SSC Quiz On History

1. 
Which among the following was the venue of the Second Round Table Conference at
London?
[A]
St. James Palace
[B] Kingsley Palace
[C] Buckingham Palace
[D] 10, Downing Street

2.  
Springing Tiger: A Study of a Revolutionary” is a biographical work on __?
[A] Bhagat Singh
[B] Chandrashekhar Azad
[C] Subhas Chandra Bose
[D] Shyamji Krishna Verma
3.
Consider the following events of Indian National Movement.
1. Gandhi Irwin Pact
2. Poona Pact
3. Karachi Session of Indian National Congress.
4. Individual Satyagraha
Select the correct chronological order of the events from the codes given
below.
Codes :
[A] 1, 3, 2, 4
[B] 2, 3, 4, 1
[C] 3, 4, 2, 1
[D] 4, 3, 2, 1
4.   The
drain theory of Dadabhai Naoroji was formally accepted in which among the
sessions of the Indian National Congress?
[A] Benaras session, 1905
[B] Calcutta session, 1906
[C] Surat session, 1907
[D] None of the above
5.  The
British East India Company ceased to be a trading Company via which among the
following legislation?
[A] Pitts India Act of 1784
[B] Charter Act of 1833
[C] Charter Act of 1813
[D] Government of India Act 1858
6.  
Which among the following is a correct meaning of “Khanqah” ?
[A] Works of Poet Amir Khusro
[B] Court of Sikandar Lodi
[C] Birth place of Khwaja Muinud-din Chisti
[D] The place where Sufi Mystics lived
7.  Who
among the following was a lady Alvar Saint?
[A] Andal
[B]
Madhura Kavi
[C] Perumal
[D] Tirupan
8.  The
biographical memoir of A. O. Hume was written by __?
[A] W. Wederbirn
[B] Lord Dufferin
[C] J. Charles
[D] None of the above
9.   During
the company rule, the Hindu Widows Remarriage Act was drafted by__ ?
[A] Lord Canning
[B] Lord Dalhousie
[C] Lord Hardinge
[D] None of the above
10.The
First President of Muslim League was __?
[A] Nawab Viqar-ul-Mulk Mustaq Hussain
[B] Mian Abdul Aziz
[C] Hidayat Hussain Khan
[D] Mohammad Ali Jinnah


 ANSWERS:-


1.
A
2.
C
3.
A
4.
D
5.
B
6.
D
7.
A
8.
A
9.
B
10.
A

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

17 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD