.
FINCH : BIRD
फिन्च : पक्षी
A. frog :toad / मेंढक: टोड
B. elephant : reptile/ हाथी: रेप्टाइल
C. Dalmatian : dog / डैल्मेशन : कुत्ता
D. collie : marsupial/ काली : मार्सूपीअल

S4. Ans. C:
Sol. A finch is a type of bird; a Dalmatian is a type of dog.

Q5.
PETAL : FLOWER
पेटल: फूल
A. salt : pepper / नमक और काली मिर्च
B. tire : bicycle/ टायर: साइकिल
C. base : ball /बेस : बाल
D. sandals : shoes/ सैंडल: जूते

S5. Ans. B:
Sol. A petal is a part of a flower; a tire is a part of a bicycle.

Q6.
COTTON : BALE
कॉटन: बेल
A. butter : churn / मक्खन : मथना
B. wine : ferment/ शराब: किण्वन
C. grain : shock / अनाज: शॉक
D. curd : cheese/ दही : चीज़

S6. Ans. C:
Sol. Upon harvesting, cotton is gathered into bales; grain is gathered into shocks.

Q7.
ELEPHANT : PACHYDERM
हाथी: पैकिडर्म
A. mantis : rodent / मैन्टिस : रोडन्ट
B. poodle : feline/ पूडल: फीलाइन
C. kangaroo : marsupial / कंगारू: मारसुपियल
D. zebra : horse/ ज़ेबरा: घोड़ा

S7. Ans. C:
Sol. An elephant is a pachyderm; a kangaroo is a marsupial.

Q8.
PSYCHOLOGIST : NEUROSIS
साइकालजिस्ट : नुरोसिस
A. ophthalmologist : cataract / नेत्ररोग विशेषज्ञ: मोतियाबिंद
B. dermatologist : fracture/ त्वचा विशेषज्ञ: फ्रैक्चर
C. infant : pediatrician / शिशु: बाल रोग विशेषज्ञ
D. rash : orthopedist/ दाने: आर्थोपेडिस्ट
S8. Ans. A:
Sol. A psychologist treats a neurosis; an ophthalmologist treats a cataract.

Q9.
PASTORAL : RURAL
पैस्टरल : ग्रामीण
A. metropolitan : urban / महानगर: शहरी
B. harvest : autumn/ फसल: शरद ऋतु
C. agrarian : benevolent / अग्रेरीअन: बनेवलन्ट
D. sleepy : nocturnal/ नींद: निशाचर
S9. Ans. A:
Sol. Pastoral describes rural areas; metropolitan describes urban areas.

Q10.
TAILOR : SUIT
टेलर: सूट
A. scheme : agent / योजना: एजेंट
B. edit : manuscript/ संपादन: हस्तलिपि
C. revise : writer / संशोधन: लेखक
D. mention : opinion/ उल्लेख: राय

S10. Ans. B:
Sol. To tailor a suit is to alter it; to edit a manuscript is to alter it.

 

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

You May Also Like To Read :

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?