SSC Quiz – History

1.Put the following in an ascending chronological order:1. Battle at Panipat. Afghan army beats Mahratten2. Charles Cornwallis was appointed governor-general of India3. Battle at Kurdla. Mahratten beat Mogols4. England signed treaty with Nizam of Hyderabad
  A. 2, 1, 3, 4
  B. 3, 2, 1, 4
  C. 2, 3, 1, 4
  D. 1, 2, 3, 4 
Which one of the following pairs of composers in different languages and their works on Mahabharata theme is correctly matched?
[A]Sarladasa- Bengali
[B]Kasirama- Oriya
[C]Tikkana- Marathi
[D]Pampa- Kannada 

2. The medieval Indian writer who referred to the discovery of America is-
[A]Malik Mohammad Jayasi
[B]Amir Khusro
[C]Raskhan
[D]Abul Fazl 

3. The members of Shivaji’s Astha Prdhana who looked after foreign affairs is-
[A]Peshwa
[B]Sachiv
[C]Pandit Rao
[D]Sumant 

4. The loss of Qandhar was a big blow to Mughal Empire from the point of view of:
[A]Natural resources
[B]Buffer territory
[C]Communication
[D]Strategic stronghold 
5. Fawazil in the Sultanate period meant-
[A]Extra payments to the nobles
[B]Revenues assigned in lieu of salaries
[C]Excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars
[D]Illaegal exactions extracted from the peasants 

6. The Sultan of Delhi who is reputed to built the biggest networks of canal in India is-
[A]Izeltutmish
[B]Ghiyyasuddin Tuglaq
[C]Feroze Shah Tughlaq
[D]Sikander Lodhi 
7. Directions: The following items consist of two statement One labelled the ‘Assertion A’ and the other as ‘Reason R’ You are to examine these two statements carefully and decid if the ‘ Assertion A’ and the ‘Reason R’ are individually tru and if so, whether the ‘Reason R’ is the correct explanatin of the given’ Assertion A’.
Assertion (A) : At first the Turkish administration in India was essentially military
Reason(R): The country was parcelled out as Iqtas to the leading military leaders
[A]Both A and R is true and R is the perfect explanation of A
[B]Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
[C]A is true but R IS false
[D]A is false but R IS true 
8. Assertion (A): During the reign of Shahjahan, Dara Shikoh was sent on the expedition on Balkha, Badakhshan, Qandhar
Reason [R]: the expedition sent by Shahjahan to Middle East was a marvellous success
[A]Both A and R is true and R is the perfect explanation of A
[B]Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
[C]A is true but R IS false
[D]A is false but R IS true 
9. Consider the following statement 
Ahadi were those troopers who:
1. Offered their services singly
2. Did not attach themselves to any chief 
3. Had the emporer as their immediate colonel
4. Attach themselves to Mirzas
Of these statements:
[A]1, 3, 4 are correct
[B]1, 2, 3 are correct
[C]2 and 3 are correct
[D]1 and 4 are correct 
10. Consider the following:
1. Tughlakhabad Fort
2. Lodhi Garden
3. Qutab Minar
4. Fatehpur Sikri
The correct chronological order in which they were built:
[A]3-1-4-2
[B]3-1-2-4
[C]1-3-2-4
[D]1-3-4-2

Answers:

1.[D]
2.[B]
3.[D]
4.[D]
5.[C]
6.[C]
7.[A]
8.[C]
9.[B]
10.[D]

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD