SSC Quiz: History

1.Which of the following was a recommendation of Hunter’s Commission? 
A.Women’s education
B.New regulation for the organized senates system
C.Gradual withdrawal of state support from higher education
D.Introduction of civic education at college and university level

2.Which of the following pairs are correctly matched? 
1. Warren Hastings – Regulating Act
2. Cornwallis – Permanent Land Settlement
3. Wellesley – Subsidiary Alliance
4. Dalhousie – Abolition of Sati 
A.    1 and 3
B.    1, 2 & 4
C.    1, 2 & 3
D.    2 and 3

3.Arrange the following in chronological order, who administered as Governor Generals of India.
1. Wellesley
2. Cornwallis
3. Warren Hastings
4. Dalhousie 
A.    3,2, l, 4
B.    1,2,4, 3
C.    4, 2, 3, 1
D.    4, 1, 2,3

4.Which of the following was not founded by Dr.B. R. Ambedkar? 
A.Deccan Education Society
B.Samaj Samata Sangh
C.Peoples Education Society
D.Depressed Classes Institute

5.The Nagara, the Dravida, and the Vesara are Incorrect?
A.the three main racial groups of the Indian subcontinent.
B.the three main linguistic divisions into which the languages of India can be classified
C.the three main styles of Indian temple architecture
D.the three main musical gharanas prevalent in India

6.The river most mentioned in early Vedic literature is ?
A.Sindhu
B.Sutudri
C.Sarasvati
D.Ganga

7.Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left? 
A.Brahmi
B.Nandnagari
C.Sharada
D.Kharoshti

8.The silver coins issued by the Guptas were called ?
A.rupaka
B.karshapana
C.dinara
D.pana

9. In the ‘individual Satyagraha’, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?  
A.Dr. Rajendra Prasadh
B.Pandit Jawaharlal Nehru
C.C. Rajagopalachari
D.Sardar Vallabhabhai Patel

10.Consider the following statements:
1. The term Swaraj means self-rule, self-government
2. Swaraj Party was established by Motilal Nehru and C. R. Das.
3. Lahore session of the congress demand for Poorna Swaraj (Complete Independence) in its resolution on 26 January, 1930.
Which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
B.2 only
C. only 1 and 2
D.1, 2 and 3

Answers:
1.A
2.D
3.A
4.A
5.C
6.A
7.D
8.A
9.B
10.D

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

11 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD