SSC Quiz: History

1. The split between the ‘Extremists’ and the ‘Moderators’ came up in the open at the Surat Congress Session in the year
(a) 1905
(b) 1906
(c) 1907
(d) 1910

2.Indus Valley Civilisation became known from excavations at

(a)Mohanjodaro 
(b)Ropar
(c)Harappa 
(d0None of these
3. When was the All India Women’s Conference founded?
(a) 1924
(b) 1925
(c) 1926
(d) 1927
4.The Kuka Movement started in the mid-nineteenth century is –
(a) Western Punjab
(b) Maharashtra
(c) Bengal
(d) Madhya Bharat
5. Who is the author of the autobiography, “The Indian Struggle”?
(a) Annie Besant
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Chittaranjan Das
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
6. Which among the following is / are works of Kalidasa?
1. Ritusamhara
2. Meghaduta
3. Dasakumarcharita
4. Kumarashambhava
Choose the correct option from the codes given below:
(a) Only 1 & 2
(b) Only 2, 3 &4
(c) Only 1, 2 & 4
(d) 1, 2, 3 & 4
7. Which among the following is the most famous Bronze Image of Chola Period?
(a) Murugan
(b) Nataraja
(c) Venkateshwar
(d) Vishnu
8.Which among conclusions has been derived from the debasement of the coins and gradual disappearance of gold coins during the post-Gupta period?
(a) Commodities became cheap
(b) Gold Mining was stalled
(c) Money economy was gradually replaced by Barter Economy
(d) There was a decline in trade
9.Which among the following ancient authors has complained of the drain of gold to India (due to trade hegemony of ancient India)?
(a) Ptolemy
(b) Nero
(c) Strabo
(d) Pliny
10. Who among the following was a lady Alvar Saint?
(a) Andal
(b) Madhura Kavi
(c) Perumal
(d) Tirupan
Answers:

1. c
2. c
3. d
4. a
5. b
6. c 
7. b
8. d
9. d
10.a


×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

6 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD