SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 29th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz:...

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 29th July

SSC MTS Exam 2018-19 is to be conducted from 2nd August to 6th September 2019. Today, in this English quiz we are providing English Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC MTS 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. Pointing towards a woman in the picture, Leela said. “She is the mother of Divya whose father is my son.” How is Leela related to the woman in the picture?
चित्र में एक महिला की ओर इशारा करते हुए, लीला ने कहा, “वह दिव्या की माँ है, जिसका पिता मेरा बेटा है।” तस्वीर में लीला, महिला से कैसे संबंधित है?

(a)Mother-in-law/मदर-इन-लॉ
(b) Aunt/आंट
(c) Cousin/कजिन
(d) none of these/इनमें से कोई नहीं

Q1. Ans. (a)
Sol.

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 29th July_50.1

Leela is mother-in-law of that woman

Directions (2): In each of the following questions, if the given interchanges are made in signs and numbers, which of the four equations would be correct?
निम्नलिखित प्रश्न में, यदि दिए गए चिह्नों और संख्याओं को बदला जाता हैं, तो चार समीकरणों में से कौन सा सही होगा?
Q2. Given interchanges: Signs + and – and numbers 5 and 7.
दिए गए इंटरचेंज: चिह्न + और – और संख्या 5 और 7

(a) 5 + 7 – 12 = 16
(b) 5 – 7 +12 = 0
(c) 7 + 5 – 12 = 24
(d) 7 – 5 + 12 = 8

Q2. Ans. (b):
Sol. On interchanging + and – and 5 and 7 in (b), we get the equation as: 7 + 5 – 12 =0 or 12 – 12 = 0
or 0 = 0 which is true.
each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and then choose the most appropriate sequence from amongst the alternatives provided below each question:
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए शब्दों को सार्थक क्रम में व्यवस्थित करें और फिर नीचे दिए गए विकल्पों में से सबसे उपयुक्त अनुक्रम चुनें।
Q3. 1. Word 2. Paragraph
3. Sentence 4. Letters 5. Phrase
(a) 4, 5, 1, 3, 2
(b) 4, 1, 5, 3, 2
(c) 5, 3, 1, 2, 4
(d) 5, 3, 4, 1, 2.

Q3. Ans. (b)
Sol. Correct meaningful sequence is :-
4. letters
1. Word
5. Phrase
3. Sentence
2. Paragraph

Q4. Shweta while shopping in a mall pushes her trolley 20 metres through an alley which is going East, then she turns to her left and walks 30 metres, then she turns West and walks another 30 metres, then she turns South and walks 30 metres and then she turns West and walks 25 metres. Where is Shweta now with reference to her starting position?
श्वेता, एक मॉल में खरीदारी करते हुए, एक मार्ग से, जो पूर्व की ओर जा रहा है, अपनी ट्रॉली 20 मीटर दूर तक ले जाती है, फिर वह अपनी बाएँ ओर मुड़ती है और 30 मीटर चलती है, फिर वह पश्चिम की ओर मुड़ती है और 30 मीटर की दूरी तय करती है, फिर वह दक्षिण की ओर मुड़ती है और 30 मीटर चलती है और फिर वह पश्चिम की ओर मुड़कर 25 मीटर चलती है। श्वेता अब अपने आरंभिक स्थान के संदर्भ में कहां हैं?
(a) 35m West/35 मीटर पश्चिम
(b) 5m West/ 5 मीटर पश्चिम
(c) 35m East/35 मीटर पूर्व
(d) 5m East/5 मीटर पूर्व

Q4. Ans. (a)
Sol. SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 29th July_60.1

Shweta is now 35m West from starting point.

Directions: (5): Find out the missing number from the given options.
दिए गए विकल्पों में से लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए
Q5.

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 29th July_70.1

(a) 231
(b) 248
(c) 250
(d) 164

Q5. Ans. (a)
Sol. 162 – 122 = 112
182 – 142 = 128
202 – 132 = 231

Q6. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
4, 13, 40, 121, ?
(a) 350
(b) 360
(c) 364
(d) 362

Q6. Ans. (c)
Sol.

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 29th July_80.1

 

Q7. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
प्रश्न में दो कथन के बाद दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं। आपको दिए गए सभी कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों। इसके बाद निर्णय लेना है कि दिए गए कथनों में से कौन सा दिए गए निष्कर्षों का अनुसरण करता है, यदि कोई हो।
Statement I: Some pizzas are pancakes/ कथन I: कुछ पिज़्ज़ा, पैनकेक हैं
Statement II: All bread are pizzas/ कथन II: सभी ब्रेड, पिज़्ज़ा हैं
Conclusion I: All pancakes are bread/ निष्कर्ष I: सभी पैनकेक, ब्रेड हैं
Conclusion II: No bread are pizzas/ निष्कर्ष II: कोई ब्रेड, पिज़्ज़ा नहीं है

(a) Only conclusion I follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Both conclusions I and II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither conclusion I nor conclusion II follows/ न तो निष्कर्ष I न निष्कर्ष II अनुसरण करता है

Q7. Ans. (d)
Sol.

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 29th July_90.1

Neither conclusion I nor conclusion II follows.

Q8. A is taller than B. C is taller than D, but shorter than E. B is shorter than D and D is taller than A. Who is the tallest?
A, B से लम्बा है। C, D से लम्बा है, लेकिन E से छोटा है। B, D से छोटा है और D, A से लम्बा है। सबसे लम्बा कौन है?
(a) E
(b) C
(c) B
(d) D

S8. Ans. (a);
Sol. E > C > D > A > B
E is the tallest.

Q9. If ‘A + B’ means ‘A is father of B’, ‘A – B’ means ‘A is mother of B’, ‘A * B’ means ‘A is brother of B’ and ‘A % B’ means ‘A is sister of B’, then how is Q related to S in –
‘P + Q * R – S’?
यदि ‘A + B’ का अर्थ ‘A, B का पिता है’, ‘A – B’ का अर्थ ‘A, B की माँ है’, ‘A * B’ का अर्थ ‘A, B का भाई है’ और ‘A % B’ का अर्थ ‘A, B की बहन है’, तो ‘P + Q * R – S’ में Q, S से किस प्रकार सम्बन्धित है?
(a) Husband/ पति
(b) Uncle / अंकल
(c) Brother/ भाई
(d) Father/ पिता

S9. Ans. (b)

Sol
.SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 29th July_100.1

Q is the uncle of S.

Q10. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
दिए गए विकल्पों में से वह शब्द चुनिए जो दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता है:
DUPLICATE
(a) PLATE
(b) DUCTILE
(c) LUCID
(d) TEAM

S10. Ans. (d);
Sol. ‘TEAM’ there is no ‘M’ in the given word

 

SSC MTS 2019 Online Test Series (Special Offer)

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 29th July_110.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?