SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 30th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz:...

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 30th July

SSC MTS Exam 2018-19 is to be conducted from 2nd August to 6th September 2019. Today, in this English quiz we are providing English Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC MTS 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. In a certain code language, “MASTER” is written as “682145” and “STAMP” is written as “21869”. How is “PASTE” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में, “MASTER” को “682145” के रूप में और “STAMP” को “21869” के रूप में लिखा जा सकता है. उसी कूट भाषा में “PASTE” किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) 82145
(b) 98214
(c) 69218
(d) 95184

S1. Ans. (b)
Sol.
SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 30th July_50.1
PASTE → 98214

Direction (2-3): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
Q2. Narendra Modi, Manmohan Singh, Atal Bihari Vajpayee, ?
नरेन्द्र मोदी, मनमोहन सिंह, अटल बिहारी वाजपेयी, ?
(a) V.P. Singh/वी. पी. सिंह
(b) Inder Kumar Gujral/इन्दर कुमार गुजराल
(c) Chandra Shekhar/चन्द्र शेखर
(d) Jawaharlal Nehru/जवाहरलाल नेहरु

S2. Ans.(b);
Sol. Reverse chronological order of Indian prime ministers.

Q3. FU, LO, RI, ?
(a) PK
(b) XC
(c) UF
(d) RI

S3. Ans.(b)
Sol.
SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 30th July_60.1

Q4. Two positions of a cube are shown below. What will come opposite to face containing ‘’?
एक घन की दो स्थितियां दर्शायी गयी हैं. ‘’ चेहरे के विपरीत क्या आएगा?
SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 30th July_70.1
(a) δ
(b) θ
(c) β or θ/ β या θ
(d) β

S4.Ans. (d);
Sol. β is opposite to δ

Q5. In the given figure, how many cardboard boxes are not white?
दी गयी आकृति में, कितने कार्डबोर्ड सफ़ेद नहीं है?
SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 30th July_80.1
(a) 6
(b) 13
(c) 7
(d) 9

S5. Ans. (a);
Sol. 6

Q6. I hire a taxi from my home to go to my workplace. The fare system in the city is such that for the first kilometer, I am charged Rs 25, and after that, I am charged Rs 6 per kilometer. If my workplace is 10 km far from my home, what amount do I have to pay if I go by taxi?
मैं अपने घर से कार्यस्थल पर जाने के लिए टैक्सी किराए पर लेता हूं। शहर में किराया प्रणाली ऐसी है कि पहले किलोमीटर के लिए, मुझसे 25 रुपये शुल्क लिया जाता है, और उसके बाद मुझसे 6 रुपये प्रति किलोमीटर शुल्क लिया जाता है। यदि मेरा कार्यस्थल मेरे घर से 10 किमी दूर है, तो मुझे टैक्सी से जाने पर क्या राशि देनी होगी?
(a) Rs. 64
(b) Rs. 89
(c) Rs. 90
(d) Rs. 79

S6. Ans.(d);
Sol. Total amount = 25 + (10 – 1) × 6
= 25 + 54 = 79

Direction (7-9): In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें
Q7. 127, 63, 31, 15, 7, ?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Q7. Ans. (b);
Sol. (127-1)/2=63
(63-1)/2=31
(31-1)/2=15
(15-1)/2=7
(7-1)/2=3

Q8. Wind turbine, Generation, Battery bank, ? , Distribution
पवन टरबाइन, जेनरेशन, बैटरी बैंक, ? , वितरण
(a) Steam/ वाष्प
(b) Turbine/ टरबाइन
(c) Water/पानी
(d) Transmission/ ट्रांसमिशन

Q8. Ans. (d);
Sol. Wind turbine → Generation → Battery bank → Transmission → Distribution
The proper sequence of Electricity generation to its distribution.

Q9. JD, ?,QK, VP, BV
(a) NP
(b) NO
(c) MG
(d) MH

Q9. Ans. (c);
Sol.
SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 30th July_90.1

Q10. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘Z’ can be represented by 41, 01 etc. and H can be represented by 65, 59 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘PULP’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘Z’ को 41,01 आदि और ‘H’ को 65, 59 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘PULP’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 30th July_100.1
(a) 24,96,42,34
(b) 33,67,10,75
(c) 57,87,11,22
(d) 66,78,03, 33

Q10. Ans. (d);
Sol. 66, 78, 03, 33

 

SSC MTS 2019 Online Test Series (Special Offer)

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 30th July_110.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?